Ford Kuga ile Karadeniz Yaylalarında

ford kuga

Gezi blogger’ı Seymen Bozaslan, bu sefer yol arkadaşı Ford Kuga ile Karadeniz yaylalarındaydı. Ford Kuga ile muhteşem manzaralara şahit oldu, gezdi, gördü, yaşadı. Tüm deneyimlerini Ford Blog okurları için kaleme aldı. Hadi o zaman Karadeniz yaylalarına doğru yola çıkalım…

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Ne coğrafya ama değil mi? Kaç kere gitsen yine o kadar gidesin gelir buralara. Öyle de oldu. #fordileyolda demek için bu sefer Kuga ile Karadeniz'e geldim. Çamlıhemşin'de geçirdiğim 4 gün boyunca geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak bir rehber oluşturmayı başardım. Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ciddi bir değeri gerçekten. Gezdikçe, keşfettikçe, gördükçe ülke sevgisini arttırır, doğaya âşık olmanı sağlar. Bu mükemmel coğrafyayı sizler de görün diye deli dolu bir rehber hazırladım. Hadi beraber bakalım.

Yayla ile İlgili Uyarılar!

• Araç meselesi önemli! Özellikle Pokut, Gito ve Sal Yaylaları yolu diğer yaylalara göre biraz daha zorlu. Özellikle Pokut, Sal yolunda 45 civarı viraj var. Bu da daha kuvvetli bir araç olması anlamına geliyor. Bu sebeple mümkünse 4×4 veya SUV araç tercih edin derim. Ha yolda normal binek araçlar da gördüm evet, ama bence risk alıyorlar. Ben geçen sene bu yaylalara Ford Ranger ile bu sene ise Ford Kuga ile çıktım. İki araç da sorunsuz aştı bu yolları.

• Yaylalarda istediğiniz yere çadır atamıyorsunuz. Çobana veya en yakın pansiyona sorarsanız yol göstereceklerdir.

• Drone konusunda tepki görebilirsiniz. Hakkınızdır o ayrı. Ama tepkiye hazırlıklı olun.

• Temmuz ayında gittiğimde yayla akşamları 8-9 dereceye kadar düşüyordu. Yayla soğuk olur. Hazırlıklı olun.

• Yayla evlerinde kalacaksanız kredi kartı geçmez. Nakit veya havale kabul ediyorlar.

• Yayla evlerinde fiyatlar genelde 200 TL. Konaklama, kahvaltı ve akşam yemeği dahil.

• Uygun aracınız yoksa Çamlıhemşin merkezde Şamata Tur, Bukla Tur gibi yerel turlar mevcut. Anlaşarak istediğiniz yaylaya gidebilirsiniz.

• Yaylalara taksiler tek yön 160 TL civarına gidiyor. Otelden transfer isterseniz aşağı yukarı o da aynı.

• Yaylalarda ne olur ne olur ne olur çöp bırakmayın!

• Bana kalırsa, oralara kadar gitmişken yaylada uyumanın ve uyanmanın keyfini çıkarın.

• Ayder Yaylası artık Ayder ilçesi olmuş durumda. Bu yüzden bence Ayder’de minimum vakit geçirin. Asıl mesele daha yukarıda.

Çamlıhemşin’de Nereler Görülmeli?

Gito: 2070 metre yükseklikte yolu Çat Vadisi yol ayrımından itibaren 14 km süren patika bir yolculuk sonrası ulaştığın yer. Çamlıhemşin’den ise 20 km/2 saate yakın sürüyor yolculuk. Karadeniz fotoğraflarında gördüğünüz salıncakların 2 tanesi burada. İkisi de pansiyonların hizmetinde. Sallanmak isterseniz Hozboncuk Pansiyon 5 TL istemiş mesela. Vermek ister misiniz, size kalmış tabii. Görülmesi gereken çok güzel yaylalardan birisi. Konaklamak isterseniz de sabahı çok keyifli bir yer. Kahvaltısı ve akşam kemençe, tulum dinletileriyle gayet keyifli bir Karadeniz anısı yaşayabilirsiniz. Konaklamak için iki işletme mevcut. Koçira ve Hozboncuk Pansiyon. İkisi de fena değil ve aynı ayardadır. Ama benim önerim Koçira.

