Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz!

Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz

İş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm yerleşkelerimizde çeşitli projeleri hayata geçiriyor ve bu konudaki farkındalık ve bilincin artması için çalışmalar yürütüyoruz. Eskişehir Fabrikamızda filizlenen “Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz” projemiz ile bu yaklaşımımızın tüm Türkiye’ye yayılacak olması bizim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı (TİSK MCV) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında “Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz” projemizin ülke genelinde uygulanacağı, 13 Ekim 2022 tarihinde TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleşen Ortak Paylaşım Forumu’nda düzenlenen imza töreni ile açıklandı.

Törende imzaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol attı. Projenin ana paydaşlarından TİSK MCV Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, Genel Müdürümüz Güven Özyurt ve İK ve Dönüşüm Liderimiz Başak Akyol da törende yer aldı.

Genel Müdürümüz Güven Özyurt, törenin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye otomotiv sektörünün istihdam lideri Ford Otosan olarak, iş sağlığı ve güvenliği en öncelikli gündemimiz. Daha güvenli bir yaşam amacıyla, ülke genelinde geniş kitlelere iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin anlatılacağı bu projeye çok inanıyoruz. Şirketimizin İSG konusunda yıllardır sürdürdüğü çalışmalar, bu proje ile yeni ve farklı bir boyuta taşınıyor. Eskişehir Fabrikamızda filizlenen bu çalışmanın Türkiye’ye yayılacak olması gurur verici. Geliştirdiğimiz iş güvenliği projeleri ve uygulamalarıyla bu alanda öncü rolümüzü sürdürürken, güvenli iş ve yaşam kültürünün ülkemizde yaygınlaşması ve yerleşmesi hedefiyle daha çok kişiye ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu projede de Bakanlığımız, TİSK ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı ile birlikte iş güvenliğini bir yaşam kültürüne dönüştürme yolundaki hedeflerimize el birliğiyle ulaşacağımıza inanıyoruz. Örnek teşkil eden bu özel girişimleri için projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ederim.” sözleriyle güvenlik kültürüne yaklaşımımızı ve projemizin hedeflerini özetledi.

İK ve Dönüşüm Liderimiz Başak Akyol ise proje hakkında şu açıklamayı yaptı: “Büyük bir hassasiyet ve özenle yürüttüğümüz çalışmalarımız, ‘Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz’ projesiyle bugünden itibaren farklı bir boyuta taşınıyor. Bu projede iş birliği yaptığımız Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın, iş sağlığı ve güvenliği konusunun bir kültür olarak benimsenmesine yönelik hedeflerini biz de paylaşıyoruz. Bu kapsamda; iş kazalarını kaynağında önleyebilmek için, eğitimler ve etkinlikler yoluyla iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin gerekliliğine dikkat çekmeyi çok önemli görüyoruz. Bu alandaki faaliyetlerini yakından takip ettiğimiz TİSK ve Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı ile bu projede güçlerimizi birleştiriyor, 2023 yılı sonuna kadar Türkiye çapında on binlerce kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.”

Neler Yapacağız?

“Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz Projesi” ile çalışma hayatında güvenlik kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak için ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu, üniversiteler, meslek liseleri, işletmeler ve sendikalara yönelik bilgilendirici faaliyetler düzenlenmesini amaçladık.

Proje için tasarladığımız ve hayata geçirdiğimiz Sıfır Kazaya Yolculuk Tırı, birçok farklı ildeki üniversite ve meslek lisesi öğrencileri ile buluşacak. Sempozyum, atölye çalışmaları ve mini fuar etkinlikleri ile geleceğin çalışanları olacak gençlerimize şimdiden güvenlik kültürünü benimsetmeyi hedefliyoruz.

Ayrıca, TİSK Mikrocerrahi Vakfı’nın ve MESS Teknoloji Merkezi’nin destekleri ile tır içerisinde yeni nesil iş sağlığı ve güvenliği (İSG) teknolojileri tanıtılacak, sanal gerçeklik teknolojisi ile 3 boyutlu İSG uygulamalarının deneyimlenmesi sağlanacak. 7 bölgeden 16 ilde gerçekleştirilecek Organize Sanayi Bölgesi tanıtımları ile işverenler ve çalışanlar geleceğin İSG’sine yani projenin mottosu olan “Sıfır Kazaya Yolculuk”a çıkacak.

İmza töreni ile lansmanı yapılan proje kapsamında Sıfır Kazaya Yolculuk Tırı, 25 Ekim’de Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda düzenlenecek törenle Türkiye turuna uğurlanacak. Proje kapsamında ziyaret edilecek üniversite, meslek liseleri ve organize sanayi bölgeleri kasım ayı içerisinde Bakanlık’ın proje için hazırlayacağı internet sitesinde duyurulacak.

“Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz” projemizin hayata geçmesinde yer alan ve bu projemizi ülke genelinde yayacak olma gururunu bizlere yaşatan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.