Yol Arkadaşım Fiesta ile Sapanca Keşifleri

Sapanca

Havalar ısınıyor, topraktan yeşillikler fışkırıyor… Gri bulutlar yavaş yavaş dağılıyor ve güneş içimizi ısıttıkça hafta sonlarımızı doğada, dışarıda, yollarda geçirmek için içimizde büyük bir arzu oluşuyor. Böyle anlarda akıllara en çok da şehre yakın rotalar geliyor. Hadi gelin, hep beraber gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan’ın peşine takılalım ve #fordileyolda diyerek Ford Fiesta eşliğinde keşfettiği Sapanca’ya gidelim.

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Şehir hayatında koşturmacası bol, temposu yüksek bir çalışma hayatınız varsa hafta sonları çok kıymetli bir hal alıyor. Geçtiğimiz günlerde baharı karşılamak için İstanbul’dan kaçılacak en güzel hafta sonu rotalarından biri olan Sapanca’ya doğru yol arkadaşım Ford Fiesta ile yol aldım. Daha önce de Ford Fiesta ile Anadolu’da çok güzel keşif yolculuklarına çıkmıştım, ama Sapanca ulaşılabilirliği açısından bir başka. Bir kere İstanbul’a sadece bir saat uzaklıkta. Hemen Ford Fiesta’ya atlayıp yola koyuldum ve oldukça konforlu bir yolculukla Sapanca’ya vardım.

Ford Fiesta ile bir saatlik yolculuğumda özellikle panoramik cam tavanın sağladığı ferah iç kabin ortamının, yolculuğu hem benim hem de yanımdakiler için son derece keyifli bir hale getirdiğini söylemem gerek.

Sapanca’da Gezilecek Yerler

Kırkpınar: Sapanca küçük gibi gözükse de gezilecek, ziyaret edilecek yerler anlamında gayet zengin bir bölge. Öncelikle bence Türkiye’nin en muazzam yerleşimlerinden biri olan Kırkpınar’ı mutlaka ziyaret etmenizi, yeşillikler içindeki kaldırımları ve birbirinden güzel evleri görmenizi kesinlikle öneririm.

Maşukiye: Tur otobüsleri ve yabancı turistlerin bol olması nedeniyle genelde kalabalık bir görüntü çizse de özellikle alabalık yemek ve ATV turları yapmak için ziyaret edilecek yerlerin başında geliyor.

Göl Kenarı: Sapanca’nın bana kalırsa en güzel yeri burası. Mekân mekân dolaşasın gelir. Her bir mekân göl kenarında kendi cennetini kurmuş adeta. Kiminde kahvaltı yapabilir, kimin de kahveni yudumlayabilirsin. Yazının devamında bu bölge ile ilgili tavsiyelerimi de okuyabilirsiniz.

İstanbuldere: İstanbuldere civarında Naturköy, Sopeli gibi doğal yaşam parkları bulunuyor. Bu bölgeler göletlerin, küçük şelalelerin, bungalov evlerin ve restoranların bir arada bulunduğu küçük tatil noktaları. Özellikle aileler için son derece uygun yerler.

Sapanca Yaylaları: Bu güzel bölgede biraz daha vaktiniz varsa ve aracınız da uygunsa doğa ile daha haşır neşir olabilirsiniz. Sapanca’ya uzaklıklarıyla çevrede gezilecek yaylalar şu şekilde;

  • Karagöl Yaylası (74 km)
  • Acelle Yaylası (47 km)
  • Poyrazlar Gölü (35 km)
  • Dikmen Yaylası (73 km)
  • Çiğdem Yaylası (76 km)
  • Soğucak Yaylası (45 km)
  • Kuzuyayla (25 km)

Sapanca’da Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler

Baççe Restorant: Göle sıfır konumda kendi iskelesi üzerinde hizmet veren bu mekân Sapanca’nın en güzel noktalarından birisi. Özellikle çocuklu veya evcil hayvan sahibi aileler için mükemmel bir restoran.

