Elektrikli Araçlara Dair Tüm Merak Edilenler

Elektrikli Araçlar

Ford Avrupa’nın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Go Further” etkinliğinde “Daha İleriye, Elektrikle” söylemiyle elektrikli araçlar oldukça ön plandaydı. Peki, ama elektrikli araç deyince aklımıza neler geliyor? Kaç çeşit elektrikli araç var? Bu araçlar nasıl şarj edilir? Menzilleri nedir? Gelin hep beraber inceleyelim!

Temelde dört farklı elektrikli güç seçeneğine sahip araç bulunmaktadır: Yarı Hibrit (MHEV), Hibrit (HEV), Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV) ve Tamamen Elektrikli araçlar.

Yarı Hibrit (MHEV) araçlarda bulunan elektrik motoru tek başına aracı hareket ettiremez. Bu motorun görevi yakıt tüketimine destek olmak ve hızlanma modları sırasında performans sağlamaktır.

Hibrit (HEV) araçlarda bulunan elektrik motor içten yanmalı motoru destekleyerek aracın hareketini tek başına sağlayabilir. Performans ve yakıt optimizasyonunun yanı sıra kısa mesafeli sürüşlerde sadece elektrikli motor ile yol almanıza imkân tanır.

Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV) araçlarda bulunan elektrikli ve içten yanmalı motorlar birlikte çalışır. Yüksek menzil kapasitesine sahip elektrikli motor, yolculuklarınızı sıfır emisyon ile yapmanızı sağlar.

Tamamen Elektrikli (EV) araçlar adından da anlaşılacağı üzere yüzde 100 elektriklidir. Tek yapmanız gereken şarj etmek ve sonra aracınızla birlikte keyif sürmektir!

Son yıllarda cep telefonlarından tabletlere, akıllı saatlerden kulaklıklara, fotoğraf makinelerinden çeşitli küçük ev aletlerine hayatımızın her bir noktasına giren “şarj”, artık yollarda da sıkça karşımıza çıkacak ve geleceğin araçlarının en önemli özelliğini oluşturacak.

Günümüzün elektrikli ve hibrit araçları farklı şekillerde şarj edilebiliyor:

Rejeneratif fren: Bu şarj sistemi elektrikli aracın bataryasını frenleme anında oluşan ve boşa giden enerjiyi kullanarak şarj etmektedir. Dışarıdan bir güç kaynağına bağlanmaz.

Dışarıdan bir güç kaynağı ile şarj edilebilir alternatiflere gelince, burada da karşımıza üç farklı alternatif çıkmaktadır:

230V standart priz kullanarak şarj edilebilir hibrit ve elektrikli araçlarınızı standart prizlerden şarj edilebilirsiniz.

Evinize özel olarak monte edilen “WallBox şarj istasyonu” adı verilen küçük bir güç kaynağı ile şarj edilebilir hibrit ve elektrikli aracınızı hızla şarj edebilirsiniz.

Alışveriş merkezi, benzin istasyonu gibi halka açık çeşitli alanlara yerleştirilmiş ve sayıları gün geçtikçe artmakta olan şarj noktalarında da şarj edilebilir hibrit ve elektrikli araçlarınızı şarj etmeyi tercih edebilirsiniz.

Ve en çok merak edilen konulardan bir diğeri de günümüzün elektrikli araçlarını kullanırken tek şarj ile ne kadar uzağa gidebileceğiniz… Elbette bu da elektrikli aracınızın türüne göre değişim göstermektedir. Detaylıca bakacak olursak:

Yarı Hibrit (MHEV): Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu tür araçlarda bulunan elektrikli motor ve gelişmiş batarya sistemi aracınızı hareket ettirmek için tek başına yeterli olmadığı için içten yanmalı motorunuz sizi nereye kadar götürürse gidebilirsiniz.

Hibrit (HEV): Sadece elektrikli motor kullanarak kısa mesafeli sürüşler yapabilmenizi mümkün kılar.

Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV): Sadece elektrikli motor ve sıfır emisyon salımı ile 50 km’ye kadar mesafelerde yolculuklar yapmanıza imkân tanır.

Tamamen Elektrikli (EV): Dolu bir batarya önceki teknolojiye sahip araçlarda ortalama 160 km menzil sunarken günümüzde bu mesafe ortalama 500 km’ye kadar ulaşmaktadır.