Pokut: 2050 metre yükseklikte Şenyuva (Çinçiva) Köyü sonrasında sola saparak 1 saat süren yolculukla ulaşılan bir yayla. Bu yolda Sal yaylasını da göreceksiniz. Sal Yaylası’ndan 5 dakika sonra da Pokut Yaylası’na ulaşmış olacaksınız. Çamlıhemşin’den ise 21 km uzaklıkta. Tabii bu yol 45 viraj nedeniyle oldukça zorlu. Aman dikkat edin! Pokut’ta toplasan 40-50 konut varken bunların 7 tanesi pansiyon olarak iş görüyor. En bilindikleri ve tecrübelileri ise Platoda Mola ve Doğa Konuk Evi. Bu ikisi de gayet iyidir. Akşam yemeği ve kahvaltı dâhil hizmet veriyorlar genelde. Alkollü içecekler de mevcut. Bana kalırsa yolu en kötü, ama görülmesi gereken yaylalardan birisi kesinlikle.

Sal: Tam bir oba burası! Pokut’tan 20 dakika yürüme mesafesinde kendi kuralları olan bir yer burası. Ayrıca sütlacı da meşhurdur. Kesinlikle öneririm deneyimlemenizi. Burada da konaklayabileceğiniz Macera Pansiyon isimli bir yer mevcut. Pokut’a kadar gelmişken gelin kaynana olarak geçen bu iki yaylayı da görün derim.

Badara: Gito yoluna girdiyseniz öncesinde Gito ile aynı yolda olan ve Gito’ya sadece 4 km uzaklıkta olan Badara Yaylası’na da mutlaka uğramanızı öneririm. Burada ufak bir gölet mevcut. Fotoğraf anlamında hava da ufak bir sisliyse oh mis gibi fotoğraf verir gerçekten. Ayrıca Toşi Pansiyon isimli konaklayabileceğiniz bir yer de mevcut. Ama bana kalırsa günü biraz burada geçirip, konaklama için Gito Yaylası’na doğru gitmek daha mantıklı.

Elevit: Kaçkar Dağı eteklerinde 1800 rakımlı bir yer. Bitki çeşitleri nedeniyle koruma altındaki yaylalardan birisi. Goboca Dağ Evi konaklama için yeterli bir yer.

Palovit: Zilkale’den 3 km kadar bir mesafe sonra yol çatallaşıyor. Buradan sağ taraf Çat ve Elevit, sol taraf ise Palovit Yaylası’na doğru gidiyor. Yüksekliği 2338 metre. Çamlıhemşin’e en uzak yaylalardan birisi. Yolculuk yaklaşık 3,5 saat kadar sürüyor. Çamlıhemşin’de yeteri kadar vaktiniz varsa değerlendirilebilir.

Palovit Şelalesi: 15 metre yükseklikten dökülen buz gibi su ile Karadeniz’de en çok ziyaret edilen noktalardan birisi. Binek arabayla ulaşmak mümkün. Yolu son derece düzgün. Su fazla coşkulu olduğu için ıslanma garantili.

Ayder: Artık Ayder için Ayder Yaylası değil, ilçesi demek daha mantıklı sanırım. Çok kalabalık ve trafiği olan bir yayla. Bana kalırsa görmek için birkaç saat geçirmeli sonra daha yukarılara çıkmalı. Gerçek Ayder’i görmek için ise mayıs ve eylül aylarını öneririm. Bu iki ay arasında giderseniz Arap turistlere ve kalabalığa rastlamamanız imkânsız.

Kavron: Yukarı ve Aşağı Kavron Yaylası olarak iki yayla var burada. Ayder Yaylası sonrasında yarım saat yolculuk yaparak buraya ulaşmak mümkün. Kavron Yaylası, kış bitimlerinde kaya ve çığ düşmeleri nedeniyle sürekli hasar gören bir yayla. Bu sebeple kalıcı pansiyon ve kafe gibi yerler diğer yaylalara göre daha az. Ama yine de görülmesi gereken yerlerden birisi bana kalırsa. Galer Düzü, Kavron Yaylası aynı rotada görebileceğiniz diğer yerler.

Huser: Gün batımını en en en iyi görebileceğiniz yer burası. Ayder Yaylası’ndan yaklaşık 30-40 dakika kadar uzaklıkta. Yolu fena değil. Hani o gördüğümüz bulut denizleri var ya. Genelde burada gözüküyor. Tüm gün dolaşıp, finali burada yapabilirsiniz. Salıncağı bulutlara sallayabilirsiniz.

Çat: Palovit rotasında gezilecek yerler arasında Çat da yer alıyor. Karadeniz’in görülesi yerlerinden birisi!

