“Şehrini Geliştir” Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Şehrini Geliştir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ile ortak yürütücülüğümüzde gerçekleşen “Şehrini Geliştir” yarışmasının kazananları belli oldu. Akıllı ve çevreci hareketlilik projelerine odaklanan “Şehrini Geliştir”de ödülle buluşan fikirler hayata geçirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ile birlikte “Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler” temasıyla 1 Nisan-24 Haziran tarihleri arasında düzenlediğimiz “Şehrini Geliştir” girişimcilik yarışmasının kazanan projeleri ödüllendirildi. Akıllı hareketlilik, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik konularında tüm paydaşları bir araya getiren yarışmada, birinciliğe “Kanguru” projesi, ikinciliğe “Mayna” projesi, üçüncülüğe ise “Cyboard” projesi layık görüldü.

İzmir’in yenilikçi ulaşım çözümlerindeki öncülüğü, WRI’ın sürdürülebilir ulaşım konusundaki deneyimi ve şirketimizin Türkiye’nin akıllı hareketlilikte lider ekosistem sağlayıcısı olma vizyonu doğrultusunda “Sıfır Emisyon Bölgeleri” temalı projede, yerel ekosistemin güçlendirilmesi ve start-upların yatırımcılar ile buluşturulması hedeflendi. Teknolojideki hızlı dönüşüm ve şehirlerin araçlara daha az yer verme motivasyonu, ulaşım alışkanlıklarını hızla değiştirirken şehirlerle barışık, çevreci ve hatta farklı sahiplik modellerine dair ulaşım modelleri geliştirme amacımız ve farklı paydaşlarla ortak hedefe koşabilme motivasyonumuzla “Şehrini Geliştir” yarışmasında aktif rol aldık.

Pilot bölge Alsancak’ta, sürdürülebilir ulaşım için çözümler yaratan 6 ekip, Demo Day etkinliğinde “Girişimcilik Merkezi İzmir”de bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, WRI Türkiye Direktörü Güneş Cansız ve Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Özgür Yücetürk’ün katıldığı törende, yapılan sunumların ardından ilk 3’e girenlere ödülleri takdim edildi.

“Projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz”

Sürdürülebilir kent için ulaşım ile kentsel gelişimi teşvik etmek amacıyla Şehrini Geliştir yarışmasına destek verdiklerini belirten WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Özelikle kent merkezlerinde emisyonu düşürmenin ve çevreye duyarlı alanlar oluşturmanın temeli sürdürülebilir ulaşım modellerinin geliştirilmesine dayanıyor. Şehrini Geliştir yarışması ile Alsancak gibi yoğun kullanılan bir bölgede sürdürülebilir ulaşımın nasıl sağlanacağına dair geliştirilen fikirlerin ve projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.

“Geliştirilen projeler İzmir’i akıllı hareketlilik açısından ileriye taşıyacak”

Şehrini Geliştir yarışmasında geliştirilen projelerin İzmir’i akıllı hareketlilik açısından ileriye taşıyacağını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, kentte yaşayan herkesin sokağa çıktığı andan, evlerine döndükleri zamana kadar ulaşım konusunda stres yaşamadan günlerini tamamlamaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Alsancak bölgesinde hayata geçirilecek potansiyel düşük emisyon bölgesine odaklanan girişimlere yönelik ‘Şehrini Geliştir’ girişimcilik yarışmasının katılımcılarının fikirleri, bizim için ve sektör açısından oldukça kıymetli.”

“Nihai hedefimiz entegre ulaşım çözümleri sunabilmek”

Şehrini Geliştir yarışmasında kazanan projenin hayata geçirilmesini destekleyen şirketimizin “öncü bir ekosistem sağlayıcısı olma” vizyonuyla hareket ettiğini aktaran Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Özgür Yücetürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve WRI Türkiye ile iş birliğimizin önemini, “Biz sadece kendi araçlarımızın dönüştüğü değil, şehirlerin dönüştüğü bir dünya hayal ediyoruz. Bu yüzden de tüm ulaşım şekillerini, ulaşım altyapılarını, mobilite alışkanlıklarını ve diğer ilgili faktörleri de araştırıyoruz. ‘Geleceği bugünden yaşa’ derken bütün bir habitattan bahsediyoruz. Dolayısıyla hayalimiz sadece araçlarımızı elektriklendirmekle sınırlı değil. Nihai hedefimiz elektrikli araçlarımızla topyekûn bir entegre ulaşım çözümü sunabilmek,” cümleleriyle ifade etti.

Birinciliğe layık görülen proje, kentte pilot olarak uygulanacak

İzmir’de kentsel hareketliliğin en yoğun olduğu Alsancak, Punta bölgesi için akıllı hareketlilik çözümleri arayan Şehrini Geliştir yarışmasına 55 girişimci başvurdu. Yapılan değerlendirmelerin ardından 6 ekip programa katılmaya hak kazandı.

Kent içi hareketlilik, temel girişimcilik ve inovasyon, kentsel hareketlilik & paylaşımlı mobilite, sürdürülebilir kentsel hareket planı ve otonom araçlar gibi konu başlıklarında İzmir BB, WRI Türkiye ve şirketimiz yetkilileri tarafından mentörlük ve eğitim desteği alan 6 takım, farklı paydaş gruplarından farklı yetkililerin bulunduğu jüriye sunum yaptı.

İzmir’in aktif ulaşım problemlerine yönelik çözümler aranan yarışmada ilk 3’e girenler ayrıca, K-Works’te (Koç Holding Kuluçka Merkezi) ve Ford Otosan Yatırım Komitesi’ne sunum yapma fırsatı elde edecek. Projeleri ödüle layık görülen ekipler, bunun yanı sıra İzmir Girişimcilik Merkezi’nde kendilerine sağlanan ofis ve prototip atölyelerde projelerini hayata geçirme şansı bulacaklar.