“Trail of Us” Avrupa Rehberi

Trail of Us

Artık hepimiz Burçin ve Erdi’yi, yani “Trail of Us”ı tanıyor, yolculuklarını merakla takip ediyoruz. Ford Transit’ten oluşturdukları Mars adlı karavanlarıyla Trail of Us, Avrupa’nın en güzel noktalarından geçerken siz Ford Blog takipçileri için de çok faydalı bir rehber hazırladı. Gelin bakalım, nerelere gitmişler, neler yapmışlar…

Yazı ve Fotoğraflar: Trail of Us, Burçin & Erdi Vahid

Avrupa rotamızda şu ana kadar edindiğimiz deneyimlerle yeniden karşınızdayız. Daha önce araçla yurt dışına çıkma ve sınır geçişleri üzerine yazılar yazmıştık. Bu sefer tüm bu süreçleri atlatıp sınırı geçtikten sonra, gezilecek yerler dışında sizleri neler bekliyor onları özetlemeye gayret edeceğiz.

Avrupa Schengen sınırına girdikten sonra ülkeler arası sınır kontrolleri bulunmuyor. Şimdiye kadar Hırvatistan dışında polis tarafından durdurulmadık. Büyük ya da küçük çok fazla sayıda karavan olduğu için karavanla seyahat Avrupa genelinde popüler bir aktivite. Hırvatistan kontrolünde çıkış belgelerimiz ve vizelerimiz kontrol edildi. Minik bir sohbet sonrası karavanımıza aldığımız birkaç övgü ile yola koyulduk. :)Yollar

Bize göre çevreyollarından kaçınmak önemli bir konu. Zira ciddi geçiş ücretleri söz konusu olabiliyor. Biz TomTom Campervan navigasyonu kullanıyoruz. Bir güzergâha girdiğimizde yolda ücretli geçiş (toll) bilgisi olduğu iletiliyor. Biz de yolun uzunluğuna göre (avoid toll diyerek) ücretli geçiş olmayan yeni seçenekler yaratıyor ve uzunluğa göre karar veriyoruz. Yolculuğumuzun %99’unda çevreyolu kullanmadan, daha kırsaldan geçen ve manzaralarla dolu bu alternatif yolları tercih ettiğimizi söyleyebiliriz. Siz de kullandığınız navigasyon uygulamaları ya da cihazlarla çevreyolu kullanmadan alternatif yollar oluşturabilirsiniz.Kırsal yollar genelde gidiş-geliş şeklinde, ama bizim seyahat ettiğimiz Nisan-Mayıs aylarında çok yoğun değildi. Trafik ya da genel olarak sürüş deneyimi anlamında problem yaşamadığımızı söyleyebiliriz. Tek dikkat ettiğimiz, benzin konusunda yollarda sorun yaşamamak adına planlı davranmak oldu. Özellikle Yunanistan yolunda uzun süre benzinlik olmayan bölgeler mevcuttu.

Konaklama

Kişisel aracınızla geziyorsanız konaklama için otelleri ya da çadır kurmaya izin veren kamp alanlarını tercih edebilirsiniz. Hem kişisel araç hem de karavanlar için kalınacak yerleri bulmanın en kolay yolu kamping uygulamaları. Biz bu rotamızda, içinde en fazla veri gördüğümüz park4night uygulamasını ağırlıklı olarak kullandık. Ek olarak caramaps ve ioverlander uygulamalarına da göz atabilirsiniz. Kamp alanlarına dair duş, çamaşır yıkama, tuvalet, havuz vb. tüm tesis bilgileri bulunuyor. Bu bilgiler doğrultusunda, yorumları da okuyarak planlama yapabilirsiniz.

Çadır kurmaya izin veren kamping alanı nispeten karavan seçeneklerine göre kısıtlı kalıyor. Yine de iyi bir araştırma ile bu şekilde bir rota çıkarmak da mümkün.

