Karantina Döneminde Sağlıklı İlişkiler

Psikoloji
Gökçen Gökçe Kayalar

Gökçen Gökçe Kayalar Uzman Psikolog

Salgın çoğumuzun yaşamına hiç deneyimlemediğimiz kadar yeni ve stresli durumlar getirdi. Haliyle alıştığınız birçok sorunu rahatça çözerken, bu belirsiz ve bilinmez duruma çözüm üretemez hale gelmiş olabilirsiniz. Kendinizi sisli bir yolda araba kullanıyor gibi hissedip, kontrolünüzü kaybetmekten korkuyor olabilirsiniz. Herkesin böyle zorlu süreçlere verdiği tepkiler birbirinden farklı olacaktır, bu beklenen bir şeydir. Hatta aile ortamında çiftlerin bile birbirlerinde daha önce hiç görmedikleri farklı tepkileri gözlemleme şansı olacaktır.

Yapılan araştırmalar da stresli durumlarda farklı tepkiler verilebileceğini göstermektedir. Mesela şu içinde bulunduğumuz günlerde evin bazı bireyleri yalnız kalmayı, sakin sessiz faaliyetleri tercih ediyor olabilir. Ya da aile bireylerini koruma içgüdüsüyle neler hissettiğinden daha çok, bu süreçte neler yapılması gerektiğini konuşuyor olabilir. Evin bazı bireyleri ise tam tersi şekilde daha çok konuşmayı, kaygısını daha çok dile getirmeyi, ev içinde daha çok bir arada olmayı istiyor olabilir. Aile ortamında iletişimdeki beklentilere dair bu gibi farklılıklar karantina günlerinin devamında ilişkileri zorlayacak bir hal alabilir. İşte tam da bu nedenle aileyi oluşturan tüm yetişkin bireylerin yapısal özelliklerinden sıyrılmaya çalışıp, “ben böyleyim yapacak bir şey yok” demeden, yapıcı bir tavır sergilemesi kurtarıcı bir aksiyon olacaktır.

İçinde bulunduğumuz süreç her anlamda bir değişim ve dönüşüm süreci. Herkesin dilinde karantina süreci bittiğinde neleri farklı yapacağı var. Herkes dünyaya, tüm canlılara daha özenli davranması gerektiğini fark ediyor. İlişkiler de değişim ve dönüşümden nasibini almalı. Dört duvar arasında birlikte olduğumuz kişilere sevgimizi göstermenin, dayanışmanın, konuşmanın, derdini paylaşmanın, gülmenin, sarılmanın iyileştirici gücünü fark etmeli ve deneyimlemeliyiz.

Bu karantina günlerinde evimizin dışındaki sevdiklerimiz var bir de. Geniş aile yapısı ve buna bağlı olarak var olan dayanışma ve yoğun duygusal bağlar insanların en çok gereksinim duydukları şeyi, “güveni”, vermek konusunda hiçbir şekilde yeri doldurulamayacak bir rol oynuyor. Bu nedenle, şu içinde bulunduğumuz zamanlarda sosyal izolasyon uyguladığımız diğer sevdiklerimizle olan iletişimlerimizde de özenli davranmak çok önemli. Karantinadaki diğer aile bireyleri ile sık sık telefonda konuşmak, görüntülü aramak, zaruri ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak, sosyal medya araçları ile iletişimde kalmak “sosyal destek ağı” dediğimiz çok güçlü bir psikolojik ilaç görevi görecektir.

Unutulmamalıdır ki, sevgi her zaman kazanacaktır!