Eşitlikçi Uygulamalarımız Bir Kez Daha Tescillendi

bloomberg

Dünyanın en kapsamlı cinsiyet eşitliği araştırması “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde geçen sene Türkiye’den yer almayı başaran ilk ve tek sanayi kuruluşu olmayı başardık. Bu yıl tekrarlanan araştırmada 45 ülke, 11 sektör, 418 bölge her alıyor. Performansımızı artırarak tekrar listede yerimizi aldık. Sadece şirket içerisindeki uygulamalarla değil; tedarikçi, bayi ve müşteri ağını da kapsayacak ekosistemde eşit temsiliyet sağlamak için çalışıyoruz. 

Şirket politikamızdaki sürdürülebilirlik yaklaşımıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına ek olarak tedarikçilerden bayi ağımıza kadar kendi ekosistemimizde eşit temsiliyeti sağlama sorumluluğu ile hareket ediyoruz. 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Bugüne Kadar Neler Yaptık? 

“İş’te Eşitlik” 

Benimsediğimiz bu eşitlik anlayışı ile otomotiv sektöründeki kadınlara işe alımdan performansa, kariyer gelişiminden ücretlendirmeye kadar tüm insan kaynakları süreçlerinde eşit fırsatlar sunuyoruz. 

Cinsiyet eşitliği için yaptığımız proje ve uygulamaları derledik: 

Data Analizi, Görselleştirme ve Hikâye Anlatıcılığı Eğitimi 

Young Guru Academy (YGA) ile yaptığımız iş birliği kapsamında yürüttüğümüz bu eğitim ile teknik donanım ve birlikte başarma yetkinlikleri kazandırarak teknolojide kadın istihdamını arttırmayı hedefliyoruz. Üstelik geçen sene ilk mezunlarımızı da verdik. 

Birbirini Geliştiren Kadınlar

YGA Up School ile bu sene yaptığımız iş birliği sonucunda mühendislik bölümlerinin hazırlık, 1. sınıf ya da 2. sınıfında okuyan kadın üniversite öğrencilerine özel olarak tasarlanan altı haftalık online bir program tasarlandı. 

Teknolojide rol model kadın liderler yetiştirmek için başlayan “Birbirini Geliştiren Kadınlar” projesi kadınlara teknik donanım ve birlikte başarma yetkinlikleri kazandırarak, kariyerlerine güçlü ve sağlam adımlarla başlamalarına olanak sağlıyor.

Sahanın Liderleri Gelişim Programı

Otomotiv sektöründe kadın istihdamının artması için tedarikçilerimiz  ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Eşitliğin ev içi pratiklerine yayılması için de “İlgili Babalık Kulübü”, “Ana Baba Okulu” gibi programlar yürüterek eşitlikçi çocuk yetiştirme ve eşitlikçi ev ortamının yaratılması için de projeler yürütüyoruz. 

Bizi gururlandıran bu haberle birlikte sözü Ford Otosan Liderimiz Haydar Yenigün’e bırakıyoruz: 

“Geçtiğimiz yıl Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde Türkiye’den yer alan tek otomotiv, aynı zamanda ilk ve tek sanayi şirketi olduk. Bu sene de eşitlikçi politikalarımız ve vizyonumuz sayesinde, şirketimizin ürün tasarımından müşteri bağlılığına kadar tüm süreçlerinin cinsiyet merceğinden gözden geçirildiği bu endekste, puanımızı artırarak yer almayı sürdürdük. 

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda maalesef 156 ülke arasında 133. sırada yer aldı. Ülkemizin lider sanayi kuruluşlarından biri olarak bu tabloyu değiştirmek için sorumluluklarımızın farkındayız. Ürettiğimiz projeler ve yürüttüğümüz çalışmalarla gelecek nesillere daha eşitlikçi bir ülke yaratmak için çaba gösteriyoruz. Önümüzdeki süreçte de toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm sektöre yaymak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” 

Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi nedir?

Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, bu yıl dünya çapında 11 farklı sektörde, 45 ülke ve bölgede 418 şirketin toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları, toplumsal katılım, geliştirilen ürünler ve hizmetler gibi alanlarda cinsiyet eşitliğini nasıl teşvik ettikleri değerlendiriliyor. Endekste şirketlerin uluslararası cinsiyet eşitliği inisiyatiflerine ve taahhütlerine imzacı olup olmadığı gibi kriterler de yer alıyor.