Sıra Dışı Bir Koleksiyon

Gül Nakliyat

Hepimiz mutlaka klasik otomobil koleksiyonerlerini öyle ya da böyle görmüş, tanımışızdır. Bazen bir etkinlikte, bazen bir belgeselde… Peki, hiç kamyon koleksiyoneri duydunuz mu? Biz de duymamıştık… Ta ki Uşak bayiimiz bize Gül Nakliyat’ın işletmecisi Ömer Gül’den bahsedene kadar.

Kurumsal İletişim olarak konu kamyon olunca hemen Ford Trucks Pazarlama ekibindeki arkadaşlarımızla Gül Nakliyat tesislerine gidip sıra dışı bir koleksiyoner olan Ömer Bey ile tanışmak için Uşak yollarına düştük.

Ömer Bey, iki dirhem bir çekirdek giyinmiş, bizleri çok sıcak bir karşılamayla işletmesine buyur etti. Hemen çaylar söylendi, etraf gezildi.

Ve işte o çok meşhur koleksiyonla ilk karşılaştığımız an hepimizin ağzı açık kaldı, gözleri parladı. Yan yana dizilmiş 30’un üzerinde Ford kamyon… Renk renk, model model, kimisi süslü, kimisi sade… Hepsi üretimi 1983’te sonlanan D-1210 model Ford’lar. Her birinin ayrı bir hikâyesi, tarihe tanıklığı var…

Kameralar kurulurken Ömer Bey’in şaşkınlığına önce anlam veremedik, ama sıra mikrofon takmaya geldiğinde etrafta olmadığını görünce bu sefer de biz şaşırdık. “Kamera korkusu mu var?”, “Heyecanlandı da kendini kötü mü hissetti?” gibi düşünceler aklımızdan geçerken tesisteki yetkililerden biri Ömer Bey’in çarşıya gittiğini, on dakikaya kadar geleceğini söyledi. Gerçekten de tam on dakika sonra Ömer Bey kameraların karşısındaydı; meğer hemen gidip çarşıda güzel bir sakal tıraşı olmuş, o da yetmemiş babasını hasta yatağından çıkarmış bizlerle tanıştırmaya getirmiş…Kamyonların hikâyesini bizzat Ömer Bey’in ağzından dinlersiniz videoyu izleyince; ama biz videoya girmeyen, kamera arkasında yaşanan ve bizi etkileyen detaylardan da bahsetmek istiyoruz.

Mesela Ömer Bey’in misafirperverliği on numara, beş yıldızdı. Çekim süresi sebebiyle yemeğe gidemeyeceğimizi fark ettiği an, Uşak’ın meşhur pidecisinden hepimize pide söylemiş. Karnımızı doyurduktan sonra bile sürekli bir şeyler ikram etmek istemesi bir yana, ikramını kabul ettiğinizde yüzünde beliren mutluluğu görmek bir yana.Uşak’tan ressamlar getirip kamyonlarına güller çizdirmiş, yazılar yazdırmış… Belki de en güzel kamyon geleneklerinden biri bu süs işi… Bir diğeri ise elbette kamyon yazıları…Kamyonlarına gözü gibi baktığı her halinden belli Ömer Bey’in. Tek bir toz zerresi bile görmedik üstlerinde… Her biri tertemiz, her biri çalışır vaziyette ve her biri çok değerli. Kamyonların iç panellerindeki uyarı levhaları hepimizi nostaljik bir yolculuğa çıkardı.

Ömer Bey’i bir yanında babası, bir yanında oğluyla çekerken hepimizin aklından aynı düşünceler geçiyordu… Yıllardır yollarda olan üç nesil… Yollar değişti, kamyonlar değişti, teknolojiler değişti… Ama bu ailenin kamyonlara olan tutkusu hep aynı… Ne var ki geleceği de kabullenmişler, sadece geçmişte kalmamışlar… Öyle ki Ömer Bey geçmişle gelecek arasında bir köprüydü. Ve en genci 35 yaşın üstündeki kamyonlarının yanında IToY ödüllü kamyonumuz F-MAX’in varlığı bu tezimizi kanıtlar nitelikteydi.

Olur da yollarda Gül Nakliyat’ın filosundaki klasik kamyonlardan biriyle karşılaşırsanız Ömer Bey’in kulaklarını mutlaka çınlatın.