Tatilde Ne Yapsak?

Sömestir

Sömestir tatili yaklaşıyor! Çocuklar heyecanlı, anne babalar ise çocuklarına aktif bir ara tatil dönemi sunmanın endişesi içinde. Özellikle çalışan anne babalar için çocuklarının tatil dönemlerini planlamak, onlara keyifli ve verimli aktiviteler oluşturmak zorlayıcı olabiliyor.

Eve dönene kadar aklınızın bir köşesinde, acaba çocuğum şimdi ne yapıyordur, yine tablet elinde gün boyunca bir ekrana mı bakıyordur, soruları olması kaçınılmaz. Gelin bunu hep beraber kazan-kazan yöntemiyle avantaja çevirebileceğiniz aktivitelerle verimli bir sürece dönüştürelim. Nasıl mı? Birazdan başlıyoruz, ama öncesinde sizin de keyifli olduğunu düşündüğünüz aktiviteleri yorumlarda bizimle paylaşabileceğinizi hatırlatmak ve şimdiden çocuklarınıza keyifli bir sömestir tatili dilemek isteriz. Hadi, başlayalım!

Tatil Güncesi

Evinizde kullanmadığınız bir ajanda veya küçük bir defteri süsleyerek tatil boyunca yaptığınız aktiviteleri gün gün kayıt altına almayı planlamak motivasyon arttırıcı bir başlangıç olacaktır. Renkli kalemler ve etiketlerle çok yaratıcı sonuçlar alacağınıza eminiz… Çocuğunuz her günün veya aktivitenin sonunda kazanımlarını ve düşüncelerini o güne ayrılmış sayfalara yazabilir, aktivitelerden kalan bilet, fotoğraf, broşür gibi materyalleri yapıştırarak anılarla dolu bir albüm oluşturabilir.

Kedi Evi

Çocuğunuza hem hayvan sevgisi aşılatacak, hem sokaktaki dostlarımıza sıcak bir yuva sunacak hem de yaratıcılığını kullanarak verimli vakit geçirtecek miyaarika bir aktivite!

  • Orta boy karton kutu
  • 2-3 adet strafor
  • Kalın bir çöp poşeti
  • Su geçirmez koli bandı
  • Kullanmadığınız minder, battaniye ya da birkaç havlu

Kutunun bir yüzüne kedilerin girebileceği büyüklükte bir delik açın. Ardından kutunun ölçüsüne göre straforları kesin ve dış yüzeye yapıştırın. Sonra koli bandıyla birleşme yerlerini bantlayın. Kutunun dışını yine kalın çöp poşetiyle kaplayın ve bantlayın. Kedi evi neredeyse hazır! İsterseniz üzerine “Sokağımızın kedileri için özel olarak hazırlanmıştır, almayınız, atmayınız, zarar vermeyiniz,” gibi bir not da yapıştırabilirsiniz. Son olarak içine kullanmadığınız minder, battaniye ya da birkaç havlu yerleştirdiğiniz evi sokakta kuru bir yere koyabilirsiniz. Kedi evinizin önüne bir kap mama ve su bırakabilirsiniz.

Temiz Odam

Çocuğunuzun odası elbette temizdir, ama ona da biraz sorumluluk vermeye ne dersiniz? Tatilin bir gününde çocuğunuzun gardırobunu ve oyuncaklarını kontrol etmesini; artık üzerine olmayan kıyafetleri, oynamak istemediği oyuncakları ve kitaplığında yer açmak için okuduğu kitapları bir kenara ayırmasını isteyin. Eve döndüğünüzde siz de bir gözden geçirin tabii ki. Bu giysi, oyuncak ve kitapları yerleşkelerinizdeki “Gönlüm Senle” kumbaralarına bırakabilir, başka çocukları da sevindirebilirsiniz.

Kuşlar da Doysun

Kuşlar özellikle karlı günlerde yemek bulmakta zorlanıyor. Kar yağmamış olsa bile hazırlıklı olmakta fayda var. Hobi mağazalarından alacağınız ahşap kuş yemlik evleri ve ahşap boyaları ile çocuğunuz yine çok keyifli ve faydalı bir aktivite yapacak. Çocuğunuzun içindeki sanatçıyı özgürce yansıtması için büyükçe bir muşambayı bu aktivite için belirlediğiniz alana serebilirsiniz.

