Yola Çıkacaklar, Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun!

iyi bayramlar

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Herkeste bir bayram heyecanı. Yazın sonlarına da yaklaşmışken bu tatili güzel bir fırsat olarak görüp aracınızla yolculuk yapmaya karar verdiyseniz bu yazıyı mutlaka okumanızı öneririz.

Ülkemizde özellikle bayram tatillerinde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının oranında artış görülmekte. Maalesef sadece ehliyet sahibi olmak araç kullanmak için yeterli bir kriter değil, en önemli kriter bilinçli olmak.

Öncelikle aracınızın bakımını yaptırmalısınız. Bozuk ya da değiştirilmesi gereken parçaları sakın ihmal etmeyin. Lastiklerdeki hava seviyesini, frenleri ve araç yağlarını mutlaka kontrol edin, ettirin. Aynı şekilde silecek suyunuzu doldurun. Akünüzü kontrol edin. Unutmayın, araç bakımının ihmali hayati risk taşır.

Hem trafik hem de kasko sigortalarınızı kontrol edin, yaptırmadıysanız yaptırın. Kullanmak zorunda kalmamanız temennisiyle bu sigortaların karşılıklı güvence için çok önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Yolculuğa çıkmadan önce iyice dinlenin. Yolculuğunuz, öngördüğünüzden daha uzun sürebilir. Uykunuzu iyi alın, hafif yemekler yiyin, gazlı ve alkollü içeceklerden kaçının. Araç kullanmanıza mani olacak bir ilaç kullanmayın.

Yolculuk vakti geldiğinde öncelikle koltuk ve ayna ayarlarınızı gözen geçirin. Direksiyon ve vitese olan mesafenizi doğru ayarlayın. Araca biniş ve inişlerde aracınızdaki yolcuların kapıları açıp kaparken özellikle dikkatli olmasını isteyin. Gece yolculuğunda da gündüz yolculuğunda da farlarınızı açın. Emniyet kemerlerinizi aracınıza biner binmez takın ve hem yan koltuğunuzda hem de arka koltuğunuzda oturan sevdiklerinizin takmalarını isteyin. Çocuk yolcunuz var ise çocuk koltuğu edinmeyi ihmal etmeyin.

Yolculuk sırasında trafik işaretlerine dikkat edin. Aracınızdaki yolculardan yolculuk boyunca dikkatinizi dağıtacak ses tonlarında konuşmamalarını, tablet veya telefonlarında yüksek sesle bir şeyler izleyip dinlememelerini ya da kulaklık takmalarını rica edin.

Özellikle viraj ve yokuşlarda gözünüzü yoldan ayırmayın, hızınızı ayarlayın ve uygun trafik koşulları oluşmadan önünüzdeki aracı geçmeye çalışmayın.

Aşırı hız sizi gideceğiniz yere daha hızlı götürmeyecektir. Hız limitlerine mutlaka, ama mutlaka uyun. Bir diğer önemli nokta da sürüş mesafenizi korumak. Önünüzdeki araçla mesafenizi mutlaka koruyun. Şerit değiştirmek ve dönüş yapmak istediğinizde sinyal vermeyi atlamayın.

Diğer sürücülerin de sizin kadar bilinçli davranmaları bizim de en büyük dileğimiz, ama aynı bilinçte davranmayan sürücülerle karşılaştığınızda öfkelenmeyin, sakinliğinizi ve konsantrasyonunuzu koruyarak yolunuza devam edin.

Yorulduğunuzu ya da acıktığınızı hissettiğinizde, ihtiyaç molası vermek istediğinizde en yakın yerde mutlaka durun. Sakın ertelemeyin. Ertelemek her anlamda zihinsel dinginliğinizi bozacaktır. Mola verdiğiniz yerde aracınızı yıkatın, hafif bir yemek yiyin.

Vardığınız yer ister memleketiniz, ister yaz boyunca hayalini kurduğunuz bir belde olsun; yolculuğunuz hem sizin, hem sevdikleriniz hem de diğer sürücüler için güvenli geçsin. Bu vesileyle tüm Ford Blog okurlarının Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutlarız.