Yeni Ford Focus ile Bozcaada’da Huzur…

Bozcaada

Bozcaada… Dört tarafı huzurla çevrili bir keşif rotası. Seymen Bozaslan #FordileYolda diyerek Yeni Ford Focus’la adaya giderken biz de peşlerine takılalım; Bozcaada’da ne yenir, ne içilir, nereler keşfedilir hep birlikte bakalım…

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Bozcaada yolculuğu öyle ilginç ve keyiflidir ki, hikayen ve kendini tam bir adalı gibi hissetmen daha feribotta başlar. Çünkü genelde giderken gördüğün insanları akşam belki yan masanda, belki plajda veya aynı otelde görürsün. Öyle küçük, öyle samimidir ada yaşamı. Kışları sadece 600 kişinin yaşadığı, yazları ise kapasitesinin üzerinde misafir ağırlayan adayı bu kez #fordileyolda sloganıyla Yeni Ford Focus ile keşfettim! Neredeyse her sene geldiğim adada, lezzetinden bir kez daha emin olduğum yerler de oldu, yeni keşfettiğim yerler de. Dolu dolu bir Bozcaada rehberi geliyor o zaman.

Bozcaada’ya nasıl gidilir?

Bozcaada’ya Çanakkale merkez ve Çanakkale’ye 48 km uzaklıkta olan Geyikli ilçelerinden kalkan feribotlarla gidiliyor. Benim tercihim genelde Geyikli. Çünkü hem daha kısa deniz yolculuğu hem de daha sık sefer olması nedeniyle daha avantajlı. 115 TL araç + yolcu başı 3 TL karşılığında adaya gidiş-dönüş ulaşabilirsiniz. Çevrim içi rezervasyon yapmanın faydalı olduğu ulaşımda rezervasyonunuz yoksa da sıraya girerek feribota binebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise yaz aylarında ve bayram günlerinde uzun olan sıralardan kurtulmak için aracınızı Geyikli’de bırakıp, feribota yaya binerek adada ATV kiralayıp biraz adrenalin dolu bir keşif de yapabilirsiniz.

Bozcaada’da gezilecek yerler

Bozcaada sokakları

Ada merkezi şu anda Cumhuriyet (Rum) ve Alaybey (Türk) mahallesi olarak ikiye ayrılıyor. Cumhuriyet mahallesinde Rum, Alaybey mahallesinde ise Türk mimarisine ait izler var. Farkı da şu, Rum mahallesinde bulunan evlerin bodrumları var. Pencereler daha yüksek ve geniş. Türk mahallesinde ise alt katlar biraz daha yüksek ve dar pencereli. Bunun sebebi de alt katın erzak deposu ya da taşlık olarak kullanılması. Sokaklarda yürürken Türk evlerini cumbalı balkonlardan da ayırabilirsiniz. Bu arada, Bozcaada Türkiye'de köyü olmayan tek ilçe. Sokaklarda dolaşırken duvarlarda göreceğiniz resimler ve grafitiler de cabası. Neredeyse her sokakta duvara çizilen bir resim görebilir, fotoğraf çekmek için heyecanlanabilirsiniz.

Bozcaada Yerel Tarih Müzesi

Bozcaada Müzesi, kendinizi adalı gibi hissedebileceğiniz, geçmişe doğru yolculuğunuzu sayğlayan bir zaman tüneli adeta. Adaya gelen eski Fransız seyyahtan, Ara Güler’e kadar birçok arşivin olduğu bir Bozcaada anı müzesi. Ayrıca, Eczacı Papadopulos ve diğer adalıların hikayelerini dinleyebileceğiniz, üzüm taşımacılığındaki küfeler ve adanın eski esnaf kültürünü anlatan birçok ekipman ve malzeme de burada. Bozcaada’yı daha iyi tanımak için güzel bir fırsat açıkçası Bozcaada Yerel Tarih Müzesi. Tam bilet: 10 TL.

Gün batımı

Bozcaada’nın en batı ucu ve Türkiye’de güneşin batışını en güzel izleyebileceğiniz noktalardan birisi. Rüzgârgüllerinin az ilerisinde, en uçta ise Bozcaada’ya girişte de gördüğünüz ve adını buradan alan Polente, yani fener var. Bu bölgeye araçsız gelmek çok zor. Bu yüzden taksi veya kendi aracınız lazım. Bozcaada’ya gelip burayı görmediyseniz, ben Bozcaadayı gördüm, bilirim demeyin! Aracınız yoksa meydandan minibüsler kalkıyor. Benden tavsiye: Hava kararmadan 2-3 saat önce alın piknik örtünüzü, yapın alışverişinizi fırlayın oraya! Eminim Bozcaada’nın en güzel anını burada yaşayacaksınız.

Denize girilecek yerler

Ayazma Plajı

Adanın en popüler ve kalabalık plajı olduğu kesin. Çünkü ulaşımı kolay. Merkezden kalkan servislerle 10-15 dakikada ulaşabilirsiniz. Şezlong ve şemsiye kiralaması yapılıyor. Ayrıca Koreli, Ali Baba ve Vahid’in yeri olmak üzere 3 güzel mekânı da var. Bana kalırsa en güzeli Ali Baba. Bir de Bozcaada yoluna doğru giden rampada Manastır isimli bir mekân daha var. Orası da gayet dinlendirici bir yer.