Bu aktiviteyi farklı ahşap ve strafor objeler ve tuvallerle farklılaştırabilir, çoğaltabilirsiniz.

Şov Zamanı

Yine bir kolinin bir yüzünü uygun bir şekilde keserek çocuğunuzdan gün içinde bu koliyi bir televizyona dönüştürmesini ve kendi televizyon şovunu hazırlamasını isteyebilirsiniz. Belki haber okuyacak, belki şarkı söyleyecek, belki de kendi hazırladığı küçük bir skeci oynayacaktır. Akşam iş dönüşü hep beraber oturup bu muhteşem şovu izlemekten büyük keyif alacağınıza eminiz.

Ciddi Bir Sohbet

Çocuk deyip geçmemek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Birçok konuda çok daha farklı yaklaşımları olan bu kuşağın söyleyeceklerine kulak vermeye ne dersiniz? Bir gece yatak saati öncesinde birlikte bir konu belirleyin. Çevre, hayvan sevgisi, küresel ısınma, teknoloji, yapay zekâ… Çocuğunuzun yaşına göre bir konu başlığı mutlaka bulursunuz. Tabletinde ya da bilgisayarında gün içinde bu konuyla ilgili araştırma yapmasını, notlar almasını isteyin. Akşam eve döndüğünüzde ailece bir münazara ya da fikir alışverişi yapın. Ufkunuzu açacak bu sohbet sizin için de önemli kazanımlar oluşturacaktır.

Tak Takıştır

Yine hobi mağazalarından ya da Eminönü, Tahtakale gibi yerlerden alabileceğiniz boncuk ve ekipmanla çocuklarınızın size, hatta çevrenize bileklikler, kolyeler yapmasını isteyin. Sizin için yaptığı aksesuarı ertesi gün işe giderken takmanız onları da, sizi de çok mutlu edecektir.

Gezin Gezin Gezin

İstanbul, Kocaeli ve Eskişehir çocuklarınızla keşfedilecek birçok mekân barındırıyor. Yukarıda önerdiğimiz aktiviteleri yapmak için malzeme almaya birlikte çıkabilir, bu fırsatla şehrin farklı dokularını birlikte gezebilirsiniz.

İstanbul önerisi:

Eminönü hem tarih hem alışveriş hem de farklı lezzetler açısından tatmin garantili bir yer. Mısır Çarşısı’nda baharatları keşfedebilir, Tahtakale’den boncuk, hobi malzemeleri temin edebilir, yerel lezzetlerle karınlarınızı doyurabilir, Yerebatan Sarnıcı’ndan Ayasofya’ya kültürel bir ziyaretle gezinizi tamamlayabilirsiniz. 

Kocaeli önerisi:

Seka Park ve buradaki bilim ve kâğıt müzelerine bir gününüzü mutlaka ayırın. Çocuklarınız kadar sizin için de keyifli bir deneyim olacaktır. 

Eskişehir önerisi:

Tarihi Odunpazarı, çocuklarınızla yeni keşifler yapabileceğiniz hem tarihi hem de kültürel bir doku. Keyifli anlarınızı ölümsüzleştirecek fotoğraflar çekebileceğiniz masalsı bir yer. Üstelik Odunpazarı Modern Müze’ye de uğrayıp sanat dolu bir gün geçirebilirsiniz. 

İzleyin İzleyin İzleyin

İş dönüşü hep birlikte sinemaya gitmeye ne dersiniz? 16 ve 23 Ocak’ta vizyona girecek tüm filmleri sizin için listeledik. Şimdiden keyifli seyirler dileriz…

16 Ocak 2020 tarihinde vizyona giren filmler

23 Ocak 2020 tarihinde vizyona giren filmler

  • Feride Yönetmen Ali Yorgancıoğlu, Zeynep Çamcı - Oyuncular: Zeynep Çamcı, Ersin Korkut, Barış Yıldız
  • Bad Boys: Her Zaman Çılgın Yönetmen Adil El Arbi, Bilall Fallah - Oyuncular: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens
  • Elveda Yönetmen Lulu Wang - Oyuncular: Awkwafina, Tzi Ma, Jim Liu
  • Maceracı Yüzgeçler Yönetmen Mithat Gökçe
  • Kutup Köpekleri Yönetmen Aaron Woodley
  • Mühr-ü Cin Yönetmen Buğra Kekik - Oyuncular: Ecem Yorulmaz, Cansu Kahvecioğlu, Burçak Kabadayı