Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz ile “Gelecek Şimdi”

Sürdürülebilirlik

Türkiye otomotiv sektörünün öncü gücü ve teknoloji lideri olarak “Gelecek Şimdi” vizyonuyla yeni sürdürülebilirlik hedeflerimizi sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. İlk günden bu yana tüm faaliyetlerimizi çevreye ve topluma fayda sağlayan ürün ve hizmet sunma amacıyla yürüterek sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında çevresel, sosyal, etik ve yönetişim alanlarında daha fazla fayda yaratmak için çalışıyoruz. “Gelecek Şimdi” vizyonumuzla çalışma arkadaşlarımızı, tedarikçilerimizi, bayi ağımızı ve iş ortaklarımızı sürdürülebilirlik çalışmalarımıza dahil ederek tüm ekosistemde dönüşümün öncüsü olma yolunda güçlü, kapsamlı ve kararlı adımlarla ilerliyoruz.

Genel Müdürümüz Güven Özyurt: ‘Gelecek Şimdi’ vizyonumuzla güçlü adımlar atıyoruz.”

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt “Gelecek Şimdi” mottosuyla açıkladıkları sürdürülebilirlik hedeflerini değerlendirdi: “Karşı karşıya olduğumuz küresel sorunlar tüm dünyayı değişime zorluyor. Kolektif akılla şekillenen sürdürülebilir yaklaşımlarla beraber somut aksiyonlara her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Bugün ortaya koyduğumuz sürdürülebilirlik hedefleriyle de çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında uzun vadeli yol haritamızı paylaşarak, tedarikçilerimiz ve bayilerimizle de birlikte bu ihtiyaca yönelik bir hareket başlatıyoruz.

Yenilikçi teknolojiler ile her zaman müşterilerimize geleceği bugünden yaşatmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik dönüşümüne öncülük etmek ve AB Yeşil Mutabakatı ile hızlanan sürece kendimizi ve ülkemizdeki tüm ekosistemi başarıyla entegre etmek için çalışıyoruz. Çevresel ayak izimizi azaltacak çalışmaların yanında insan odaklı inovasyona da ciddi yatırımlar yapıyoruz. Türkiye’nin ilk tam elektrikli ticari aracını, ağır ticaride ilk yerli şanzımanını üreten; Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yer alan, sektörde en fazla sayıda kadın istihdam eden bir şirket olarak ‘Gelecek Şimdi’ vizyonu ile ortaya koyduğumuz uzun dönem sürdürülebilirlik hedeflerimizle gelecek için bugünden güçlü adımlar atıyoruz.”

Sıfır emisyonlu ve karbon nötr bir gelecek

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla binek araçlarda 2030, hafif ve orta ticari araçlarda 2035, ağır ticari araçlarda ise 2040 itibarıyla sadece sıfır emisyonlu araç satışı hedefliyoruz. E-Transit ve E-Transit Custom’ın da Avrupa’daki tek üreticisi olarak Ford’un elektrifikasyon stratejisinde kritik bir rol oynamayı da sürdürüyoruz.

Uzun dönem sürdürülebilirlik hedeflerimizde, üretim tesislerimizde ve Ar-Ge merkezimizde, 2030’da karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda Gölcük, Yeniköy, Eskişehir ve Sancaktepe yerleşkelerimizde kullanılan enerjinin tamamını %100 yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. Karbon dönüşümü konusunda, tedarikçilerinizin karbon emisyonlarını hesaplıyor ve otomotiv endüstrisinin büyük bir ekosistem olduğu bilinciyle hareket ederek tedarikçilerimizin de 2035’e kadar karbon nötr olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca şirket lojistik operasyonlarımızı da yine 2035 senesinde karbon nötr haline getirmeyi planlıyoruz.

Atık ve döngüsel ekonomi konusunda; 2030 yılına kadar operasyonlarımızdaki düzenli depolama alanlarında sıfır atık politikası ile ilerleyeceğimizi taahhüt ederek, tek kullanımlık plastikleri kişisel kullanımdan tamamen kaldıracak, fabrikalarımızda ürettiğimiz araçlardaki plastik kullanımında geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir plastik oranını ise %30’a çıkartacağız. Ayrıca temiz su kaynaklarının sürdürülebilirlik açısından hayati önem taşıdığının farkında olarak bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Gölcük, Yeniköy ve Eskişehir’de hayata geçireceğimiz geri kazanım projeleri ile tesislerimizde araç başı temiz su kullanımını 2030’a kadar %40 oranında azaltmayı hedefliyoruz.

Yönetim pozisyonlarımızdaki kadın oranı %50 olacak

Otomotiv sektöründe halihazırda en büyük kadın çalışan yüzdesine sahibiz. Çeşitlilik ve katılımın toplumsal refahı ve geleceği dönüştürmenin anahtarı olduğuna inancımızla 2030 yılına kadar kadın yöneticilerimizin oranını %50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Mart ayında Koç Topluluğu’nun teknoloji ve inovasyon alanında toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerini açıkladığı toplantıda; yönetim kadrolarının en az yarısı kadın olan girişimleri desteklemeyi, 2026 yılına kadar topluma yönelik yapacağımız farkındalık, eğitim ve finansal destek projeleriyle 100 bin kadına ulaşmayı hedeflediğimizi açıklamıştık. Bu hedeflere ek olarak teknoloji ve inovasyon alanında şirket içerisinde çalışan kadın oranını %30’a yükseltmeyi ve tüm bayi ağında ise 2 katına çıkarmayı taahhüt ediyoruz.

“İş’te Eşitlik” anlayışı ile bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarla, 2021 yılında Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde Türkiye’den yer alan tek otomotiv, aynı zamanda ilk ve tek sanayi şirketi olduk ve bu sene de eşitlikçi politikalarımız sayesinde puanımızı artırarak endekste yer almayı sürdürdük.

“Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olma” vizyonuna ulaşmak için uzun dönem sürdürülebilirlik hedeflerimizde, içinde bulunduğumuz topluma yönelik sosyal fayda yaratacak hedef de ortaya koyduk ve toplumsal çalışmalarda yer alacak gönüllülerin tüm çalışanlar içinde oranını 2030’a kadar %35’e çıkarmayı hedefliyoruz.

Öncü ve dönüştürücü gücümüz, uluslararası endekslere de yansıyor!

Sürdürülebilirlik alanında geçmişten bugüne yürüttüğümüz çalışmalarla; adil, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışıyla Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacı üyeleri arasındayız. 2021 yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzu, Küresel Raporlama İnisiyatifi’nin (GRI) belirlediği standartlarda “Temel” seçeneğine uygun şekilde ve bağımsız denetim kuruluşunun denetiminde hazırladık ve bu sayede şeffaf ve kapsayıcı şekilde sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi tüm paydaşlarımız ile paylaştık.

Ayrıca sürdürülebilirlik odaklı sorumlu yatırım yapmak isteyen yatırımcıların kullandığı önemli endekslerden; BIST Sürdürülebilirlik, FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar ve Bloomberg Cinsiyet Eşitliği (2021’den itibaren) endekslerine dahil olan şirketimiz, son üç yıldır Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne aktif olarak yanıt veriyor. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) iklim ve su programlarının yanı sıra Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (SBTI - Science Based Targets Initiative) emisyonlarını azaltma taahhüdü veren ve İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne (TCFD) destek veren şirketler arasında da yer alıyoruz.