Habbele Plajı

Ayazma’dan sonra gelen Sulubahçe Koyu’nun bitişiğinde ki koy burası. Gayet güzel denizi var. En önemlisi de Ayazma’ya nazaran daha sakin.

Mermer Burnu

Akvaryum Koyu olarak da bilinir. Bozcaada’da balıkları en yakından görebileceğiniz nokta burası. Birçok balık türü ile beraber yüzebilirsiniz. Bence Bozcaada’nın denize girilecek en güzel noktası burası.

Ataol Beach ve Mitos Beach de listenizde olsun.

Pelagos Beach

Merkezden 1,5-2 km uzaklıkta olan kendi koyu olan bir beach. Son gidişimde benim de tercih ettiğim temiz bir mekân gerçekten. Önerilir. Giriş ücreti: 50 TL.

Bozcaada’da nerede, ne yiyelim?

Polente: Adanın hemen girişinde sol tarafta köşede enfes bir kafe. Akşamları özellikle bayağı keyifli oluyor. Ada kültürünü en iyi hissedebileceğiniz noktalardan birisi. Polente ismini adanın en batı ucundaki fenerden alıyor. İşletme sahibi, Hüseyin Bey der ki, Polente gelenlere hoş geldin, gidenlere hoşça kal diyen nöbetçi karşılama ve uğurlama noktası... Yani burası adanın giriş çıkış kapısıdır.

Eski Kahve: Sakız muhallebisini en güzel deneyimleyebileceğiniz mekân.

Çiçek Pastanesi: Tenedos kurabiyesini denemediyseniz adaya geldim demeyin. Benim favori ürünlerim: kurabiye, patlıcanlı börek, limonata ve dondurmaları.

Veli Dede: Çiçek ve Veli Dede ikisi de son derece kaliteli iş yapıyor. Veli Dede’de ayrıca çok güzel reçel ve hamur işleri de var. Dört çeşit kurabiye ve diğer ürünleri için değerlendirin derim.

Koreli: Koreli de Ayazma’ya karşı bir şeyler atıştırıp, serin bir şeyler yudumlayabileceğiniz bir yer.

Ali Baba: Personeli oldukça ilgili bir kere. Ayrıca ev yapımı patatesleri ve güveçte karidesi gayet lezzetli. Hem plajın dibinde hem de son derece keyifli salaş bir mekân. Listenizde olsun!

Çınaraltı: Sabah ritüeli burada Çınaraltı’dır. Sabah uyandığınızda otel kahvaltısı öncesinde Çınaraltı'na gidin ve ister gazetenizi okuyun ister çayınızı söyleyin; hatta meydanda öylece gelen geçeni izleyin. Patlıcanlı böreği de pek güzeldir, onu da es geçmek istemezsiniz.

Tayyare Pizza: Adanın biraz dışında benzin istasyonunda yer alan bir pizzacı. Gün batımına giderken yol üzerinizde bulunan bu pizzacıdan mutlaka ama mutlaka pizza almanızı öneriyorum. Bayağı başarılılar.

Akşam Mekânı Önerileri

Yalova Restaurant, Ada’m, Nevreste, Maya, Cabalı, Simyon. Her biri ayrı başarılı, ayrı keyifli birer akşam noktası.

Kahvaltı

Madam Eleni’nin bahçesini öneriyorum. Zengin çeşit, büyük bir bahçeyle hem gözünüz hem mideniz doyuyor.

Gece Mekân Önerileri

Bakkal, Polente ve Fuska yemek sonrası bir şeyler içmek ve müzik dinlemek için keyifli noktalar.

Bozcaada’dan hediyelik ne alınır?

Reçel: Süt, patlıcan, domates, nar ve daha onlarca reçel çeşidi üretiyorlar. 5-10 lira arasında değişen fiyatlara bu ürünlerden satın alabilirsiniz. Benim favorim karpuz kabuğu reçeli.

Şarap: Corvus ve Talay en iyi şarapçıları bence. Bu şaraplardan ister tadabilir, isterseniz hediyelik alabilirsiniz.

Kurabiye: Çiçek Pastanesi’nde ve Veli Dede’de Tenedos kurabiyesini paket yaptırıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bademli almayı unutmayın!

Bozcaada’da nerede konaklamalı?

  • Sardunya Otel
  • Lale Pansiyon
  • Lara Butik
  • Ela Tenedos
  • 9 Oda
  • Yasu Tenedos
  • Bozcaoda

#fordileyolda Bozcaada rotam boyunca bana eşlik eden Yeni Ford Focus’ta öncelikli olarak kablosuz şarj özelliği olmak üzere spotify uyumlu multimedya ekranı sayesinde daha keyifli bir yolculuk sağladım. Ayrıca yolculuk sırasında kullandığım hız sabitleyici özelliğindeki yapay zekânın öndeki araca göre hız ayarı yapmasının Focus’un sağladığı en büyük kolaylıklardan birisi olduğunu düşünüyorum. Son olarak geniş kabin ve vites, el freni gibi kaba detayların artık minimal olması da daha ferah ve geniş bir yolculuk imkânı sağlıyor. Özetle Yeni Ford Focus ile yollar daha kolay aşılıyor artık… Yeni bir rotada görüşmek üzere...