Ford EcoSport ile Ordu Keşfi!

Ordu

Gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan’ın Ford EcoSport ile çıktığı #fordileyolda rotası bu sefer bizi ülkemizin bir başka yemyeşil köşesine, Ordu’ya götürüyor. Bu fındık kokulu, oksijen dolu yolculukta keşfedilen güzellikleri gelin hep beraber görelim…

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Yolculuklarının en fındık dolu #fordileyolda rotası Ordu oldu malum. Boztepe’den Perşembe’ye, Ünye’den Çambaşı’na 1000 kilometreden uzun yol yaparak Ordu’yu, deyim yerindeyse yeniden keşfettim, yeniden tanıdım. 2 gece 3 gün üzerinden planladığım, fakat keşke daha çok vakit olsa diye de düşünmeden edemediğim Ordu seyahatimde yaylalardan göllere kadar birçok keşiften bahsedeceğim. Hazır mısınız?

Ordu’da Gezilecek Yerler

Boztepe

“Sana bir tepeden baktım, Ordu,” dedirten yer burası. İster 7-8 dakikalık teleferik yolculuğuyla ister kara yolundan 6 km yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Şehri tepeden gördüğünüz ve bence Türkiye’deki en güzel manzaralardan birine sahip bir yer Boztepe. Deniz seviyesinden 509 metre yükseklikte bulunan Boztepe zirvesine 2010’dan beri 21 teleferikle hizmet veriliyor. Bu 21 teleferiğin isimleri ise Ordu’nun ilçeleri ve yaylalarından oluşuyor. Peki, bu teleferiğe yılda kaç kişi biniyormuş dersiniz? 2 milyon!

Boztepe’de ayrıca 1994 yılından bu yana Ölüdeniz’den gelen deneyimli gönüllülerin katkılarıyla yamaç paraşütü etkinlikleri yapılıyor. Şehir merkezinin panoramik manzarası eşliğinde Ordu’da süzülen birçok sporcu mevcut. Ordu seyahatinizde gökyüzüne bakarsanız belki de birkaçına denk gelirsiniz. Kim bilir?

Aybastı Perşembe Yaylası

Fatsa merkeze 68 km uzaklıkta olan yaylada mendereslerin kıvrımını takip ederken yorulabilir ve takibi bırakabilirsiniz. Bıraktıktan sonra da yaylanın cazibesini daha da üst seviyelere çıkartan koyun sürüsünü izleyebilirsiniz. Bu görüntüyü en iyi görebileceğiniz yer Karga Tepesi denilen bölge bu arada. Tepeye aracınızla çıkabilir, yaylaya tepeden bakabilirsiniz. Çevrede et restoranlarının da bulunduğu yaylada bence en iyi mekân Çobanın Yeri olarak da bilinen Yayla Kasap. Perşembe Yaylası’nda bir de Danışmentliler ile Trabzon Rum Devleti’nin orduları arasında çıkan savaşın 6000 şehidinin yer aldığı bir şehitlik ve anma noktası bulunmaktadır.

Yason Burnu

Yason Yarımadası ve 1869 yılında yapılan Yason Kilisesi’ni Perşembe İlçesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Hatta gitmeden önce hikâyesiyle hatırlayın diye size hikâyesini anlatmak istiyorum. Zira bu efsane hem Ordu, hem Karadeniz hem de Yunanistan için çok önemli. Bu kilise bölgede zamanında burada yaşayan Rumlar tarafından inşa edilmiş. Efsaneden kısaca bahsetmek gerekirse, Yason küçük yaşta bir kraldır. Babası amcası tarafından öldürülür. Amcası krallığı bir şartla vereceğini söyler. Şartı, Yason’un altın postu kendisine getirmesidir: Günümüzde Gürcistan olan bölgede bir ejderha tarafından saklanan altın postu. Yason, aralarında Herkül’ün de bulunduğu 55 Yunanlı kahramanı alarak Karadeniz’e açılır. Fakat Karadeniz geçit vermeyince buraya çıkarlar. Kurbanlar keser, adaklar adarlar. Daha sonrasında Karadeniz onlara yol verir. Adayı da çok sevdikleri için buraya Yason’un adını verirler. Çevresinde kafe ve dinlenme alanlarının olduğu bölgeye araçla ulaşmak mümkün.

