Yeni Ford Focus ile Alaçatı Sokaklarında

Alaçatı

Yaz rotalarının en güzellerinden biri… Dar sokakları, taş evleri, her yeri sarmış begonvilleri, denizi, kumu ve tabii ki birbirinden güzel mekânlarıyla Alaçatı… Bu eşsiz beldemizi Yeni Ford Focus eşliğinde deneyimleyen Seymen Bozaslan’ın rehberliğinde #FordileYolda diyoruz ve Alaçatı’yı geziyoruz…

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Eee malum yaz geliyor. Sezon öncesi ben de İzmir’in popüler mekânı Alaçatı’da Yeni Ford Focus ile keşfe çıktım. Amacım hem Yeni Ford Focus ile ilk yolculuğumu yapmak hem de yıllardır gittiğim Alaçatı’da bakalım bu sene kimler, hangi mekânlar var bunları gözlemlemekti. Öyle de oldu!

Alaçatı yolu, İzmir merkezden 90 km uzaklıkta otoban ve eski yoldan ulaşım sağlanarak gidilen bir yol. Türkiye’de yeni trafik cezası sistemi otobanda giriş ve çıkış yaptığınız iki gişe arasında hız ortalamanızı ölçerek çalışıyor. Hal böyle olunca hız sabitleme özelliği size kurallara uyma anlamında oldukça fayda sağlıyor. Ama Yeni Ford Focus’ta bu hassasiyet belli ki daha fazla. Yolun sakin olmasının da katkısıyla bu özelliği bir test etmek istedim ve sonuç muazzam! Hızı 110 km’ye sabitlediğimde araç yapay zekâsı sayesinde önümdeki aracın hızına göre 110 km hızı bazen düşürdü. Yani yapay zekâ yoldaki diğer araçları algılıyor ve ona göre hızını dengeliyor. Ayrıca şerit hizalama desteği ile iki şerit arasında kalıyor ve sürücüye ekstra bir kolaylık sağlıyor. Hatta bir ara biraz daha ileriye gittim ve elimi direksiyondan çekersem ne yapar diye merak ettim. Sonuç yine etkileyiciydi. Araç hem aynı şeritte iki çizgi arasında kalıyor hem de öndeki aracın hızına göre kendini 110 km’ye sabitliyordu. Uzun yol için gerçekten müthiş bir araç olduğunu ilk andan belli etti. Bu arada direksiyondan belli bir süre elinizi çektiğinizde, aracın direksiyonu tutun uyarısı verdiğini de eklemeliyim.

Gelelim İzmir’e… 1 saat süren yolculuk sonrasında Alaçatı’nın merkezine geldim. Aracımı park ettiğim gibi doğrudan merkezde keyifli bir tur yaptım. Ve sizler için seyahatinizi bir tık kolaylaştıracak detaylar belirledim. Hemen bunları paylaşmak istiyorum.

Alaçatı Civarında Gezilecek Yerler

Deliklikoy: Son yıllarda yıldızı parlayan ve insanların akın akın geldiği bu doğal oluşum koyda ister günübirlik keşif yapabilir ister çadırınızda gece yıldızları izleyerek deniz sesiyle uyuyabilirsiniz.

Ildır: Sit alanı olarak geçen bu tarihi bölgede gün batımı gerçekten harika oluyor. Gün batımı için kafelerin peş peşe dizildiği Ildır’da geçtiğimiz yıllarda birçok dizi ve film de çekilmiş. İzmir’in cazibe merkezlerinden birisi olan Ildır’da lokma yemeyi de aman ihmal etmeyin.

Germiyan Köyü: Köyün ilginç bir hikâyesi var. Ilıca yazlıkçılarının İzmir’e giderken kestirme olarak kullandıkları bu köy yolu, bir süre sonra köylüleri üzüyor. Ve köylüler insanlar bu yoldan geçerken biraz da dursun çayımızı içsin diyerek köyün her duvarına resimler çiziyorlar. Ve başarıyorlar da, köyden geçen araç sürücüleri artık araçlarını sağa çekiyor ve duvarda bulunan resimlerin fotoğraflarını çekiyorlar. Fotoğraf çekerken de biraz da dinlenelim diyorlar ve köy misafirlerini ağırlamaya başlıyor. Ekmeği ile meşhur olan Germiyan Köyü’nde köylülerle sohbet edebilir, resimli duvarlarda hatıra fotoğrafı çekilebilirsiniz.Ayayorgi: Keşke mekânlara bağlı kalmadan da girebileceğimiz bir koy olsaydı diye düşündüğüm çok oluyor ama yine de düzen, tesis anlamında da kolaylık sağlayan bir yer Ayayorgi. Sıra sıra mekânların dizildiği Ayayorgi’den denize girebilir ve rüzgârın neredeyse hiç uğramadığı bu koyda biraz tembelliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Ilıca Sahil: Ilıca Sahil için bölgenin en güzel denizi yorumu yapılır. Gerçekten de öyledir. Eğer fırsatınız olursa Ilıca Sahil’e bir gününüzü ayırın ve deniz keyfini çıkarın derim. Burasını kalabalık görür veya aracınız için yer bulamazsanız ise ikinci alternatifim Boyalık Beach!

Alaçatı Port Sörf Okulları: Sörf tutkunuz veya merakınız varsa Port bölgesinde sörf okullarını ziyaret edebilir ve bu spor için detaylı bilgi alabilirsiniz. Gündüzleri sörf tutkunlarını ağırlayan, hava karardıktan sonra ise gençlerin eğlence yeri olan Alaçatı Port gün içinde sürekli aktif bir bölge.

Alaçatı’da Mekân Önerileri

Kahvaltı: Bumba Breakfast Club, Viento Alaçatı Hotel, Sota Alaçatı, Zahide Restoran, Elek Kahvaltı.

Kahveciler: Köşe Kahve, Mahalle Alaçatı, 1850 Cafe, Peri Art Cafe, Kuş Cafesi, Dutlu Kahve, Taşköy.

Yemek: Morah, Karina Balık, Gerdan Gurme, Buzuki, Papazz, Mitu, Kolburanos Pizza.

Tatlı: Lokmarto, İmren Han, Da Franco Dondurma, Furun, Alaköy Pastanesi.

Beach Club: Fly-Inn Beach, Before Sunset, Laika, Riva Del Mare, Madeo Beach.

Plajlar ve Koylar: Altınkum, Paşalimanı, Boyalık, Deliklikoy, Ilıca, Ayayorgi. Konaklama Art Alaçatı, Alya Rüzgarı Butik, Viento Hotel, Katre.

Yaklaşık 1300 km yolculuk yaptığım Yeni Ford Focus ile harika keşifler yaptım. Bu keşif yolculuğunda ise yolculuğumu kolaylaştıran Focus’a ne kadar teşekkür etsem az sanırım. Kablosuz şarj özelliği sayesinde teknolojiyi kullanan, panoramik camı ve vites ile el freninin minimize edildiği konsol sayesinde ise ferah bir yolculuk sunan bu araç sayesinde hiç bitmesin dediğim bir yolculuk yaşadım. Alaçatı yolculuğu benim için ayrıca özeldi. Çünkü Yeni Ford Focus ile ilk yolculuğumuzu yaptık. Ve o kadar memnunum ki; bir efsane gerçekten şekil değiştirerek ve kendini daha da donanımlı hale getirerek yeniden Türkiye yollarında. Hoş geldin Yeni Ford Focus!