InnoBu Akıllı Hareketlilik Sanal İnovasyon Yarışmamızdan Notlar

akıllı hareketlilik
gül ertuğ

Gül Ertuğ Mali İşler Lideri

Vizyonumuzu destekleyen inovasyon odak alanlarımızdan biri olan Akıllı Hareketlilik ile büyük şehirlerde sorunun değil, çözümün bir parçası olmak istiyoruz. Bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü ile bir araya geldik ve “Akıllı Hareketlilik” temalı Türkiye’nin ilk ve tek sanal inovasyon yarışmasını gerçekleştirdik. Şimdi size birbirinden yaratıcı fikirlerin sunulduğu; yetenekli ve istekli üniversite öğrencileriyle buluştuğumuz bu keyifli etkinlikten bahsetmek istiyorum.  

Ocak ayı sonunda yolculuğumuza başladık ve yaklaşık 1 ay boyunca Akıllı Hareketlilik yarışmamız için fikir ve proje başvuruları topladık. Günümüzün en önemli iletişim aracı dijital medyayı efektif kullanarak, sosyal medya kanallarımız ve diğer online platformlar üzerinden Türkiye’nin farklı yerlerinden üniversite öğrencilerine eriştik. Yaptığımız tanıtımlar sayesinde 150 binden fazla öğrenciye ulaştık. 5 Mart’ta fikir toplama sürecimizi sonlandırdık ve toplamda 168 proje önerisini kabul ettik. Katılımın yoğunluğu karşısında duyduğum gururu belirtmeden geçemiyorum. 

Yarışmamızın finaline doğru yaklaşırken, önceliklendirdiğimiz proje ekiplerini Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü’ne teslim ettik ve bu ekiplerin “Tasarım Odaklı Bakış Açısı, Yalın Girişimcilik ve Akıllı Şehirler” konulu bir eğitim almalarını sağladık. Genç zihinler, 3 haftalık hızlandırma programı boyunca Ford Otosan Akıllı Hareketlilik ve İnovasyon ekiplerimizden birebir mentorluk aldılar ve fikirlerini olgunlaştırdılar. Deneyim ve öğrenimlerini öğrencilerle paylaşan değerli mentorlarımız Canalp Gündoğdu, Aysun Kılıç Uner, İpek Duman, Tahla Sağıroğlu ve Burak Galiba’ya teşekkürler! Sizi seviyoruz. 

Hızlandırma süreci tamamlandıktan sonra nihayet merakla beklediğimiz final günü geldi. 6 Nisan 2021 Salı günü ekipler online sunumlarını yaparken heyecanlarını seslerinden anlayabiliyorduk! Ülkemizin farklı üniversitelerinden katılan genç ve yenilikçi ekipleri izlerken biz de bir o kadar heyecanlandık. Bana gelirsek, geleceğin parlak zihinleriyle karşılaşmaktan büyük keyif aldım! Gelelim final etkinliğimiz için seçtiğimiz 19 proje ekibinin ana konularına: 

  • Paylaşımlı Ulaşım Modları

  • Erişilebilirlik

  • Son Nokta Ulaşımı ve Teslimatı

  • Alternatif Ulaşım Modları (Deniz Yoluyla)

  • Sürdürülebilirlik Çözümleri

  • Araç İçi Güvenlik Sistemleri

  • Bağlı Araç Teknolojisi

  • Akıllı Park Uygulamaları

  • Akıllı Şehir Uygulamaları

  • Multi-Modal Taşımacılık Uygulamaları

Finalistlerimiz, engelli ulaşımı, trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği gibi mega şehirlerin önemli sorunları için teknolojik gelişimlerden faydalanarak çözümler ürettiler. Gerçek hayatta karşılaştıkları sorunlardan yola çıkarak geliştirdikleri projeler, hem bizim hem de geleceğimiz için çok değerliydi. Ortaya çıkan tüm fikirlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemesi de dikkate değer diğer bir detaydı. Yüksek motivasyonlu öğrencilerimiz, çözümün parçası olmak istediklerini tüm kalpleriyle yansıttılar. Hepsine teşekkürlerimi iletiyorum.

Sunumların ardından, İnovasyon & Yeni Girişimler Direktörümüz, Akıllı Hareketlilik Yöneticiliğimiz, Akıllı Teknolojiler & İnovasyon Müdürlüğümüz ve Koç Holding İnovasyon Yönetimimizden oluşan jüri ekibimiz, katılan projeleri problem tanımı, yenilikçi değer teklifi, sürdürülebilirlik, iş modeli ve ekip boyutlarına göre değerlendirdi. Gelen projelerin hepsinin birbirinden daha yaratıcı çözümler üretmiş oluşu, değerlendirme sürecimizi oldukça zorlaştırdı ama sonuçta en iyileri seçmek gerekti! Su-Cooter, Fordy ve Safe Cycle ekiplerini, InnoBU Akıllı Hareketlilik Sanal İnovasyon yarışmamızın kazananları olarak belirledik. Kazanan ve yarışmaya katılan tüm ekiplere tebriklerimi iletiyorum. Gelecekte görüşmek üzere!