Ortak Bir Hayat Mümkün!

Ali R. Aksoy
Yazarlar

Ali Rıza Aksoy İnsan Kaynakları Lideri

Dünya Engelliler Günü vesilesiyle birçok farkındalık mesajı verildi. Bu farkındalık mesajlarının artık belirgin aksiyonlara dönüştüğünü görmek istiyorum, çünkü maalesef ülkemizde engellilerimize sunduğumuz koşulların her anlamdaki yetersizliği çoğu söylemimizle çelişiyor.

Bu tespiti yerleşkelerimizi engelli konusunda ülkemizdeki, hatta dünyanın birçok yerindeki şirketleri, fabrikaları ve çalışma alanları ile karşılaştırdığımda rahatça dile getirebilmekteyim.

Türkiye’nin en önemli sanayi şirketlerinden biri olarak özellikle önem verdiğimiz değerlerimizden biri de fırsat eşitliği ilkesi. Bu bağlamda engelli çalışma arkadaşlarımızı sadece istihdam etmenin değil, istihdam ettiğimiz engelli çalışma arkadaşlarımıza uygun ve sürdürülebilir çalışma ortamları oluşturmanın da öneminin bilincindeyiz. Üstelik perspektifimiz bu kadarla da sınırlı değil. Ortak bir hayat mümkün diyorsak, ortak bir hayatı mümkün kılacak her türlü aksiyonu almalıyız.

Bu farkındalığın gerçeğe uygulanması sonucunda engelli dostu Yeniköy Fabrikamızın hem ulusal hem de global ödüllerle buluşması her türlü hedef ve amacımıza büyük bir sorumlulukla yaklaştığımızın en büyük göstergelerinden biri niteliğinde. Bildiğiniz üzere bu sayede tekerlekli sandalyede, Down sendromlu ve Otizm engelli bireyleri istihdam etmeye başladık.

Down ve Otizm sendromlu ve fiziksel engelli çalışma arkadaşlarımıza verdiğimiz destek sürekliliği olan bir destek. İşe başlama süreçlerinde hem onların fabrikaya uyumu hem de fabrikadaki diğer çalışma arkadaşlarımızın onlara uyumu için oryantasyon programını oldukça geniş kapsamlı tuttuk. Özellikle Yeniköy’deki tüm çalışma arkadaşlarımız sendromlar ve acil durumlarda yapılması gerekenlerle ilgili özel eğitimler aldılar.

Engelli arkadaşlarımızın işe başladıktan sonraki gelişimlerini takip etmek adına geçerliliği ve güvenirliği yapılmış testler yapmanın yanı sıra aileleriyle düzenli aralıklarda ölçek uygulaması gerçekleştiriyoruz.

Bu arkadaşlarımızın aynı zamanda iş-özel yaşam dengelerini oluşturabilmeleri ve ilgilendikleri spor dallarında ilerleme kaydedebilmeleri için antrenman yapabilmelerine yönelik her türlü imkân ve malzemeyi sağlıyoruz.

Aileleriyle sürekli iletişim halinde olarak süreç içerisinde yaşayabilecekleri sorunlar için de çözüm üretmeye devam ediyoruz ve bir anlamda bu süreçlerin bizleri kocaman birer aileye dönüştürdüğünü söylemek abartı olmaz.

Madalyonun bir de diğer tarafı var. Engelli dostu olmak, istihdam yaratmak, eğitim vermek asla yeterli değil. Hayatımızın bir başka gerçeği de engelli çocuğu olan çalışma arkadaşlarımız.

Sağlık Merkezimize başvuran ya da birimleri tarafından bize yönlendirilen engelli çocuğu olan çalışma arkadaşlarımızın bir listesini tutuyoruz. Geçmiş yıllarda iki kez bu ailelerimiz için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden, KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Bölümü’nden birer temsilcinin katıldığı çalıştaylarda ailelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştık.

Otizmli çocuğu olan çalışma arkadaşlarımız için Tohum Otizm Vakfı yetkililerini fabrikamıza davet ederek bilgilendirme toplantısı yaptık.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği için İzmir’de gerçekleştirdiğimiz koşuya engelli çocuğu olan çalışma arkadaşlarımızdan uygun olan ve gitmeyi kabul edenleri de her türlü imkânı sağlayarak katılımlarını sağladık.

Bu ailelerimiz bireysel olarak ihtiyaçları olan bilgi, medikal malzeme ve danışmanlık için de Sağlık Merkezimizden her zaman destek almaya devam etmektedirler.

Ancak Ford Otosan’ı Yeniköy Fabrikamızla sınırlamanın da haksızlık olacağı kanısındayım. Zira tüm yerleşkelerimizin fiziksel çevre düzenlemelerini bu bağlamda geliştirmekteyiz. Bu doğrultuda engelli tuvaletleri ve kaldırım, yaya yolu ve yaya geçitlerinin yanı sıra bina içindeki hareketliliği sağlayacak ulaşım çözümlerini de devreye almaktayız.

Sadece fiziksel çevre düzenlemeleri değil, engelli çalışma arkadaşlarımızın sosyal hayatları odağında da fırsat eşitliği bağlamında şirket içi eğitimler vermekteyiz. Fiziksel engeli bulunmayan çalışma arkadaşlarımızın işitme engelli arkadaşlarımızla iletişime geçebilmeleri için işaret dili öğrenmeleri, görme engelli çalışma arkadaşlarımızın Braille alfabesine hâkim olmaları, yine işitme engelli arkadaşlarımıza acil durumlarda yardımcı olacak body sistemi gibi birçok önemli eğitim ve sistemle ortak bir noktada birleşen hayatlarımızı paylaşılabilir hale getiriyoruz.

Fırsat eşitliği kapsamında değerlendirdiğimiz bir başka konu da 40 yaş üstü kadın arkadaşlarımız için uygulamaya aldığımız mamografi taramasına, fiziksel engeli olan ve 40 yaş üstündeki iki kadın arkadaşımızı hemşire eşliğinde ve özel engelli aracı ile götürmekte ve bu hizmetten faydalanmalarını sağlamaktayız.

Bu yazıyı tüm okuyanlara ayrı bir çağrıda bulunmak istiyorum. Deneyimlemenizi özellikle istediğim bir tecrübe var: Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog müzeleri. İstanbul’daysanız hemen, İstanbul dışındaysanız geldiğinizde mutlaka Gayrettepe metro istasyonunda bulunan bu iki deneyimi mutlaka yaşamanızı öneririm. Çünkü yukarıda da dediğim gibi, farkındalık ile aksiyon arasındaki bir adımlık eşiği ancak empati yoluyla geçebiliriz.

Unutmayın, ortak bir hayat mümkün.