Yeni Ford Fiesta ile Mardin Sokaklarında

Yeni Ford Fiesta

Yeni keşifler peşinde koşan gezi blogger’ı Seymen Bozaslan, yol arkadaşı Yeni Ford Fiesta ile yine yollara düştü. Bu kez kilometreleri adeta bir açık hava müzesi olan, tarihi zenginliklerle dolu şehrimiz Mardin için aştı. Unutulmaz deneyimler kazandığı 3 günlük gezisini de siz Ford Blog okurları için bu yazıyla ölümsüzleştirdi. Gelin, birlikte okuyalım.

Hayallerin ovaya bakınca derinliklerde olduğu, damda yattığında yıldızların dokunacak kadar yakın olduğu bir memleket Mardin. Bu kadar özel bir coğrafyada sokaklarda kaybolmak, esnafıyla sohbet etmek, tepeden bir Mardin’e bakmak öyle güzel hatıralar bıraktı ki, şu anda siz de bu yazının sonunda heveslenin ve Mardin’e bilet bakmaya başlayın diye sizlerle paylaşmak istiyorum. Haydi, gelin yeni Fiesta ile Mardin sokaklarında neler keşfettim beraber bir göz atalım.

 

Mardin Notları

  • Mardin’e yolculuk yaptıysanız sadece sokaklarda kaybolmak, mekanlara girmek için 1 gün ayırın. 2. gününüz olursa Deyrulzafaran Manastırı’na ve Kasımiye Medresesi’ne ayırın. 3. gününüz olursa Midyat, Hasankeyf rotasını hediye edin kendinize. Daha uzun vaktiniz olursa Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa veya Gaziantep rotalarını ekleyebilirsiniz.
  • Konaklamanızı eski Mardin’de yapmanızı öneririm. Meşhur Mardin’de taşlı birçok butik otel bulunuyor bunlardan birinde kalmanız, Mardin’i hissetmeniz anlamına geliyor.
  • Mardin’de günü kaleye yakın olabilecek en güzel noktalardan birinde batırmaya bakın. Mardin’de güneş derin bir ovaya batıyor.
  • Bence 4 mevsim seyahat edilebilecek bir güzellik Mardin. Tarih seçmeyin bana kalırsa.
  • Dibek kahvesini ve Süryani kahvesini mutlaka deneyimleyin.
  • Meşhur tarçınlı ve hayalet denilen bademden denemenizi öneririm.
  • Şarap kültürünüz varsa Süryani şarabını da deneyimleyin.
  • Akşam yemeği için Cerciş Murat Konağı ve Bağdadi Restoran önerilir. İkisi de son derece başarılı.
  • İzla Art Cafe’yi çok beğendim. Şehri keşfederken güzel bir mola noktası.
  • Şehir merkezinde araç park etmek çok büyük sıkıntı. Bu yüzden Eski Mardin’de Mardin Müzesi veya valilik önüne park edebilirsiniz.
  • Öğle yemeği için Kebapçı Mecnun veya Yusuf listenizde olsun.

Mardin’de Gezilecek Yerler

Ulu Cami

1 Müslüman, 1 Ermeni, 1 Süryani usta tarafından yapılan cami şehrin adeta simgesi durumunda. Üzerinde 3 ustadan da bir simge taşıyan camiden aslında bir tane daha varmış, fakat maalesef günümüze kadar gelememiş. Üzerinde kufi, cennet kapısı, gözyaşı damlaları bulunmaktadır.

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’de bana kalırsa en özel noktalardan birisi bu manastır. 4000 yıllık bir yapı. En başta güneşe tapanlar tarafından kullanılmış. Daha sonra Süryanilerin Hristiyanlığı benimsemesiyle kilise yapılmış. Kilisenin kendi rehberleri eşliğinde gezebiliyorsunuz burayı. Ayrıca zemin katta güneşe tapma sırasında kullandıkları bir ibadethane var. Burada tavan taşlarının dizilişine dikkat edin lütfen.

Kasımiye Medresesi

Burası çok ilginç gerçekten. Çok büyük bir medrese bir kere. Mardin’e de 10 dakika uzaklıkta. İçinde bir su kaynağı ve havuz var. Bunların bir anlamı var elbette. Suyun çıkış kaynağı hayatımızı anlatıyor. İlk döküldüğü havuz bebekliğimiz, gençliğimiz, yaşlılığımız. İkinci havuz ahiret hayatımız. Sonrasındaki ince su yolu, sırat köprüsünü; en sondaki su çukuru ise cehennem çukurunu simgeliyor. Cennete gideceksek yukarıya, Mezopotamya göğüne doğru yükseleceksin anlamına geliyormuş.

