Odağımızda İnovasyonla Sürdürülebilir Geleceği Şekillendiriyoruz

inovasyoniçeriği

Tüm faaliyetlerimizde çevreye ve topluma fayda sağlayacak ürün ve hizmetleri sunma amacıyla çalışıyoruz. Bu yıl Ford Blog’da tek tek paylaştığımız inovasyon odaklı Ar-Ge projelerimize ek olarak Albatros ve LongRun’ı da ekleyerek tek bir yazıda derledik. Bu projelerdeki başarı hepimizin. Ford Otosan ailesi olarak, çevreyi ve toplumu önceliklendirdiğimiz projelerimize her zaman devam edeceğiz. 

Elektrikli Araçlarda Yepyeni Teknolojiler

Horizon Europe programı kapsamında desteklenmeye hak kazandık. 2022’de başlayacağımız 5 projemiz (HIPE, NextETRUCK, FLEXIndustries, BATRAW, RHINOCEROS) elektrifikasyon ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı oluşturuyor. İlk defa elektrikli araçlara yönelik geliştireceğimiz inovatif teknolojiler kapsamında; bataryalarımızın ikincil ömürleri, sanayide enerji optimizasyonu ve temiz enerji kaynaklarının kullanılması konularında yoğun Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Geleceğin Batarya Paketleri: Albatross 

Trannsit Custom ve Turneo Custom araçlarımızı Avrupa’daki ticari araç yelpazesinde 2024 itibarıyla tümüyle sıfır emisyon tam elektrikli veya şarj edilebilir hibrit versiyonlarını sunacağız.  Elektrifikasyon üzerinde yürüttüğümüz öncü çalışmalarımızdan Ufuk 2020 Albatross Projesi kapsamında hem batarya elektrikli (BEV) hem de ‘plug-in’ hibrit elektrikli (PHEV) binek, hafif ticari ve ağır ticari araçlara da uygulanabilecek bir batarya paketi tasarlıyoruz. 
2024’te tamamlanacak projede, şarj süresinin %25 kısalması, %20 ağırlık tasarrufu ve batarya ömrünün uzamasını hedefliyoruz. Tasarlanacak olan ileri teknoloji batarya paketi ile batarya maliyetleri azalırken, şehir içinde elektrikli araçların yaygınlaşması ve emisyon salınımının azalması sağlanmış olacak. 

LongRun ile Çevre Dostu Ticari Araçlar

İklim krizi ile mücadelede kritik öneme sahip olan ağır ticari vasıtalarda verimlilik artışı ve emisyon azaltımı alanında çok sayıda Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Longrun projesi kapsamında, elektrikli araç yazılımı geliştirirken, 13 litre Ecotorq Euro-6 motorunun hidrojenize bitkisel yağ kullanılarak motor dinamometresini de test ediyor ve akıllı ulaşım çözümleri geliştiriyoruz. 2023’te sonlanacak proje ile geliştirilen teknolojilerin, özellikle 2025 sonrasında gelecek emisyon sınırlamaları sonrasında daha da önem kazanacağını öngörmek zor değil. 

İlhamı Sopranolardan: LaserSonix Q Projesi 

Ford Otosan İnovasyon Programı kapsamında, tamamı Ford Otosan ailesinden olan bir ekibin geliştirdiği LaserSonix Q Projesi, ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit ediyor. Mühendislerimizin sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlendiği bu teknolojide, üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor ve bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçülüyor. 

Üretim parçalarına ait titreşim özelliklerinin analiz edilmesiyle hatalı parçaların üretim esnasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde tespit edilmesine yarayan LaserSonix Q, üretim parçalarını yalnızca bir saniye süren bir ölçüm ile sorunsuz ve hurda olarak ayırabiliyor. 
ABD'nin prestijli teknoloji ödüllerinden Henry Ford Teknoloji Ödülü’ne (HFTA) layık görülen projemiz, operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmanın yanı sıra hurda azaltımı ile çevresel fayda sağlıyor.