Emniyet Kemeri Hayattır!

Emniyet Kemeri Hayattır!

Bayram tatiline sayılı günler kaldı. Hepimizde tatlı bir telaş. Kimimiz ailemizle buluşmaya, kimimiz uzun bir kışın ardından güneşin tadına varmaya, kimimiz farklı deneyimler için farklı rotalara doğru yol alacağız. Yol arkadaşınız hangi araç, hangi model olursa olsun size sarılarak, sizi yol boyunca koruyacak bir süper güç var! Emniyet kemeri!

Yola çıkarken unutmamanız gereken en önemli şey şarj kablonuz ya da koruyucu kreminiz değil, emniyet kemerini takmanız. Emniyet kemeri kullanımı, olası bir trafik kazası sonucu ölüm ve yaralanma riskini azaltma konusunda önemli rol oynamaktadır. Gelin buna rakamlarla bakalım.

Emniyet kemerinin olası bir trafik kazası sonucu ölüm ve yaralanma riskini azaltma oranı, kaza sonrası ölümlerde sürücüler ve ön koltuk yolcuları için %50, arka koltuk yolcuları için ise %75’tir; kaza sonrası yaralanmalarda ise %77’ye kadar ulaşmaktadır.

Emniyet kemerinin gün içinde en az 35 kişinin hayatını kurtardığı tahmin ediliyor. Bayram gibi yolculuk trafiğinin yoğun olduğu dönemlerde bu rakam da yükselmektedir.

Emniyet kemeri takılmadığında bir çarpışma durumunda araçtan fırlama riski tam 30 kat daha fazla. Ve öyle bir durum yaşandığında kazazedelerin %80’i hayatını kaybediyor ve diğer %20’si de ağır yaralanarak kalıcı hasarlarla hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar.

Bazı insanların emniyet kemeri takınca bir kaza durumunda araçlarında mahsur kalacaklarına ve olası bir yangın durumunda kaçamayacaklarına dair ön yargıları bulunmakta. Ancak istatistiklere göre sonrasında alev alan kazalar, tüm kazaların sadece %0,5’ini oluşturmakta. Böylesine düşük bir ihtimalde dahi bilincinizin yerinde olması olası bir yangın durumundan kurtulmanız için daha çok avantaj sağlayacaktır.

Olası bir çarpışma durumunda emniyet kemeri kaynaklı bazı ezilme ya da morarmalar yaşanabilir, ancak bunlar emniyet kemeri takılmazsa yaşanacakların yanında çok önemsiz kalmakta.

“Hava yastıklarına güveniyorum,” diyenler de var elbet, ama kaza anında o hızla hava yastığı ile çarpışmak da ciddi yaralanmalara yol açmaktadır.

Sadece sürücü ve ön koltuk yolcusu değil, arka koltukta oturanlar da emniyet kemerini bağlamalıdır. Hele ki çocuklar yaş ve kilolarına uygun araç koltuklarında oturtulmalı ve mutlaka ama mutlaka emniyet kemerini bağlamayı bir alışkanlık haline getirmelidirler.

Yavaş gidiyor olmak da emniyet kemeri takmamak için bir bahane değil, çünkü saate 40 km hızla giderken yapılan bir kaza ikinci kattan düşme ile eş değer bir hasara neden olacaktır.

Bu güzel tatili nasıl değerlendiriyor olursanız olun, trafiğe çıktığınız an emniyet kemerinizi takın, yanınızdakilerin de takmasında ısrarcı olun.

Emniyet kemerlerinizi taktığınıza göre Yandex Navigasyon’un geçtiğimiz yılın bayram tatili verilerine dayanarak yaptığı analizi de paylaşmak istiyoruz. Trafikte en çok bekleme yaşanan noktalar ve trafikteki bekleme zaman artışlarını ortaya çıkaran analize göre bayram tatili için seyahat planı yapan İstanbulluların trafikten olabildiğince az etkilenmeleri için 31 Mayıs Cuma öğleden önce ya da 1 Haziran Cumartesi öğleden sonra yola çıkmaları gerekiyor.

Yolunuz açık, bayramınız kutlu olsun!