Hayaller Bilgi İster

Haydar Yenigün
Yazarlar

Haydar Yenigün Genel Müdür

Hepimiz eşit doğuyoruz. Ancak maalesef eşit şartlarda eğitim, sağlık, kültür-sanat, spor ve barınma imkânlarına sahip olarak büyüyemiyoruz.

Bugüne kadar tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer üretme hedefimiz doğrultusunda farklı alanlardaki projelerin yanı sıra imkânları kısıtlı çocuklarımıza imkân yaratmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştık ve birçok hayata birlikte dokunduk. Geleceğin, çocuklarımızın ellerinde şekilleneceğinin bilinciyle çocuklarımıza yapılan her türlü desteğin, yatırımın ve iyileştirmenin en büyük destekçisi ve hatta oluşturucusuyuz.

Bugün sizlere içinde var olmaktan farklı bir haz duyduğum yeni projemizi anlatmak istiyorum. Young Guru Academy (YGA) ve Twin ile başlattığımız “Hayaller Bilgi İster” projemizle büyük hayallerin peşinden koşmayı değil, büyük hayalleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Öncelikle bu üçlü iş birliğinin detaylarını paylaşayım:

Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler yetiştirme hedefiyle kurulan ve hayal ortaklarından biri olduğum YGA, bu doğrultuda yetiştirdiği vicdanlı ve donanımlı gençlerin insanlığa faydalı projeler üretmeleri ve geliştirdikleri inovasyonlarla sosyal sorunlara köklü çözümler getirebilmeleri için zemin hazırlıyor.

Çocukların hayal gücünü geliştiren, eğlenceli ve öğretici bir robotik ve kodlama seti üreten Twin ise her çocuğun bilime ulaşabilmesini sağlamayı ve eğitimde fırsat eşitliği yaratmayı önceliklendiren önemli bir marka.

Biz de Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan özel şirketi olarak bilgi ve birikimimizi geleceğin şekillendiricileriyle paylaşmayı hedefliyoruz.

Bazen atılan tek bir adım birçok alana değer katar. Çocuklara yapılan yatırım da böyle bir adımdır. Birleşmiş Milletler’in açıkladığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda Nitelikli Eğitim, Eşitsizliklerin Azaltılması ve Hedefler İçin Ortaklıklar başlıklarını önceliklendirdiğimiz “Hayaller Bilgi İster” projemizle işte böyle bir adım atıyoruz.

Hissedarlarımızdan Koç Holding’in çatısı altında sürdürülen “Ülkem İçin” projesinin yeni dönemki “Ülkem İçin Geleceği Tasarlıyorum” temasıyla paralel ve hatta destekleyici nitelikteki “Hayaller Bilgi İster” projemizle geleceği şekillendirmek için mümkün olan herkesin teknoloji ile güçlenmesini sağlayacağız.

“Hayaller Bilgi İster” projemiz, ayrıca global olarak da desteklediğimiz STEM+A kapsamında da değerlendirdiğimiz bir proje niteliğinde. Yenilikçi ürünler ve teknolojiler geliştirmek için bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanlarında yetenekli bir iş gücü oluşturmayı hedefleyerek bu alanlardaki eğitimi destekleyen bu global proje bağlamında çocuklarımızı ileri teknolojilerle buluşturuyor olmak da oldukça önemli.

Resmi genel hatlarıyla çizdiğime inanıyor, şimdi büyük resme bakmanızı rica ediyorum.

En güçlü kaslarımız niteliğindeki Ar-Ge ve inovasyon birikimimizi, YGA’nın deneyimleri ve Twin’in ilk defa bir marka ile iş birliğine girerek ürettiği setle birleştirerek yurdumuzun her köşesindeki imkânları kısıtlı çocuklarımızın hayallerini bilimle buluşturuyoruz.

Bunu da Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve mühendisliğimiz sonucunda ürettiğimiz ve uluslararası bir başarıya imza atmış F-MAX’imizle yapıyoruz.

Otonom F-MAX setleriyle buluşan çocuklarımız; mühendislerimiz ve YGA mentorlarının desteğiyle sensörler, aktüatörler, kodlama ve yapay zekâ gibi teknolojileri kullanarak sorun çözme becerisi kazanacak, kanatları bilgiyle dolacak, hayallerini gerçekleştirmek için gereken bilgiyle geleceğimizi şekillendirecekler.

Geçtiğimiz günlerde projenin ilk saha deneyimini Samsun, Kavak’taki Akbelen Ortaokulu’nda gerçekleştirdik. Katılımcı arkadaşlarımızla daha önce deneyimlemediğimiz türden bir tecrübe yaşadık. Evet, birlikte daha önce de farklı sosyal sorumluluk projeleri yürütmüştük; ama bu sefer çocuklarımızın yanına elimizde bilgiyle gittik ve çocukların bu bilgiyi nasıl hevesle değerlendirdiklerini gördük. Aşağıda videosunu paylaştığım bu ilk saha deneyimimizde hayallerine bilgi kattığımız çocuklarımızın gözlerindeki ışıltının geleceğimizi ne kadar aydınlatacağını siz de göreceksiniz.

Biz önümüzdeki iki sene boyunca, ülkemizin dört bir yanında bu ışıltılarla buluşacak, imkânları kısıtlı çocuklarımızla bilim setlerini ve bilgilerimizi paylaşacağız. Herkesin bu setlerden satın almasını rica ediyorum. Satın alınan her set için imkanı kısıtlı okullara o sayıda setin bağışlanacağı bilgisini de paylaşmak istiyorum. Ayrıca “hayallere ben de bilgi katmak istiyorum” diyen gönüllülerimize de buradan şunu demek istiyorum: Bizler hep birlikte Türkiye’nin en ileri teknolojileriyle çok önemli işler yapıyor, küresel başarılara imza atıyoruz; aktardığınız bilgilerle hayallerinin temelini atan bir çocuğa ulaşmak ise paha biçilmez bir deneyim… Hepinizi sahaya bekliyorum.

Hayaller bilgi ister dedik; hep birlikte hayallerle, bilimle, çocuklarımızla çok daha parlak bir geleceğe!