Taşımacılık Sektöründe Yeni Bir Sayfa Açıyoruz!

Ford Otosan-AVL

Taşımacılık sektöründe ağır ticari araçlara otonom sürüş yetkinlikleri kazandıracak “Platooning-otonom konvoy” teknolojisine geçiş konusunda AVL ile önemli bir iş birliği anlaşması imzaladık.

Ford Otosan ile AVL’nin yetenek ve tecrübelerini bir araya getiren bu iş birliğinin imza törenine Genel Müdür Yardımcımız Burak Gökçelik ile AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter katıldı. Sancaktepe Ar-Ge merkezimizde düzenlenen ortak basın toplantısında duyurulan anlaşmayla, yaklaşık 3 yıl sürecek iş birliği kapsamında otomotiv teknolojileri ve mühendislik alanlarındaki deneyimlerini bir araya getirerek yenilikçi “Platooning” teknolojisi üzerine çalışacağız.

Hedefimiz verimliliğin arttırılması

Otonom sürüş teknolojileri alanında yetkinlikler geliştirilmesine katkı sağlayacak iş birliğinin birinci aşaması 2019’un ilk yarısında tamamlanacak. Ar-Ge iş birliği kapsamında, Ürün Geliştirme birimlerimiz, AVL’nin “AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye” ve “AVL Software and Functions GmbH” ekipleri ile birlikte çalışacak. Ağır ticari araç segmentinde tam otonom araca giden yolda, en önemli adımlardan biri olacak “Platooning” teknolojisiyle, uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari araçların operasyonel verimliliğinin arttırılmasını hedefliyoruz.

Türkiye’de bir ilk

“Platooning” teknolojisinin 2025’ten itibaren ağır ticari araç segmentinde yaygınlaşacağı öngörüsünü paylaşan Genel Müdür Yardımcımız Burak Gökçelik, “Yaklaşık 20 yıldır ortak mühendislik çalışmaları yürüttüğümüz AVL ile yeni teknolojiler geliştirmek ve uygulamak amacıyla bir iş birliğine daha imza atıyoruz. ‘Platooning’ teknolojisi ile şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri sayesinde yakıt tüketimi ve karbon emisyonları ciddi oranda azalacak, böylece işletme maliyetleri de düşürülmüş olacak. ‘Platooning’ bu açıdan bakıldığında sadece karayolu taşımacılığında operasyonel verimi arttırmakla kalmayacak, güvenlik konusunda da önemli bir rol oynayacak. ‘Platooning’, araçlar arası haberleşme teknolojisi sayesinde ortalama bir sürücüye göre daha hızlı ve güvenilir eylemleri mümkün kılacak, böylece daha emniyetli bir sürüş sağlayacak. ‘Platooning’ uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde filolara önemli verimlilik sağlayarak Ford Trucks markamızın uluslararası pazarlardaki büyümesine yeni bir ivme kazandıracak. Dünya çapında rekabet gücümüzü artıracak, Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçireceğimiz bu Ar-Ge projesi, otonom sürüş teknolojileri konusunda ülkemize ayrıca katma değer ve mühendislik bilgisi de kazandıracak. Ford Otosan’ın yarım asrı aşan kamyon üretim ve geliştirme tecrübesi ile AVL’nin sahip olduğu güç aktarım sistemleri birikiminin bir araya gelmesi, projenin başarısına önemli katkı sağlayacak,” sözleri ile öncü kimliğimizi ortaya koydu.

AVL: Global bir güç

AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter ise, “Ford Otosan ile gelişmiş otonom sürüş teknolojilerine sahip ağır ticari araçlar geliştirme yolunda önemli bir anlaşma imzaladık. Bu iş birliğinde, 2018 yılı Hannover IAA fuarında Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY) ödülü sahibi F-MAX üzerinde çalışacağız. Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Regensburg-Almanya’daki mühendislik ekiplerinin ile bir araya geldiği bu iş birliği, Türkiye'de bu alandaki ilk örnek. Bu son teknoloji ürünü kamyon ile ‘Platooning’ teknolojisi birleştiğinde, taşımacılık sektörüne önemli yakıt verimliliği iyileştirmeleri ve maliyet tasarrufu sağlanacaktır. Bu iş birliğini gelecekteki otonom sürüş teknolojilerine doğru gerçekçi bir adım olarak görüyoruz,” sözleriyle anlaşmanın önemine değindi. “Platooning” teknolojisinin mevcut gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) teknolojilerinin hızlı bir gelişimi olduğunu belirten Walter, “Devam eden araştırmalarımız, 3 kamyonun dahil olduğu bir konvoyda, Platooning teknolojisinin uzun mesafede kamyonların yakıt tüketimini %8 ila 15 oranında azalttığını göstermektedir. Trafikte güvenliği artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için bu teknolojiyi daha da geliştirebiliriz,” diyerek hedeflerini belirtti.

AVL hakkında: AVL (AVL List GmbH) binek ve ticari araçlar ile yüksek güçlü motorlar için güç aktarma sistemleri (motorlar, şanzıman, elektrikli tahrik, batarya ve kontrol yazılımı) geliştirme, simülasyon ve test teknolojileri için dünyanın en büyük bağımsız şirketidir. Dünya çapında 9500’den fazla çalışanı ile 2017 yılında satış gelirleri 1,55 milyar Avro'ya ulaşmıştır. Almanya-Regensburg’da yer alan mühendislik ofisi AVL Software and Functions GmbH, güç aktarım sistemleri ve araç kontrolü yazılımı ile elektrikli motor ve elektroniği için AVL’nin global yetkinlik merkezidir. Otonom sürüş teknolojileri üzerine yoğunlaşmasının yanı sıra elektronik, sistem geliştirilmesi, çevresel algılama ve bütünleştirme, temel yazılım, güvenlik ve doğrulama gibi alanlarda prototiplerden seri üretime uzanan süreçte destek sunmaktadır. Türkiye’de 2008 yılında kurulan mühendislik merkezi AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye, İstanbul’da yer alan iki Ar-Ge merkezi ve 230’dan fazla mühendisi ile akıllı ve ileri teknoloji içeren mobilite çözümleri geliştirmekte, ulusal ve uluslararası Ar-Ge projeleri yürütmekte, yerel ve global otomotiv sektörüne hizmet vermektedir.