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi son derece küçük ama deli dolu değerli bir alan. Eskiden birçok uygarlığın inanışında ölen kişilerin değerli eşyaları da beraber gömülürmüş. Mardin kazılarında ortaya çıkan birçok değeri burada görebilirsiniz. Son derece itinayla hazırlanmış bir müze. Bir Hatay veya Gaziantep değil elbette, ama yine de hafife alınmamalı. Benim en çok dikkatimi çeken şey ise ilk oyuncak olmuştu. Şaşırdım doğrusu. Ayrıca interaktif çalışma yapabileceğiniz bir de oda var müzede. Burada eskiden para nasıl yapılırdı, onu da öğrenebilir hatta deneyimleyebilirsiniz.

Dara Antik Kenti

Mardin’den 30 km uzaklıkta Oğuz Köyü sınırları içerisinde yer alan bu antik şehrin bir kısmı hala toprak altında. Kazı çalışmaları yapılmış fakat bütçe sıkıntısı nedeniyle çalışmalar durmuş. “Ah terör olmasaydı ne güzel kıymete binerdi buralar.” dedirtiyor insana.

Mardin Sokakları

Mardin sokakları bence bu şehrin en güzel noktaları. Gezilecek görülecek yerler hep sokaklarda. Hacdan gelen ev sahiplerinin kapısında bulunan plakalar, kapıların renkleri, abbaralar ve daha birçok detay… Bana kalırsa Mardin’e geldiyseniz en az 1 tam günü bu sokaklara ayırın lütfen. Kaybolun, kaybolun, kaybolun…

Zinciriye Medresesi

Mardin’de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından 1385’te yaptırılan Zinciriye Medresesi, Sultan İsa Medresesi olarak da biliniyor. Dilimli kubbeleriyle iki katlı ve iki avlulu olarak tasarlanan ve oldukça zarif bir yapı olan medrese taş işlemelerdeki ustalıkla dikkat çekiyor. Elverişli konumu nedeniyle geçmişte rasathane olarak kullanılan tarihi yapının içerisinde Sultan İsa’nın türbesi ve birçok eski kitabe yer alıyor.

Kırklar Kilisesi

Süryanilerin Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına 569 yılında inşa ettikleri dini yapı, orijinali 12. yüzyılda camiye dönüştürüldüğü için Kırklar Kilisesi adıyla anılmaya başlanmış. Kilise, adını 3. yüzyılda Hristiyanlar üzerinde büyük baskı kuran Roma İmparatoru Dokiosa isyan etikleri için Sivas’taki bir buz gölüne sürülen ve burada donarak öldükten sonra şehit olarak anılmaya başlanan 40 askerden alıyor. 1170te şehitlerin kemiklerinin getirildiği dini yapının öne çıkan bölümlerini 1.500 yıllık kök baskılı perdeleri, geniş avlusundaki çan kulesi ve duvarlarına ustalıkla kazınmış ince taş işçiliği oluşturuyor.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat’a bağlı Güngören Köyü’ndeki, Süryanilerin ana yurdu olarak bilinen Tur Abdin Yaylası’nda bulunan Mor Gbariel Manastırı (Deyrulumur), Mor Şmuel ve öğrencisi Mor Şemun tarafından 397 yılında inşa edilmiş. Değişik tarihlerde yapımlarına başlanmış, farklı tarzdaki binalardan oluşan dini yapıya gelişiminde önemli katkılar sağlayan Turabbbin Metropoliti Mor Gabrielin adı verilmiş. Süryani Kilisesi tarafından “İkinci Kudüs” olarak ilan edilen manastır, tamamlanmasının ardından o kadar ünlenmiş ki Roma ve Bizans imparatorlarından bağışlar almış. Gezmesi son derece keyifli, mimari açıdan son derece zengin bir manastır.

Midyat Sokakları

Mardin gibi bir müze kent olan ve kent merkezine 1,5 saat uzaklıkta yer alan Midyat; tarihi evleri, taş konakları, kemerli geçitleri ve minare gibi yükselen çan kuleleriyle Süryani kiliselerinin bulunduğu muazzam bir bölge. Gümüş telkâri el sanatları açısından önemli bir yöre olan ilçe, turistik bakımdan eşsiz özelliklere sahip.

3 gün boyunca Mardin sokaklarında Ford Fiesta ile dolaştım ve bu inanılmaz coğrafyada mükemmel bir deneyim yaşadım. Ford Fiesta’nın sürüş keyfi, Mardin’in büyüsüyle birleşince çok hoş bir tecrübe yaşamış oldum ve bu seyahat sırasında aklıma şu geldi: Mardin’de yıldızlara bakmanın artık iki yolu var; biri damda yatmak, diğeri yeni Fiesta’nın açılır tavanını açmak…