Platooning: Geleceğin Teknolojisi

Platooning
burak gökçelik

Burak Gökçelik Mühendislik ve Teknoloji Geliştirme Lideri

15 Şubat 2019 tarihli yazımda sizlere sahip olduğumuz mühendislik ve Ar-Ge yeteneğini bir adım daha ileri taşıyıp, otonom sürüş konusunda geleceğin taşımacılık sektörünü şekillendirmede büyük bir adım atacağımızı ifade etmiştim. 17 Eylül 2019 tarihi itibarıyla bu adımı attık:

Geçtiğimiz yıl AVL ile güçlerimizi birleştirerek, “Platooning-Otonom Konvoy” teknolojisi geliştirmek amacıyla başladığımız çalışmaların ilk fazını başarıyla tamamlamış bulunmaktayız.

Geldiğimiz noktada otonom kamyonlar üzerinde çalışan, bu alana yatırım yapan ve en önemlisi gösterimini yapabilecek bir prototip ürüne sahip olan dünyadaki sayılı kamyon üreticilerinden biri olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Donanım, yazılım ve simülasyon testlerini başarı ile gerçekleştirdiğimiz bu teknolojiyi başarıyla yolda da test ettik. Ülkemizde bir ilk olan bu projeyle Türkiye’de otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük etmenin de haklı gururunu yaşıyoruz.

İlk aşamasını tamamladığımız iş birliğimizde, ağır ticari araçlar alanında kaydettiğimiz gelişmeler sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada otonom taşımacılığın hayata geçirilmesinde önemli bir adım niteliğinde.

Çevre ve maliyet bağlamında önemli bir yere sahip olan karbon emisyonunu ve yakıt tüketimini azaltacak, yol ve sürüş güvenliğini arttıracak, akıllı ulaşıma imkân tanıyacak bu teknolojinin ilerleyen safhalarında ve uzun vadede “SAE-Seviye 4” otonom sürüş fonksiyonlarını geliştirmeyi ve Uçtan-Uca (Hub-to-Hub) Otonom Otoban Taşımacılığını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Otonom sürüş konusundaki yerli bilgi birikimimize otonom araç teknolojileri alanındaki yatırımlarımız ve geliştirme faaliyetlerimizle katkı sağlamaktayız. Ayrıca bu teknolojiler üzerinde çalışan tecrübeli mühendis kadromuzla bu alanda öne çıkmak istiyoruz.