Güçlü İletişim, Güvenli İşyeri İyi Uygulama Yarışması’ndan 3 Ödülle Döndük!

İSG ödülleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Aile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 35.si düzenlenen İSG Ödülleri’nden 3 ödülle dönüyoruz. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı iş birliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımı ile online olarak gerçekleştirilen ödül töreninde, sektörün birçok önemli ismini dinleme şansı bulduk. Çalışma hayatında sağlık ve güvenlik konusunda birbirinden yaratıcı uygulamaların göz önüne çıktığı etkinlikte ödül kazandığımız için mutlu ve gururluyuz! Eskişehir ve Kocaeli fabrikalarımıza kazandıkları ödüller için teşekkür ediyoruz.

Ödüllerimiz

  • Kocaeli fabrikalarımız, “Çalışan Katılımlı Dijital Risk Bildirim Sistemi” ile “Çalışan Katılımı ve Ortaklık Ödülü”nü kazandı.
  • Kocaeli fabrikalarımız aynı zamanda “Gümbür Gümbür İSG Tiyatrosu” ile “Jüri Özel Ödülü”nü kazandı.
  • Eskişehir fabrikamız,“İSG Selfie” ile “Amaca Uygun Çalışma Ödülü”nü kazandı.

Çalışan Katılımı ve Ortaklık Ödülü: Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları - Çalışan Katılımlı Dijital Risk Bildirim Sistemi

 "Çalışan Katılımlı Dijital Risk Bildirim Sistemi” projemiz doğrultusunda “İletişime Geç, Güvenliği Seç” mottosuyla bir mobil uygulama geliştirdik. Çalışma alanlarına yerleştirdiğimiz QR kodları mobil cihazlarının kameralarına okutan çalışma arkadaşlarımız, geliştirdiğimiz uygulama üzerinden risk bildirimleri yapabiliyor. Böylece iş güvenliği konusunda bir bilgi havuzu oluşturmamıza ve risk analizi yapmamıza katkıda bulunuyorlar. Çalışanlarımız, uygulama üzerinden kaza duyuruları da yaparak hızlı ve pratik bir şekilde gerekli yerlere ulaşım sağlayabiliyor. 

Jüri Özel Ödülü: Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları - Gümbür Gümbür İSG Tiyatrosu

Gövde Üretim Alan Müdürlüğü Tiyatro Ekibimizin öncülüğünde, iş güvenliği konusunda farkındalığı artırmak için Gümbür Gümbür İş Sağlığı ve Güvenliği tiyatro ekibimizi oluşturduk. Ardından, özgün bir senaryo yazdık, dekor ve kostümleri tasarladık; rap müzik ekibimizin hazırladığı müzikalle beraber oyunumuzu sahneledik. Bu süreçte 12 gönüllü çalışma arkadaşımızla tam 170 saatlik bir prova çalışması yaptık! Mizahi öğelerle süslediğimiz eserimizle yenilikçi bir iş güvenliği anlayışını benimseyerek, çalışanlarımızın eğlenirken öğrenmelerini sağladık.

Oyunumuzda aşağıdaki konuları işledik ve İngilizce diline de çevirerek Avrupa’daki fabrikalarımıza da gönderdik.

  • Toplumda iş güvenliği ve sağlığı kültürü
  • Bakım faaliyetlerinde iş güvenliği

  • Yaya güvenliği ve güç kilitleme

  • Ev yaşamında iş güvenliği

  • Toplumsal cinsiyet eşitliği

Amaca Uygun Çalışma Ödülü: Ford Otosan Eskişehir Fabrikası - İSG Selfie

İSG Selfie projemizi kısaca anlatalım. Eskişehir fabrikamızdaki çalışma arkadaşlarımızın “selfie” konseptiyle çektiği video ve fotoğrafları bir araya getirerek iş sağlığı ve güvenliği konusunda dikkate alınması gereken noktaları bir video içeriğe dönüştürdük. Devamını Eskişehir Fabrika Müdürümüz Aysan Hoşver’in anlatımına bırakıyoruz.

"Projemizin başlangıç noktası şuydu: Şu andaki iş kazalarının % 88’i güvensiz davranışlardan dolayı meydana geliyor. Dolayısıyla biz arkadaşlarımızı hem bilgilendirirken eğlendirmek hem de onlardaki bilinç ve farkındalık seviyesini yükseltmek için bir proje geliştirdik. Proje kapsamında arkadaşlarımızdan kendi kişisel koruyucu ekipmanlarının fotoğraflarını çekmelerini, hayal güçlerini katmalarını ve bunları bizlerle paylaşmalarını istedik. Arkadaşlarımızdan gelen 670 fotoğraf, 38 video ve 79 boomerang paylaşımını organizasyonumuzda bulunan bütün arkadaşlarımızla paylaştık.”

Pandemi Sürecinde İSG‘de Etkin İş Birliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerin bu yılki teması “Pandemi Sürecinde İSG’de Etkin İş Birliği” olarak belirlenmişti.

Çalışma güvenliği konusunda sektörün öncü markalarını bir araya getiren etkinlikte ödül kazanan projeleri, Zoom üzerinden gerçekleştirilen online toplantıda yapılan sunumlarla izledik. Eskişehir Fabrika Müdürümüz Aysan Hoşver ve Operasyonlar Genel Müdür Yardımcımız Güven Özyurt anlatımıyla projelerimizi dinlemek için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü hesabından yayınlanan videoya göz atabilirsiniz.