Ar-Ge Projelerimizle Horizon 2020’deyiz

Burak Gökçelik
burak gökçelik

Burak Gökçelik Mühendislik ve Teknoloji Geliştirme Lideri

Ford Otosan Ar-Ge departmanındaki arkadaşlarımla arı gibi çalışmaya devam ediyoruz. İnovasyon sisteminin önemli bir parçası olarak konumlanan Ar-Ge çalışmalarımızın sonucunda tüketicilerin beklentilerine hızla yanıt veren çözüm odaklı birçok proje önerisi çıkarıyoruz. Bu projeleri hayata geçirirken şirket dışı kaynaklarla da iş birliği yapıyor, desteklerini alıyoruz. Bu desteklerden biri ise Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 çerçeve programı… Peki, Horizon 2020 nedir? Şirketler neden Horizon 2020’ye katılmalı?

Ar-Ge ve İnovasyon Çalışmalarımız Destekleniyor

Avrupa Birliği, üye ve aday üye ülkelerdeki Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine “Avrupa Birliği Çerçeve Programları” adını verdiği bir oluşumla destek veriyor. Çerçeve programlar, Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmeyi ve üniversiteler ile sanayi kuruluşları arasındaki iş birliğini artırmayı hedefliyor. Çerçeve programların ilki 1984 yılında başlatıldı. Şu anda ise 2014-2020 yıllarını kapsayan ve bizim de projelerimizle katıldığımız “Horizon 2020 (Ufuk2020)” çerçeve programı yürütülüyor. Araştırma ve inovasyon projelerine %100’e kadar destek veren program ile birçok proje hayata geçme şansı elde ediyor.

Horizon 2020’deki Paydaşlarımızla Türkiye’yi Temsil Ediyoruz

Sanayi kuruluşlarından KOBİ’lere, bireysel araştırmacılardan araştırma merkezlerine, üniversitelerden kamu kurumlarına kadar birçok kişi ve kurumun güvendikleri projeleriyle katılabildiği Horizon 2020’ye 40’a yakın ülke katılıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alması bize büyük gurur veriyor. Ayrıca Türkiye, Horizon 2020’deki İnovasyon ve Araştırma Odaklı Metroloji Programları ve Eurostars 2 Programı’na da katılıyor. Türkiye’deki kamu ve özel sektörün programa katılımını artırmak amacıyla TÜBİTAK tarafından da “Destek ve Ödül Programları” hazırlandı. Amacımız, Türkiye’nin daha çok projeyle bu önemli platformda temsil edilmesini sağlamak.

Şirketler İçin Horizon 2020 Neden Önemli?

Başvurdukları projelerle Horizon 2020 desteği alabilen şirketler, bu süreçte önemli avantajlar elde ediyorlar. Mesela; 

  • Yeni ürün, süreç ve teknolojiler geliştirme
  • Ar-Ge çalışmalarında riski paylaşma
  • Kilit oyuncularla ve müşterilerle Ar-Ge iş birlikleri kurma
  • Kısa zamanda daha fazla bilgiye ve yeni pazarlara erişim
  • Uluslararası tanınırlığı artırma
  • Rekabet yeteneğini yükseltme
  • İleri düzey araştırma yeteneğini geliştirme
  • En iyi altyapılara erişme
  • Kariyer gelişimini destekleme
  • Uluslararası ve sektörler arası dolaşım fırsatı elde etme gibi.

Geleceğin otomotiv dünyasına şekil veren projeleri hayata geçirmek için çok boyutlu düşünmek, planlamak ve farklı paydaşları sürece dahil ederek hareket etmek gerekiyor. Bu anlamda birçok avantaj sağlayan Horizon 2020’nin desteğini arkamıza almaktan mutluluk duyuyoruz.