Akıllı Fabrikalar ve Yıllık Bakım Duruşu

Cem Temel Akıllı Fabrikalar
cem temel

Cem Temel Operasyonlar ve Yatırımlar Lideri

Sevgili Ford Otosanlı çalışma arkadaşlarım ve değerli Ford Blog okurları,

Teknoloji, bilim ve inovasyonun hayatımıza her yönden nüfuz ettiği, çok hızlı ilerleyen bir gelişim ve dönüşüm çağındayız. Bilişim, ulaşım, tıp, elektronik… Akla gelen tüm sektörler yapay zekâ, IoT (internet of things/nesnelerin interneti) ve dijitalleşmenin tüm süreçlerini kullanarak geleceği kurgulamaktalar.

Sanayi sektöründe tüm bu süreçler “Endüstri 4.0” adıyla bilinen dördüncü devrimle ve tabii ki en çok ilgimi çeken “Akıllı Fabrikalar” ile kendini gösteriyor. Takip edenleriniz okumuştur, Linkedin’deki ilk yazımda “Akıllı Fabrikalar”dan bahsetmiştim. Ford Blog okurları için de bu konuyu biraz açmak istiyorum. Genelde son paragrafta denir, ama yazının sonunda yorum ve sorularınızı yazarsanız karşılıklı iletişime geçerek merak ettiklerinizi yanıtlayacağımı şimdiden belirtmek isterim.

Sanayinin geleceğini artık bilişim teknolojileri ile entegre olmuş üretim sistemleri belirliyor. Biz de Ford Otosan olarak 1991 yılında 11 robot ile başladığımız entegrasyonumuzu bugün 250’si tamamen kendi mühendislerimiz tarafından kurulan 1030 robotla geliştirmeyi sürdürüyor ve kendi sektörümüzde görülmemiş bir başarıyı yakalayarak örnek teşkil ediyoruz.

Her birim, her birimiz Ford Otosan’ı 2015 yılında belirlediğimiz vizyona doğru kendi yapacakları, geliştirecekleri, katma değer sağlayacakları ile taşıyacak. Bu anlamda bizim hedefimiz “Türkiye’nin en akıllı fabrikası” olmak.

Konu bu noktadayken özellikle değinmek istediğim bir başka konu da sanayi işletmelerinin her yıl ağustos ayında kapalı olması. Kapalı kapılar ardında yaşananlar hakkında sizlere içeriden biraz bilgi vermek isterim.

Dijitalleşme sürecinde fabrikalardaki üretim hatları robot, bilgisayar ve nesnelerin interneti ile faaliyetlerini sürdürmekte. İşte bu üretim hatları ve atölyeler “yıllık bakım duruşu” adı verdiğimiz bir sürece tabi olmak zorundalar. Bunun amacı verimliliği arttıracak makine bakım, yenileme ve modernizasyon çalışmalarının yanı sıra yeni entegre edilecek tüm sistemlerin kurulumunu yaparak mevcut sistemlere adaptasyonu, gerekli testlerin yapılması ve üretim yeniden başladığında tüm sistemlerin gelişmiş sürümlerinin kullanılabilir olması.

Bildiğiniz gibi “Endüstri 4.0” geçmişi 100-150 yıla dayanan sanayi sektörünün son devrimi. Teknolojilerdeki gelişimler hepimiz tarafından hızla kabul görse de daha önceki yıllarda kemikleşen, hatta gelenekselleşen bazı sektörel davranışlar halen varlığını sürdürmekte. Seri imalat yapan tüm işletmeler gibi bizler de çalışanlarımıza yıllık izin haklarını bu dönemde kullandırıyoruz. Her yılın ağustos ayında sanayi fabrikalarının da kapalı oluşu işte tam da bu geçmiş alışkanlıklardan kaynaklanıyor ve günümüzde bu süre yukarıda bahsettiğim şekilde, daha iyisi, daha yenisi, en verimlisi ve bakım için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

“En Akıllı Fabrika” olma hedefimiz için bugüne kadar başardıklarımız bir hayli çok, ama önümüzde daha çok uzun bir iş listesi var. Ford Otosan Kocaeli Fabrikamız, akıllı fabrika özelliklerine sahip sistemlerin kurulmasıyla oluşturuldu. Ekipmandan çalışanların eğitimine kadar geniş bir yelpazede planlanan süreçler için yapılan yatırımların yanı sıra, kurduğumuz komiteler eğitim ve doğru organize olmanın önemini bir yaşam biçimi haline getirmemizi sağladılar. Bizler de çalışanlarımızın, kurduğumuz bu sistemi pekiştirmeleri, geliştirmeleri ve uzmanlık seviyelerini arttırmaları için hem yurt içi hem de yurt dışındaki çeşitli seminer ve fuarlara katılımlarını sağladık ve destekledik.

En önemli projelerimizden biri, Kocaeli Fabrikamızda devreye aldığımız ve Endüstri 4.0’ın kalbini oluşturan Yalın Üretim. Bu projemizle Ford’un dünya çapındaki üretim merkezleri arasında 10 yıldır üst üste lider olmayı başardık. “Büyük Veri”nin önem kazandığı bu sistemde, fabrikadaki tüm sistem ve ekipmanı yılın son çeyreğinde birbirine bağlamayı ve “Büyük Veri”nin ilk önemli fazını hayata geçirmeyi ve 2019’da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Böylece üretim süreçlerimizi ciddi oranda kısaltarak müşterilerimize daha hızlı yanıt verebilmenin yanı sıra zaman, emek ve enerjiden de tasarruf ederek katma değer sağlayacağız.

Büyük Veri sistemi, güçlü bir “omurga” aslında. Bu “omurga” ile Kocaeli Fabrikamızdaki tüm makineleri birbirine bağlayan bir yazılım platformu üzerinde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. PLC Data Platformu dediğimiz bu sisteme bağlanarak her yerden, istenilen her makineye erişim sağlayabiliyor, üretimle ilgili tüm verilere ulaşabiliyoruz. Kocaeli Fabrikamız, Türkiye ve Avrupa’da, tüm fabrikanın tek bir platformda olduğu tek örnek.

Yakın geçmişten bu kadar bahsettikten sonra biraz da ileriye bakalım; gelecekte neler var, bizleri neler bekliyor? Ford Otosan olarak, önümüzdeki 2,5 yılda oluşturmayı planladığımız bu sistemi, 2022’den 2025’e kadarki 3 yıllık süreçte tamamen devreye almayı ve mevcut araçlarımızı yenileme projesini de Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi, üretim mühendisleri ve Akıllı Fabrikalar ve Yeni Projeler bölümleri ile ortak bir platformda çalışarak hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Sonuç mu; dijital sistemle tamamen kâğıtsız hale gelecek fabrikalarımızda operatör hatalarının en aza indirgenmiş olması ve kalite konusunda kazanacağımız ciddi ivme. Ford Otosan olarak otomotiv sektörünü yeniden şekillendirmekte olan teknolojinin hızına yetişmekle kalmıyor, sektörün en güçlü oyuncularından biri olarak 2025 hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.