Ford EcoSport ile Artvin’de Doğal Harikalar!

Seymen Bozaslan Artvin

Gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan bu sefer Ford EcoSport ile #FordieYolda diyor ve bizleri Karadeniz’in en doğusuna, Artvin’e; yemyeşil, huzur dolu, doğaya doyduğumuz bir yolculuğa çıkarıyor. Hazır mısınız, gidiyoruz!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

#FordileYolda rotasındaki bu yolculuğum Türkiye’nin sınır şehirlerinden birisi olan Artvin’e oldu. Türkiye’de Karadeniz dendiğinde akla ilk gelen yerlerden Borçka Karagöl ve çok daha fazlasını bu yolculukta keşfetme imkânım oldu. Ford EcoSport’un enerjisi, Artvin’in doğası derken birbirinden güzel yollarda nadide güzelliklere sürdüm Ford aracımı. Sonunda da huzur dolu enfes bir rehber çıktı ortaya. Hadi gelin beraber bakalım Artvin’de neler var?

Artvin’de Nerelere Gitmeli?

Şavşat Karagöl

Artvin’de 2 Karagöl bulunuyor. Biri Borçka, biri Şavşat’ta. Karadeniz turu yapanlar genelde ulaşımı Rize ve Trabzon’a daha kolay olan Borçka Karagöl’e gidiyor. Oranın da keyfi başka, ama bana kalırsa Şavşat da az değil. Özellikle havadan kalp şeklinde gözükmesi ile dünya çapında ünlenmiş bir göl. Piknik alanı ve mesire bölgesi olarak da kullanılan Karagöl’de bir şeyler içebileceğiniz, atıştırabileceğiniz bir de tesis bulunuyor. Kış aylarında üzerinden araç geçebilecek seviyede donduğu da söylenen Karagöl bahar aylarında ise çiçekleri ve yeşilliği ile ziyaretçilerini büyülüyor.

Şavşat Yavuzköy

Türkiye’nin bana kalırsa en doğa harikası bölgesi burası. Özellikle sonbaharda buraya giderseniz yeşilin her tonunu tek bir yerde görebilir, inanılmaz fotoğraflar çekebilirsiniz. Her gittiğimde ayrıca büyülendiğim bu bölgede, Ardahan yolu boyunca durmadan fotoğraf çekebilirsiniz. Buraya ulaşım diğer turistik noktalara göre biraz daha zahmetli olduğu için daha az biliniyor. Ama gelen de unutamıyor, öyle bir özelliği var. Fotoğraf her şeyi anlatıyor olmalı.

Borçka Macahel

Macahel, diğer adıyla Camili, Türkiye’nin tek biyosfer rezerv bölgesi özelliğiyle de biliniyor. Biyolojik olarak çeşitliliği ve Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden biri olan Macahel dünyadaki sayılı biyosfer rezerv bölgelerinden birisi. Bölgeye gelirseniz, Tema Konuk Evinde konaklayabilir, kendilerinden bölgedeki destekleri ve meşhur Kafkas arıları özelinde bilgi alabilirsiniz. Kafkas arılarının özelliği ne diye sorarsanız daha çok polen toplaması nedeniyle daha çok bal üretebiliyorlar. Türkiye’de bulundukları tek yer ise burası.

Borçka Maral Şelalesi

63 metre yükseklikten düşen Maral Şelalesi, Macahel Deresi’nin de bir kolunu oluşturuyor. Zaman zaman yüzmeye gelenleri de gözlemlediğim bölgede fotoğraf çekebilir, Artvin büyüsüne bir kez daha “vay be” diyerek kapılabilirsiniz.

Borçka Karagöl

Borçka Karagöl Milli Parkı benim Artvin’de gördüğüm ilk güzelliklerden birisiydi. Arnavutkaldırımı yolları ve kendine has bitki örtüsüyle dağ eteğinde ziyaretçilerine her zaman güzel manzara sunan bir bölge. İsterseniz sandal kiralayarak gölde tur da atabilir veya çevresinde piknik yapabilirsiniz.

Artvin Merkez

Artvin merkez, kesinlikle Türkiye’deki en ilginç şehir yapılaşmasının olduğu yer. Bir tepe yamacına kıvrıla kıvrıla çıktığınız yolda her dönemeçte bir yerleşim ve kamu binası görebilirsiniz. Zirvede ise Atatepe konumunda 60 ton ağırlığında, 22 metre yüksekliğinde dünyadaki en büyük Atatürk heykelini görebilirsiniz. Artvin’in simgesi olarak da geçen heykel aynı zamanda Artvin’in inanılmaz Atatürk sevgisini sembolize ediyor. Atatepe dışında bir de şehir merkezine 15 km uzaklıkta virajlı bir yoldan ulaşarak gidebileceğiniz Hatila Vadisi içinde yer alan cam teras yer alıyor. Bu teras, ülkemizin en yüksek cam seyir terası olma özelliğini de taşıyormuş. Yükseklik korkusunu yenmek için farklı bir fırsat niteliğinde. Artvinliler öyle diyor.

Arhavi Çifte Köprüler ve Mençuna Şelalesi

Karadeniz turu yapan gezginlerin ilk uğradığı, ulaşımı kolay noktalardan birisi Arhavi. Deniz kenarında Rize’ye en yakın ilçe olan Arhavi’de 2 önemli ziyaret noktası var. Birisi Arhavi’ye 15 dakika araç yolculuğu mesafesinde 700 yıllık çifte köprü ve oradan 3-4 km uzaklıkta Mençuna Şelalesi. Şelaleye gitmek tabii biraz zahmetli. Ford Ecosport'u park ettikten sonra yaklaşık 20 dakika süren bir tırmanışa geçtim. Sonrası ise inanılmaz bir manzara. Asma köprülerden, ağaç dalları arasından geçtiğiniz bu 20 dakikanın sonu gerçekten değecek bir yere çıkıyor, emin olun. Çok güzel fotoğraflar çekebilir veya yine mevsimine göre şelale yuvasında yüzebilirsiniz de. Ama dikkat, yaz sıcağında bile su soğuk olabilir.

Artvin Yaylaları

Artvin Yaylaları; Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu’da olduğu gibi tesisleşmenin bol olduğu yerler değil. Aksine son derece sakin, kendine has bir sessizliği olan nadide doğa örneklerinden. Artvin’de meşhur boğa güreşlerinin yapıldığı Kafkasör Yaylası, Genya Dağı eteklerinde bulunan Mersivan Yaylası, 2640 metre yükseklikte Bilbilan Yaylası, dağcılık sporuyla ilgili kişilerin genelde tercih ettiği Arsiyan Yaylası ve zor yollarına rağmen mükemmel manzaralar sunan Sırt Yaylası; Artvin’in önde gelen ziyaret edilmesi gereken yaylaları arasında geliyor.

Artvin’de Nerede Konaklamalı?

Artvin’de öncelikli konaklama yerlerinden birisi genelde Macahel Tema Konukevi olur. Ben de burayı tavsiye ediyorum. Hem yeme içme konusunda son derece lezzetli sunumları olması, hem köy ortamında bir yaşamı deneyimlemeniz açısından Tema’yı öneririm. Ayrıca Arhavi’de TRT sanatçısı Birol Topaloğlu’nun misafirlerine tulum dinletisi yaptığı Ezmoce Köyevi, Borçka Karagöl yolunda olan Lapera Pansiyon ve Şavşat’ta Laşet Motel de listenizde olabilir.