Trafikte Kadın, Erkek Ön Yargısına Yol Vermeyenlere Teşekkürler!

Trafikte Kadın

Trafiğin kadını erkeği olmasın diye trafikte kadın ve erkek eşitliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için, Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırladığımız #TrafikteKadın projemizi dijital mecralarda yayınladık. Amacımız “Trafikte kadın ön yargısına yol verme!” diyerek farkındalık yaratmaktı. Bildiğiniz gibi son zamanlarda trafikte kadın ön yargısı oldukça yaygın ve bu duruma dikkat çekmek için bir şeyler yapmak gerekiyordu. Biz de bu videomuzla, olumsuz eleştirileri de göze alarak farkındalık yaratmak için çok çalıştık. Başardık mı? Hep birlikte bir bakalım.

Projemizden Önce

Kampanyaya başlarken her şeyi göz önünde bulundurmak için oldukça çalıştık. Sosyal medyada, “kadın” ve “şoför” anahtar kelimeleri ile ilgili detaylı bir inceleme yaptık ve 1 yılda toplam 100.000’e yakın içerik paylaşıldığını tespit ettik. Oldukça yüksek hacimli olan bu sonuçları analiz ettiğimizde kadınlara otobüs ve minibüslerde uygulanan tacizler ve uygunsuz içerikler ön plana çıktı ve bizi oldukça üzdü. “Kadın şoför” ile ilgili olarak ise 1 Ocak 2017–28 Şubat 2018 tarihleri arasında yaptığımız araştırma sonucunda aylık ortalama 400 konuşulma tespit ettik. Ama, henüz kimse projemizle tanışmamıştı…

Projemizden Sonra

Kampanyamızı yayınladıktan sonra toplamda 1.040 yorum trafiği sağladık. Bunların 997’si pozitif yorumu oluştururken, 14 adet de negatif yorum aldık. Örneğin; kampanyamızda kullanılan kırmızı Ford Kuga’nın kadın aracı olduğu ve ön yargıyı beslediği düşünüldü. Bu projemizi yayınlarken, gelecek negatif yorumlar beklediğimiz bir sonuçtu. Zaten, negatif yorum olmazsa bir sorun var demekti.

Kampanyamızı yayınladığımız tarihlerde, yani 6-9 Mart tarihleri arasında ise “kadın” ve “şoför” anahtar kelimeleri geçen içerikler 12.700’e yükseldi. Yani, bu alandaki konuşulma %3100 artmıştı. Bu yoğun konuşulmada kadın sürücüler ile ilgili olumsuz paylaşımlar %45’ten %30’a geriledi, olumlu konuşulmalar ise %20’den %60’a çıktı!

Ön Yargılı Konuşulma Azaldı

Önemli olan gelen tüm negatif yorumlara rağmen bir farkındalık yaratabilmekti ve biz bunu en iyi şekilde sağladık. Trafiğin kadını ve erkeği olmasın diye, kadınlar trafikte de özgür olsun diye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırladığımız #TrafikteKadın projemizle, trafikte kadın ön yargısına karşı tepkimizi yüksek sesle dile getirdik. Sadece sesimizi duyurmakla kalmadık, ön yargılı söylemi değiştirmeye de katkıda bulunduk. Hayatın her alanında kadının gücünün farkına varılması, bu farkındalığın günden güne artması dileğiyle…