Çiftlik Restoran: Çerkes kahvaltısı dillere destan derler ya hani. Burada Çerkes kahvaltısını deneyimleyebilir, yeşilin içinde kahvaltınızı keyifle yapabilirsiniz. Yaz-kış hizmet veren bir işletme. Matranç: Sapanca’nın en meşhur ve en eski mekânlarından birisi. Mustafa Usta’nın dondurması ve tatlılarıyla ön planda olsa da dünya mutfağından lezzetleriyle de Sapancalıların sevdiği bir işletme. Özellikle tahin tabanlı tabaklarında dondurma denemenizi öneririm.

Tırtıl: Dışarıdan bakılınca İngiltere’ye mi geldim acaba diye düşünebilirsiniz. Ama merak etmeyin, hâlâ Sapanca’dasınız. Ford Fiesta ile yaptığım keşiflerin en keyiflilerinden diyebilirim. Kahve çeşitleri ve tatlılarıyla Sapanca’nın en yeni mekânlarından birisi. Deneyin derim.

Uğurlu Dükkân: Kırkpınar’da en çok sevilen meknlardan birisi. Tatlı ve kahve için öncelikli adreslerdendir. Özellikle rokoko ve nutlove tatlılarını öneririm. Ayrıca dükkân içinde rozet ve dekoratif eşyalar alabileceğiniz çok da güzel bir butik var.

Sopeli: Sapanca’nın doğal yaşam parkı. Göletleri, küçük alışveriş noktalarıyla büyük bir kompleks. Sapanca’da hem küçük bir tur yapabileceğiniz hem de kahvaltı veya alabalık yiyebileceğiniz çok tercih edilen yeni bir tesis. Sapanca’ya 7 km uzaklıkta.

Reis’in Teknesi: Göl kenarında son derece güzel balık ekmek yiyebileceğiniz hem salaş hem lezzetli ve şehirde bulamayacağımız samimiyetteki bir işletme.

No: 9: Kırkpınar’da ayağımız yeşile bassın ama göl de karşımız da olsun derseniz burayı deneyimleyebilirsiniz. Keyifli mekânlardan biri.

İstanbuldere: Nerede alabalık yiyebilirim sorusu için en güzel cevaplardan biri.

Sapanca’da Nerede Konaklanabilir?

Beta Home: Sapanca’da en çok tercih edilen konaklama noktalarından birisi. Bana kalırsa da en iyisi! Neden diye sorarsanız bir kere çiftlik gibi bir arazide göle sıfır bir aile işletmesi. Çok tatlı bir çiftin işlettiği bu tesiste ister iki kişilik oda kiralayabilir ister grup halinde konaklama yapabileceğiniz bir villa kiralayabilirsiniz. Göle sıfır konumda sadece işletme misafirlerinin olduğu bu güzel yeşillikte isterseniz mutfaktan çıkacak birbirinden güzel lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz. Bu arada, Beta Home’da gerçekten çok ciddi bir mutfak ekibi var. Sundukları lezzetlerin hepsi birbiriyle yarışabilecek durumda. Kahvaltı veya yemek için konaklama müşterisi olmaksızın dışarıdan da gelebiliyorsunuz.

Room Room: Sapanca Kırkpınar’da konaklama seçenekleri arasında değerlendirilebilecek, odaların içinde mutfak da bulunan butik bir otel.

Gönül Sofrası Bungalov: Sapanca’da bungalovda konaklayarak daha farklı bir deneyim yaşamak isterseniz burayı da değerlendirebilirsiniz.

Aslıbey Konağı: Sapanca’da konakta konaklama deneyimi için değerlendirebileceğiniz bir butik otel. Mudurnu’daki konaklara benzeyen bu tarihi yapıda farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Osso Garden Bungalov: Sapanca’da göl kenarında şık ve temiz bir bungalov tesisi.

Maşukiye Cansu Bungalov: Maşukiye’de hem butik hem şık konaklama yapabileceğiniz tesislerden birisi.