Bolaman

Bolaman’ı Ordulular daha çok pidesiyle tanısa da aslında fotoğrafçılar için de ilgi çekici bir yer olma özelliğini uzun zamandır koruyor. Karadeniz mimarisi ve denizi bir arada fotoğraflayabileceğiniz ziyaret edilesi ilçe.

Hoynat Adası

Karadeniz’in tek yaşanabilir adası Giresun’da. Fakat Ordu’da da Hoynat Adası bulunuyor. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları düşünülen ada, günümüzde martı ve karabatakların yaşadığı bir kuş cenneti olmasıyla da biliniyor. Hatta karabatakların Türkiye’de tek yuva yaptığı yer özelliği taşıyor.

Camaş Kanyonu

Camaş İlçesi’nden 5 km mesafe uzaklıkta bulunan bir kanyon. Kanyon civarında bir yürüme parkuru ve kamp yapılabilecek noktalar mevcut. Keşke biraz daha bakımlı olsa diye düşündüren kendi haline bırakılmış bir kanyon. Gelecek dönemde adını daha sık duyacağımıza eminim. Ordu için güzel bir turizm potansiyeli gerçekten.

Bolaman Kalesi

Fatsa İlçesi içindeki Bolaman Kasabası’nda yer alan ülke turizminde önemli yeri olan bir kale. Mevcut kaleyi Pontus Rumları yapmış, fakat daha sonra Hazinedar ailesi tarafından satın alınmış ve sivil mimarinin eşsiz örneklerinden birisi olmuş. 1980 yılında ise Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından restore edilerek halkın ziyaretine açılmış.

Çambaşı Yaylası

Ordu’nun en göz önünde olan yaylası Çambaşı. Merkeze 69 km uzaklıkta olan yayla doğal güzelliklere ve özelliklere sahip. Yazın mesire, kışın ise kayak merkezi olarak kullanılan yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği ise 1850 metre. Asfalt fakat biraz virajlı bir yoldan ulaşabileceğiniz yaylaya giderken Taşbaş, Köşe gibi obalar ve Turnalık gibi yaylaları da ziyaret edebilirsiniz.

Ulugöl

Gölköy ilçe merkezine 17 km uzaklıktaki bu tek iskeleli göl, yaban ördeği avının yapıldığı ve sonbaharda sararan renkli yapraklarıyla doğaseverleri şımartan bir yer. Bölgede piknik alanları ve kafeler de bulunuyor.

Ohtamış ve Çiseli şelaleleri

Öncelikle bu iki şelalenin de göletlerinde yüzülebiliyor. Ordu turizmi için oldukça önemli yere sahip, dört mevsim akan bu iki şelaleden özellikle Ohtamış Şelalesi 30 metre yükseklikten 90 derecelik eğimle akmasıyla meşhur. İkisi de etkileyici!

Ordu’da Nerede Konaklamalı?

Ordu’da şehir merkezinden iki, yayladan da bir konaklama tavsiyesi vereceğim. Yaylada kalmak istiyorsanız Perşembe Yaylası’nda konaklamanızı bir karavanda yapabilir ve hem ilginç bir konaklama deneyimi yaşayıp hem de yayla havasında gözlerinizi açabilirsiniz. Şehirden kopmak istemiyorum derseniz ise önerim Balıktaşı City Hotel ve Radisson Blu olacaktır. İkisi de gayet uygun ve fiyat/performans anlamında memnun bırakacak konaklama seçenekleri.

Ordu’da Nerede, Ne Yemeli?

  • Kahvaltı ve Kebap için: Müstesna Kebap
  • Dondurma: Denizciler Dondurmacılık
  • Balık: Derin Balıkçılık
  • Pide: Öz Ordu Pide ve Aktaşlar Pide
  • Kahve: Mooji Coffee ve Beys Coffee
  • Manzaralı Yemek: Casablanca
  • Akşam Oturmalık: Tomur

Ford Altaş Ordu Bayisi katkılarıyla yaptığım bu yolculukta Ford EcoSport’un bir kez daha kullanım kolaylığı ve konforuyla mükemmel bir keşif yapmış oldum. Özellikle aracın arka koltuğunda bulunan ek çakmak şarj özelliği ile iki yayla arasında drone kameramın şarjını doldurabilmek, bir gezgin olarak araçta yaşayabileceğim en iyi deneyimlerden birisi oldu. Özetle bir gezgin için Ford EcoSport çok iyi bir yol arkadaşı oldu. Bir sonraki #fordileyolda rotasında görüşmek üzere.