Gölcük Fabrikamızda Görkemli Açılışlar!

Güven Özyurt
güven özyurt

Güven Özyurt Ford Otosan Lideri

Dün gerçekleştirdiğimiz törenle 30 numaralı pres hattımızı (Hat 30) ve yüksek hızlı bağlı (connected) Taurus işleme merkezimizin açılışını yaptık. Hem sosyal medya hesaplarımızda, hem de iç iletişim kanallarımızda yapılan duyurular ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu nedenle bu yazıyı kaleme alarak aklınızda oluşmuş olabileceğini tahmin ettiğim soru işaretlerini gidermek ve bu gurur verici gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim.

Hat 30 projesi aslında kritik birçok dönemeci olan bir serüven, iddialı bir bütçe ile zamana karşı yarış! 20 kalıp seti ile dolu inşaat alanının 2 hafta içinden kalıpları tedarikçi firmaya gönderilmesi, normalde 8 ay sürecek pres çukuru inşaatının 5 ayda tamamlanması, 3 dev presin 2018 Fabrika tatili döneminde 16 gün içinde sökülerek taşınması, Pres taşınması işinin OEM’lerin 1/3’ü fiyatına ve 1/4'ü süresinde TMMPress-Bursa firması ile efsanevi şekilde sorunsuz icra edilmesi ve 5.ci presleri sökülen h3 hattımızın 4’er pres ile otomasyonlu imalata sorunsuz verilmesi, sıfır üretim kaybı, 20 günde 3 presin yeni Hat 30 çukurunda yerlerinde kurulması, Çinli yeni bir pres tedarikçisi ile ilk kez ama çok uyumlu çalışılması, 5 aylık çekme presi ve otomasyon kurulumunun 3 ayda tamamlanması hafızalarımızda başarı öyküsü olarak kazındı adeta. Diğer tarafta yüksek hızlı işleme tezgâhımızın kurulum dönemleri tam kapasite çalıştığımız döneme denk geldi. Çok kısıtlı bir alana 14 tırlık malzeme yükledik. Tüm tezgâhlar 7/24 çalışırken bu alanda 6 haftada kendi çalışma arkadaşlarımızın iş gücü ile sıfır iş kazası ile kurulum sağladık.

Hat 30 ve Yüksek Hızlı İşleme Tezgâhı

Detaylara girmeden önce önce bizim için önemini vurgulamak istiyorum. Bildiğiniz gibi Kocaeli fabrikamız 2019 yılında, Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlenen “Global Lighthouse Network”üne dahil olmaya hak kazandı. Global Lighthouse Network’e, Endüstri 4.0 uygulamalarını pilot projelerden büyük üretim ölçeğine taşıyarak fayda sağlama başarısını gösteren şirketler kabul ediliyor. Hat 30, bu listeye girmemize etkisi olan 5 projemizden biri.

Hat 30’un inşaatı Mart-Ağustos 2018 döneminde, 3 adet 5.ci presin Ağustos 2018’de yeni hat 30 sahasına taşınması, Ekim-Kasım 2018 aylarında mekanik montajlarının yapılması çukura, PLC altyapısı 2019 yılının Mart ayında güncellenmesi, 2019’un Ekim-Aralık ayları arasındaki dönemde de yeni çekme presi, hat robotik otomasyonu, çapak konveyörlerinin montajı ve devreye alım süreci tamamlandı. Araçlarımızın ağırlık azaltma çalışmaları kapsamında alüminyum parçalar basabilme yeteneği ile birlikte devreye aldığımız projemiz Hat 30, Endüstri 4.0 uyumlu özellikleriyle öncü fabrika konumumuzu daha da güçlendirdi. Tam bu noktada “ağırlık azaltma” konusunu biraz daha açmak istiyorum. Ağırlık azaltmanın, otomotiv endüstrinin öncelikli amaçlarından olduğu söylenebilir. Bizim de geleceğin araçlarını oluştururken özellikle önem verdiğimiz bir konu başlığı. Bir aracı üretirken, bu aracın ağırlığında yaptığımız en ufak değişikliğin bile yakıt tüketiminde olumlu etkisi oluyor. Ayrıca elektrikli araçlarda aynı şekilde şarj ihtiyacını azaltıyor, dolayısıyla menzilin uzamasına destek oluyor. Bu yüzden gerek üreticiler, gerek tedarikçiler, gerekse de Ar-Ge mühendisleri sürekli bu konu ile ilgili araştırmalar yapmakta; çözüm önerilerini hayata geçirmekteler.

