Ford Fiesta ile Kadıköy Sokaklarındaydık!

Ford Fiesta ile Kadıköy Sokaklarındaydık!

Gezi Blogger’ımız Seymen Bozaslan yine #fordileyolda; ama bu sefer çok da uzakları değil (en azından İstanbullular için); İstanbul’un en eski, en kültürlü, en güzel köşelerinden birini, Kadıköy’ü gezdi. Yol arkadaşı Ford Fiesta ile Kadıköy sokaklarında neler keşfetmişler gelin hep beraber görelim!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

#fordileyolda olarak bir de İstanbul’da hafta sonu ne yapılır rehberi çıkartmak istedim sizlere. Yaşadığımız dünyayı, ülkeyi, şehri keşfetmek için illa da büyük yolculuklara gerek yok diye düşünüyorum. İstanbul’da gezilecek yerler daha çok 3 imparatorluğun izlerini taşıyan tarihi yarımada ve İstiklal Caddesi civarında olsa da size pek güzel bir alternatif sunmak istiyorum bu yazıda.Kadıköy 24 saat boyunca hayatın tempolu devam ettiği, İstanbul’un en eski yerleşimlerinden birisi. Zamanında Moda’da Rum ve Ermeni ailelerin yaşadığı bölgede günümüzde her mezhepten, her sosyal statüden insanı görmek mümkün. Özellikle İstanbulluların hafta sonu akın akın geldiği bu güzel ilçenin Moda ve Yeldeğirmeni merkezlerinde bakalım neler var?

Öncelikle bu yolculuğu yol arkadaşım Fiesta ile yaptığımı belirtmek isterim. Panoramik tavanı ve multimedya özelliği ile İstanbul trafiğinin etkisini küçük de olsa savuşturan Fiesta’nın en güzel özelliği ise Kadıköy’de belli oldu! Ne mi? Otomatik park özelliği efendim. Moda’nın daracık sokaklarında aracın otomatik park özelliğini kullanarak park sorununu kolayca çözdüm. Özellikle park sorunu yaşayan sürücüler için inanılmaz kullanışlı bir özellik gerçekten.Boğa Heykeli Hikâyesi

Kadıköy denildiğinde akla genelde iki şey geliyor. Biri Fenerbahçe Spor Kulübü, diğeri ise muhtemelen ilçenin simgesi meşhur Boğa Heykeli. Peki, hikâyesi nedir bu heykelin, hiç merak ettiniz mi? 1800’lerde Alsas-Loren bölgesi Fransızlarla Almanlar arasında savaşa sebep olan bir bölgeydi. Fransızlar Almanları yendiği savaş döneminde Fransızların bir boğa gücünde olduğunu simgelemek amacıyla yapılan bu heykel yıllar içinde o kadar gezmiş ki; ilk okuduğumda çok şaşırmıştım. Eminim şimdi sizler de büyük şaşkınlık yaşayacaksınız. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı-Almanya ittifakındaki dostluğu simgelemek amacıyla Almanlar tarafından İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne, Enver Paşa’ya hediye etmişler. Böylece Türk topraklarına ilk adımı atan Boğa Heykeli sırasıyla Beylerbeyi Sarayı bahçesi, Yıldız Sarayı bahçesi, Hilton Oteli bahçesi, Kadıköy Şehremaneti Binası önü gibi farklı noktalarda 70 yıl boyunca dolaştırıldıktan sonra 1987 yılında bugün gördüğümüz yeri olan Altıyol’a getirilmiş. 32 senedir de Kadıköy’ün en önemli simgelerinden birisidir.

Kadıköy Merkez İkiye Ayrılır

Kadıköy merkezini öncelikle ikiye ayırıyorum. Boğa heykelinin rıhtıma indiği caddede sağ taraf Yeldeğirmeni Mahallesi, sol taraf ise Rasimpaşa Mahallesi, yani Moda. Bu bölge hayatın sürekli devam ettiği, deyim yerindeyse ışıkların neredeyse hiç sönmediği bir yerleşim.Kadıköy’de Gezilecek Yerler

Barış Manço Müzesi: 7’den 70’e hepimizin şarkılarıyla büyüdüğü, karakterine ve hoş sohbetine hayran olduğumuz Barış Ağabey’in Moda’da ki evi günümüzde müze olarak kullanılıyor. Kendi otomobili ve kişisel eşyalarının sergilendiği müzede tarihe bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Moda Sahili: Özellikle güzel havalarda gençlerin şarkılar söylediği, keyif yaptığı, sohbetler ettiği Moda sahili dinlenmek şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için birebir.

Haydarpaşa Garı: Kadıköy’ün simge yapılarından fakat günümüzde şimdilik kullanılmayan tren garı restorasyonu bittikten sonra yine heybetli görüntüsü ile ben buradayım diyecektir. Fotoğraf tutkunu iseniz ilginizi çekecek koca tarihi olan bir yapıdır.

Yeldeğirmeni Mahallesi: Benim de küçüklüğümün geçtiği Kadıköy’ün ilk yerleşimlerinden birinin olduğu Yeldeğirmeni Mahallesi günümüzde eski cumbalı evleri kadar kahvecileriyle de ön planda. Her sokakta çok şık 3. nesil kahvecilere rastlayabilir, duvar çizimleriyle sanat ve tarihin buluştuğu bir ilçede olduğunuzu bir kez daha hatırlayabilirsiniz.

Rasimpaşa Mahallesi: Balıkçıların, antikacıların, küçük kahvehanelerin ve yerel lezzetlerin bir arada bulunduğu küçük esnaf mahallesi olarak tanımlıyorum burayı. Özellikle balıkçılar çarşısı civarında bir Türk kahvesi içtiğinizde kendinizi bir an da olsa eski İstanbul ortamında bulacağınıza eminim.Kadıköy’de Hangi Mekânlara Gitmeli?