Fırtına Deresi: Fırtına Deresi Kaçkar’dan başlıyor, Ardeşen üzerinden Karadeniz’e kadar gidiyor. Ama bana kalırsa izlemesi, vakit geçirmesi en keyifli yer Şenyuva (Çinçiva) Köyü. Köy, Pokut ve Sal yaylalarına gitmeden önce olan sapakta hemen. Zua isimli yeni nesil bir kahvecisi ve hemen karşısında Şenyuva Kahvehanesi var. Ayrıca meşhur Şenyuva Köprüsü de hemen burada. Mutlaka durup bir mola verilmeli!

Samistal Yaylası: 2508 metre yükseklikte, taş evlerden kurulu bir yer burası. Fotojenik bir yayladır, fotoğrafa ilginiz varsa haberiniz olsun.

Zilkale: Çamlıhemşin merkezden 15 km uzaklıkta son derece düzgün bir yolla ulaşmak mümkün. Deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte Palovit Şelalesi ile aynı rotada olan bir kale. Kaleye giriş ücretli. Vaktiniz varsa çıkın ve vadiyi kale zirvesinden izleyin derim. Çevresinde bir kafe dışında tesis yok. Çat, Gito tarafına giderken yol üzerinde durup vakit geçirmelik bir yer. Kale hakkında ise pek bilgi yok. Ne zaman, ne için yapıldığı ile ilgili pek bilgi yok açıkçası.

Hazindağ: Pokut yolu devamında gideceğiniz yayladır. Pokut’ta Doğa Konuk Evi’nin Hazindağ Yaylası’nda da bir tesisi var. Konaklamak mümkün. 1967 metre yükseklikte, manzarası gayet güzeldir.

Çamlıhemşin Konakları: Çamlıhemşin ilçesinin Konaklar (Makrevis), Aşağışimşirli-Bahçeli Konaklar (Habak), Kavak, Mikron, Ortanköy, Şenköy (Amukta), Şenyuva (Çinçiva), Ülküköy (Mollaveyis), Yolkıyı (Küşüve) ve Yukarı Çamlıca (Yukarı Vice) gibi mahalle ve köylerinde birçok konak yer alır. Önlerindeki taraçalanmış çaylıklarla Fırtına Vadisi’ni süsleyen bu mimari şaheserler, çoğunlukla çalışmak için Rusya’ya gidip pastacılıktan önemli bir gelir elde eden yöre halkının yaptırdığı asırlık konaklardır. Estetik görünüşleri, yapım teknikleri, zengin iç mekân ayrıntılarıyla hayranlık uyandıran konakların her biri, ev sahiplerinin hayat hikâyelerinden de kesitler sunar aynı zamanda. (Kaynak: visitrize.com)

Nerelerde Konaklamalı?

• Koçira (Gito)

• Doğa Pokut Konuk Evi (Pokut)

• Plato’da Mola (Pokut) • Villa De Pelit (Ayder)

• Ayder Doğa Resort (Ayder)

• Avusor Butik (Ayder)

• Macera Pansiyon (Sal)

• Taş Mektep (Şenyuva)

• Tabiat Bungalovs (Çamlıhemşin)

• Ada Pansiyon (Şenyuva)

Nerede Ne Yemeli?

• Fındıklı Çağlayan Köyü Abu Restoran (Yemek)

• Ayder Yılmaz Cafe (Kahvaltı) • Ayder Bizum Mutfak (Yemek)

• Ayder Gürgendibi (Yemek) • Şenyuva Zua Coffee (Kahve)

• Şenyuva Yolun Dibi Cafe (Yemek, Tatlı)

• Şenyuva Çinçiva Cafe (Yemek)

• Ayder Şimal Cafe (Yemek)

• Ayder Sendagez (Kafe)

• Çamlıhemşin Sini Cafe (Kahvaltı)

• Palovit Tarzan Park (Kafe)

• Çamlıhemşin Felamur (Yemek)

• Çamlıhemşin Yeşil Vadi (Yemek)

• Çamlıhemşin Osmanlı Restoran (Yemek)

• Sal Yaylası (Sütlaç)

• Pokut Yaylası Doğa Konuk Evi (Kafe)

Karadeniz'de Ford ile yaptığım bu yolculuk özelinde 3000 kilometre kadar yaptım. Ve bu seyahatte Çamlıhemşin'de Ayder, Pokut, Gito, Sal, Şenyuva, Badara'yı ziyaret etme şansım oldu. Birbirinden güzel hatıralar ve tecrübelerle döndüğüm İstanbul'da aklım hâlâ Karadeniz'de olsa da, gelecekte yapacağım #fordileyolda yolculuklarının da farksız olacağına eminim. Yeni bir yolculukta görüşmek üzere.