İşte Hat 30, Ford Otosan olarak bu konu bağlamında hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri olma özelliğine sahip. Rahmetli Genel Müdürümüz Nuri Otay’ın vizyonerliğiyle 2010 yılında tohumları atılan Hat 30 projesi, hayata geçmesiyle birlikte çelik ve alüminyum sac panel üretim kabiliyetine sahip ikinci hattımız oldu. Bu vesileyle Kocaeli pres kapasitemiz yıllık 500 bin araç üretimini destekler hale geldi.

Yine geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız iş birliği sonucunda Ankara yollarında testlerini sürdürecek olan IVOTY ödüllü Custom PHEV ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni araç projeleriyle gelen talep artışını karşılamak üzere ilk güçlü adımı bu yeni pres hattımız ile atmış oluyoruz.

Bizi hedeflerimize ulaştıracak olan en hızlı hattımız niteliğindeki Hat 30’un Ford Otosan için bir diğer önemli kazanımı ise iş güvenliği ve ergonomik riskleri tamamen ortadan kaldırmasıdır. Manuel olarak ayarlanan sac yapraklandırma sisteminden, tam otomatik manyetik/pnömatik sac yapraklandırma sistemine geçişimizle çalışma arkadaşlarımıza çok daha güvenli bir çalışma ortamı sağlıyoruz. Ayrıca mekanik sac merkezleme yerine optik merkezleme sistemiyle üretim sırasında oluşacak hataları da minimuma indiriyor ve hatasız ürün hedefimize de yine bu hat sayesinde daha da yaklaşıyoruz.

Sektörümüzde bir ilki de yine bu hat ile birlikte devreye aldık. Çekme preslerinde bir kurum içi girişimcilik buluşu olan ses analiz uygulaması ile tüm parçalarda incelme/yırtık tespit sistemini devreye alarak bu süreçte yaşanabilecek kalite hatalarını anında tespit edebileceğiz, olası verimsizlikleri daha oluşmadan giderebileceğiz.

IoT ve Endüstri 4.0 destekli ilk makinemiz olma özelliğine sahip olan Taurus işleme merkezimize gelirsek… 2017 yılında şirket vizyonumuzu desteklemek üzere belirlemiş olduğumuz Takım Kalıp büyüme planı doğrultusunda yatırımını gerçekleştirdiğimiz tezgâhımızı, 2019 Ekim ayında sıfır iş kazasıyla devreye aldık. Bu üstün teknoloji ürünü işleme merkezindeki sensor ve yazılımlar ile anlık olarak makine kondisyonu takibi yapabiliyoruz, takım-kalıp çarpışma güvenliğini sağlayabiliyoruz, otonom arıza teşhis sistemiyle hızlı tespit imkânı elde ediyoruz, kablosuz haberleşme protokolüne sahip tabletle uzaktan erişip tezgâhı yönetebiliyoruz, uzaktan bağlantı ile servis hizmeti alabiliyoruz ve otomatik 3D kalibrasyon sistemi ile geometrik doğruluğun sürekliliğini sağlayabiliyoruz. Tüm bu saydıklarımın bizlere sağladığı zaman tasarrufunu siz de okurken hissetmişsinizdir diye düşünüyorum.

Ek olarak, otomasyon altyapısı sayesinde operatör ihtiyacı duymadan 7/24 çalışabilme kapasitesiyle yıllık iç kaynak işleme kapasitemizi %18 oranında bir artışla 160 kalıp/yıl temposuna ulaştırmış oluyoruz.

Elbette açılışını gerçekleştirdiğimiz hat ve tezgâhımızı sadece fabrikamız ya da üretimimiz açısından değil; ekip ve çalışma arkadaşlarımızın iş güvenlikleri, verimlilikleri ve motivasyonları açısından da değerlendirmemiz gerekiyor. Global Lighthouse Network listesinde yer alan bir fabrikada görev yapan tüm çalışma arkadaşlarımızla paylaştığımız en önemli gurur kaynağının, çağın ötesinde ve öncü olma deneyimi olduğunu biliyoruz. Geçmişten günümüze bu gururu yaşamamızda emeği olan bütün arkadaşlarımızın her birine buradan da teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bu yeni yatırımların üretim süreçlerimize katkılarını kısa sürede hep birlikte görmeye başlayacağız. Geleceğin şehirleri, ulaşımı ve araçlarını oluşturan bir iş kolunda söz sahibi olmanın tarifsiz tatminini yaşayan tüm Ford Otosanlılara yeni hat ve tezgâhımızın hayırlı olmasını diliyorum. Hep birlikte geleceği şekillendirmeye devam edeceğiz!