Süha Derbent İle Saklı Güzellik Bördübet Gezisi

bördübet
suha derbent

Süha Derbent

Bu yıl hepimizi çok üzen orman yangınlarından sonra çok sevdiğim Marmaris bölgesine gitmeyi planlıyordum. Tam da bu planlama sırasında Golden Key Bördübet otellerinden “Birlikte İyileşiyoruz” başlıklı bir davet aldım ve hemen katılmaya karar verdim. Sayısız kez konakladığım ve doğanın içinde yer alan bu otel yangından zarar görmedi. Bölge ve doğası hakkında konuşmaların da yapılacağı bu davete gitmek benim için kaçınılmazdı. Otelde yeni açılan sanat galerisini de çok merak ettiğim için hemen yola koyulduk. Elbette gitmişken bölgenin orman içi yollarında ve tepelerinde Ford Ranger Raptor aracımla doğada zor ulaşılan tepeleri, ormanları, koylaları keşfedeceğim için heyecanım bir kat daha arttı. Beklediğim gibi de oldu. Otelde geçirdiğim zaman, sanat galerisini gezmek, doğa sever yeni insanlarla tanışmak ve aracımla doğanın içinde inanılmaz güzellikte manzaralar seyredeceğim yerlere ulaşmak çok keyifliydi, iyi ki gitmişiz.

İzmir’den yola çıkıp İzmir-Aydın otoyolunu geçerek Muğla üzerinden Marmaris yönüne giderken Okluk Koyu sapağından içeri girdik. Raptor ile orman köylerinin yollarını kullanarak Datça Yolu üzerindeki otele keyifli bir sürüş ile ulaştık. Raptor’un şerit takip sistemi özellikle otoyol üzerinde önemli bir konfor sağlıyor. Orman içi köy yollarında ise rakipsiz süspansiyon sistemi beni fazlasıyla mutlu etti.


Doğanın tam içinde olup kalabalıklardan uzak bir huzuru yaşayarak dinlenmek, tatil kriterlerinizin başında geliyorsa yaz bitmeden size harika bir önerim var; Bördübet Koyu. Bu koy Datça Yarımadası’nın Gökova Körfezi’ni kucakladığı bir doğa harikası. Bu cenneti tam manası ile yaşamanızı sağlayacak bir önerim de doğa içindeki özel konumu ve farklı hizmet anlayışı ile Türkiye’nin en özel butik otelleri arasında yer alan Golden Key Bördübet. Bu otel İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times gazetesinin seçtiği “Avrupa’nın En Gözde 100 Oteli” listesine de girmiş.

Gökova’nın, mavi ile yeşilin buluştuğu en benzersiz koylarından Bördübet’de yer alan Golden Key Bördübet, doğanın verdiği ilhamın sanatsal yansımasını konuklarıyla paylaşmak için 2021 yılı yazında bünyesinde bir sanat galerisi açmış. Ağustos ayında açılan Golden Key Bördübet Sanat Galerisi, sanatın her alanında en büyük esin kaynağının doğa olmasından yola çıkan farklı sergilere ev sahipliği yapacak. Galerinin açılışı Kemal Seyhan’ın ‘’Nature/Meditation’’ isimli kişisel sergisi ile yapılmış ve şu an gezmek mümkün. 

Otele yerleşir yerleşmez sanat galerisini gezdim ve ardından hava kararmadan doğanın içindeki eşsiz manzaralara ve yüksek noktalara ulaşmak için Ranger Raptor ile yola koyuldum. Marmaris ile Datça’yı bağlayan karayolu, orman ve deniz arasında kıvrıla kıvrıla ilerler ve bu yol üzerinde zaman zaman orman içine veya dağlara doğru dönen toprak ve bozuk yollar görürsünüz. Biraz ilerleyince zemin daha da zor ilerlenir bir hale gelecektir ama aracınız benim ki gibi Raptor ise bu sorun olmaktan öte bir keyif haline gelir ve tırmandıkça eşsiz doğal güzellikler ve manzaralarla yola devam edersiniz. Tahmin edeceğiniz gibi hava kararana dek bu geziyi sürdürdüm. 6 farklı sürüş modu ile Ranger Raptor hem güven vererek hem de her zorlu koşulları aşarak keyif veriyor. Hava karardıktan az sonra otele dönebildim ve ertesi akşam da aynı yola çıkıp farklı bir rotayı denemeye karar verdim.

“Kuş Yatağı”nda Deniz ve Doğa Keyfi 

Bördübet Koyu, adını savaş yıllarında burada konaklayan İngiliz askerlerinden almış. Bölgenin sayısız kuş çeşidine ve kuşlara ev sahipliği yapan muhteşem doğasına hayran kalan İngilizler buraya “Birds’ Bed” yani “Kuş Yatağı” ismini vermişler. “Birds’ Bed”, yerel halkın dilinde zaman içinde Bördübet’e dönüşmüş. 

Sahiden de sahip olduğu bu harika doğaya hem görsel hem işitsel olarak çeşit çeşit kuşun ayrı bir anlam kattığı, özel bir yer burası. Bölgeyi daha da özel bir hâle getiren, bitki örtüsünün çeşitlenmesini, çevrenin masalsı bir havaya bürünmesini sağlayan bir diğer unsur da Bördübet Deresi. Bu tatlı su deresinin ormanın içinde kıvrıla kıvrıla yolunu bularak denize kavuştuğu yer Bördübet. Çam ağaçlarının yükseldiği, dere boyunca bambuların sıra sıra dizildiği, yalnızca tabiatın sesinin işitildiği, yalıtılmış, sanki dünyadan çok uzak bir yer…