Karavanlar için doğrudan park yeri (stealth camping), karavan kamp alanı ya da şehirlerin karavanlara özel turizmi geliştirmek amaçlı sağlamış olduğu ücretsiz park alanları mevcut. Karavanınızın donanımına, boyutuna ve o günkü ihtiyaçlarınıza göre planlama yapabiliyorsunuz. Seçenek fazla olduğu için biz konaklama konusunda oldukça rahat ettik. Genel olarak tesislerin durumu da gayet iyi diyebiliriz. Park yerinde konaklamanın dezavantajı dış alanları kullanamamanız, avantajı ise genelde ücretsiz olması. Mutlaka uygulamalar üzerinden o bölgede karavanla kalmak uygun mu kontrol etmekte fayda var. Bazı bölgelerde araç içinde konaklamaya dahi izin verilmeyebiliyor. Bu bilgiler paylaştığımız uygulamalarda mevcut.Genel rutinimizde duş, su değişim gibi ihtiyaçlar için 3-4 günde bir ücretli ya da ücretsiz bu alanlardan birine uğruyoruz. Ücretler uygulamada yazıyor. Ortalama 12-30 avro arasında ihtiyacımız olan hizmetlere göre seçimler yapıyoruz.

Çok yaygın olmasa da wild camping dedikleri, direkt doğanın içinde konaklamak da zaman zaman mümkün olabiliyor. İzin verilmeyen bölgelerde bu şekilde kamp kurmanın ciddi cezaları var. Fakat izin verilen ve birkaç karavanın konakladığı bölgelerde biz de göl kenarında ya da inanılmaz falezlerde konaklama imkânı bulduk. Tüm rotanın en keyif aldığımız geceleri genelde bu noktalar oldu.Market

Karavanın bir diğer avantajıyla marketten alışveriş yaparak öğün bütçelerini dengede tutabiliyoruz. Turistik bölgelerden ya da ara bakkallardan alışveriş yapmamak önemli. Büyük süpermarketlerde fiyatlar çok daha uygun oluyor. Bakkallarda küçük sular 2 avro bile olabiliyorken, büyük süpermarket zincirlerinde 2 litre suyu 0,25 avroya kadar bulabiliyoruz. Lidl tüm Avrupa genelinde oldukça yaygın. Onun dışında her ülkenin yaygın zincirlerini hızlıca kavrıyorsunuz. Google üzerinden “supermarket” araması yaparak bulmak da mümkün.Aktivite

Avrupa’da ücretsiz aktiviteler için en iyi seçenek milli parklar ve sahiller. Sahilde özel bir işletme dahi olsa yanına havlu atıp ücretsiz şekilde denizi kullanabiliyorsunuz. Avrupa milli parklar konusunda da çok zengin, muhteşem güzellikte yürüyüş yollarını mutlaka rotanıza eklemeyi unutmayın. Gittiğiniz ülkeler için “national park” araması yaparak planlama yapabilirsiniz.Birçok Avrupa şehri çok iyi korunmuş. O nedenle şehrin meydanları, katedrali, sokakları derken tüm gün açık hava müzesi tadında geçiyor. Gitmişken bu güzel yapıları ya da şehrin önemli müzelerinin içine de göz atmak isterseniz online rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Böylece kısa zamanınızda sıralarda bekleme derdinden kurtulabiliyorsunuz.

Bir şehirde 3-4 tane müze planınız varsa şehir kartlarıyla fiyat karşılaştırması yapmak faydalı olabilir. Aynı paraya şehir kartı alarak tüm müzelere ücretsiz ya da indirimli girebilmek mümkün. Bir diğer seçenek planlama konusunda esnekseniz müzelerin ücretsiz günlerine göz atabilirsiniz. En büyük müzeler bile ayın son cuma günü gibi ya da doğrudan belli tarihlerde ücretsiz giriş imkânı sunuyor.

Umarız verdiğimiz bu bilgiler işinize yarar ve sizi harika deneyimlere götürür. Keyifli seyahatler!