Kahvaltı: Brekkie Breakfast Club, Cafe Jele, Pişi Breakfast, OD46, Republic of Pancake, Piraye (Nazım Hikmet Kültür Merkezi), Zapata Bakery.

Kahve: Montag Coffee, Day Coffee, Kanca, Mazi Plak Cafe, Fahriye, PO Juicery, Dem, Polka, Mars, No:10, Village Yeldeğirmeni, Bayan Yanı Cafe.

Öğle Yemeği: Pizzeria II Pellicano, Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı, Fornello Pizza, Balıkçı Lokantası, Bob Burger, Adapazarı İnegöl Kahve, Serkan Usta Mutfağı, Fatoş’un Mutfağı, Zapata Burger, Bob Burger.

Akşam Yemeği: Çiya Gaziantep Mutfağı, Mr. Dumpling Mantıcısı, Zeplin, Tahin, Mola Yemek Evi, Efemm Döner Evi.

Tatlı: Tarihi İnci Pastanesi, Pasifik Pastanesi, Tarihi Eyfel Pastanesi, Bubble Wrap, Asuman Çikolatacısı, Kemal Usta Waffle, Dondurmacı Ali Usta, Lokmata, İkinci Yeni Çikolataları, Bilgeoğlu Baklavacıları, Gurmania.Kadıköy Plakçıları

Kadıköy’de Moda, Yeldeğirmeni gibi nostaljik sokaklarda cumbalı evlerin altından yürürken, Arnavut kaldırımlı sokaklara ayak basarken bir yandan da sizi adeta zaman tünelinde bir yolculuğa çıkaracak bir kültürün kırıntılarına da denk gelebilirsiniz. O ne dediğinizi duyar gibiyim. Plak dükkânları! Yaklaşık 20 civarında plakçı dükkânı bulunan Kadıköy’de bu sene yine plak günleri etkinlikleri yapılacak. Eylül ayında 4. kez plak severlere kapısını açacak Kadıköy’de 2 gün boyunca hem canlı performanslarla keyifli bir hafta sonu geçirebilir hem de uzun zamandır aradığınız plaklara kolayca ulaşabilir, satın alabilirsiniz. Belki de bu etkinlik sayesinde ilk kez plak ile tanışacaksınız. Kim bilir?

Kadıköy’de Sanat

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi: Kadıköy, İstanbul’un sosyal yaşamının en yoğun olduğu ilçelerinin başında geliyor. Özellikle Kadıköy yerel yönetiminin yönlendirmesi ve Kadıköylülerin de sanat sevgisi sayesinde birçok tarihi yapı sanatseverlerin buluşma noktası olmuş durumda. Bunlardan birisi Yeldeğirmeni Sanat Merkezi. Rasimpaşa Mahallesi’ndeki Notre Dame du Rosaire Kilisesi restore edilerek 2014 yılından beri sanatseverlere hizmet veriyor. Ayda yaklaşık 20 kadar etkinliğin yapıldığı Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde konserden tiyatroya birçok etkinlik düzenli şekilde düzenlenmektedir. Buraya tıklayarak, güncel etkinlik takvimine göz atabilirsiniz. 

Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi: Kadıköylü eski tarihi binalarda sanat için buluşuyor demiştim ya hani; tarih, edebiyat ve sanat kütüphanesi de onlardan birisi. 100 yılı aşkın bir geçmişi olan kütüphanede fotoğraf negatifi arşivleri, süreli yayın, kapsamlı kitap gibi birçok eserin izinde gidebilir veya daha önceden duyurusu Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan bilimsel toplantı, konferans, seminer veya sergilere katılabilirsiniz.

Karikatür Evi: Kadıköy’de Hasanpaşa bölgesinde 1906 yılından bugüne kadar konut olarak kullanılan köşklerden birisi artık Kadıköy Belediyesi'nin Karikatür Evi olarak geçiyor. 2016 yılında “Türkiye’nin karikatür belleği” parolasıyla kapılarını ziyaretçilerine açan Karikatür Evi, dünya ve Türkiye karikatür örneklerini hem dijital hem de kitap olarak sergiliyor. İmza günlerinin ve karikatür atölyelerinin yapıldığı bu sanat merkezi her yaştan misafirlerini bekliyor.Kadıköy’de Sahne Tozu Peşinde

Kadıköy’de en güzel aktivitelerden birisi kesinlikle tiyatrodur. Ve inanır mısınız, Kadıköy’de tam 70 tiyatro var! Ve her biri neredeyse ful dolu. Bilet satışları oyunun oynanacağı gün gelmeden bitiyor. Yani salon tiyatroseverlerle doluyor her oyunda. Yer bulmanın zor olduğu bu tiyatrolarda en çok tercih ettiğim tiyatro sahnelerini paylaşmak istiyorum. Oyunları mutlaka takip edin arkadaşlar! Ve tabii ki sahne demişken Süreyya Operası’nı da es geçmemek gerek. Bale, opera, konser ve daha birçok etkinliğe katılabileceğiniz Süreyya Operası’nda geçmişin dokusunu hâlâ hissedebilirsiniz.

• Oyun Atölyesi  • Moda Sahnesi  • Muhsin Ertuğrul Sahnesi  • Baba Sahne  • Duru Tiyatro  • Müjdat Gezen Tiyatrosu  • Kadıköy Halk Eğitim Merkezi  • Öykü Sahne  • Süreyya Operası  • Taşra Kabare