Ford Fiesta ile Rotamız Bursa!

Bursa

Sömestirin başladığı şu günlerde gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan’ın yol arkadaşı Ford Fiesta ile çıktığı #FordileYolda rotası bizleri tarih ve doğanın eşsiz güzelliklerinin bir araya geldiği yemyeşil Bursa’ya götürüyor. Hadi hep birlikte Bursa’da ne yapılır, ne yenir, ne içilir keşfedelim!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Bana kalırsa İstanbul’a 1 -1,5 saat uzaklıkta gidilebilecek, keşfi en bol olan bölgelerden birisi Bursa ve civarı. Burada ruh haline veya tercihlerine göre ister lezzet, ister kültür turu yapabilirsiniz. Fakat ne yaparsanız yapın sonuçta söyleyeceğiniz söz hep, “İyi ki Bursa’ya geldik,” olur. Türkiye’de Bursa, Eskişehir, Safranbolu gibi merkezler genel olarak hafta sonu şehrin nüfusuna ek olarak dışarıdan da misafir ağırladığı için çok kalabalık oluyor. Bu yüzden benim tavsiyem mümkünse hafta içi gitmeniz. Hafta içi bu noktalarda daha az kalabalık olacağı için daha keyifle keşif yapabilirsiniz. Benim çıktığım #FordileYolda Bursa rotası 2 gece 3 günlük bir programdan oluştu. Bakalım 3 günde Bursa’da neler yapmışız?

Bursa’da Nereleri Görmeli?

Bursa’da öncelikle 7 tane UNESCO tarafından dünya miras listesine dahil edilmiş yer bulunuyor. Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliye, Orhangazi Külliyesi, Muradiye Külliyesi ve Cumalıkızık. Ayrıca, şehir merkezinde görülecek çok uzun bir gezi rotası bulunuyor. Kısa kısa bahsedelim.

Ulu Cami: Rivayete göre sultan savaşı kazanmak için 20 cami yaptırmayı adıyor. Ve savaşı kazanınca damadı Emir Sultan’ın önerisiyle 20 cami yerine 20 kubbeli cami yaptırıyor. Camiyi diğer camilerden ayıran 4 ana özellik var: batıda yapılan en büyük cami, içinde şadırvan olan tek cami, iç genişliği nedeniyle en çok mümini barındıran tek cami, işçilik açısından en zengin cami. Aynı zamanda içinde bir de Kâbe örtüsü yer alıyor.

Bursa Arkeoloji Müzesi: 1902 yılında kurulmuş, Türkiye’nin en eski müzelerinden birisi. Şehrin geçmişi ve Türkiye’nin fosil kalıntılarına kadar birçok konuda fikir verebilecek bir müze.

Koza Han: 1491 yılında yoldan gelenler dinlensin diye yapılmış burası. Kraliçe Elizabeth’in bile ziyaret ettiği bir ticaret hanı aslında. Benim Bursa’da gerçekten en sevdiğim yapı.

Bursa Kent Müzesi: Hemen girişinde tarihi bir aracın sizi karşıladığı müzede, Bursa’da Uludağ kültürünü, eski esnafların hikâyelerini ve Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar Bursa’nın Türkiye’deki yerini gözlemleyebileceğiniz, benim de keyifle dolaştığım bir kültür durağı.

Irgandı Köprüsü: Dünyanın ilk çarşılı köprüsü burada. 1442 yılında yapılmış ve içerisinde 31 tane dükkân bulunduruyor. Dükkânlar günümüzde hâlâ aktif. Dünyadaki çarşılı köprü örnekleri arasında Floransa’da Ponte Vecchio ve Venedik’teki Rialto’yu sayabiliriz.

Gurabahane-i Laklakan: Dünyada bir benzeri daha olmayan ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan laklakan, dünyanın ilk hayvan hastanesi. Peki, Gurabahane-i Laklakan ne mi demek? Düşkün leylekler.

Karagöz Müzesi: Türkiye’de birçok kişinin Hacivat ve Karagöz ile büyüdüğü malum. Ulu Cami’nin yapılışı sırasında iki işçi olan Hacivat ve Karagöz’ün hikâyeleri, kukla oyunculuğu ve Karagöz oyunları hakkında bilgi alabileceğiniz, keyifle gezilecek bir müze.

Suuçtu Şelalesi: Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan şelale, Bursa’nın ilçelerindeki doğal güzelliklerin başında gelir.

Botanik Park: Soğanlı Botanik Park olarak da geçen bölge Bursa’nın en bol yeşilinin olduğu bölge olmakla beraber, içinde İskender Müzesi olan Bursa’nın en meşhur iskendercilerinden olan İskendercioğlu’nun da bir konağı bulunuyor.

Bursa Teleferik: Bursa’ya bir de tepeden bakmak, hem şehri hem doğasını görmek istiyorum derseniz Teferrüç İstasyonu’ndan kalkan teleferikle sırasıyla Kadıyayla, Sarıalan ve Uludağ bölgesi olan Kurbağa Kaya istasyonlarına kadar ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık: Bursa’da bence özellikle hafta içi görülmesi gereken bir yer. Hafta sonu biraz kalabalık olsa da muhtemelen hafta içi ziyaretinizde kendinizi oraya ait bir köylü gibi hissedebilirsiniz. UNESCO tarafından koruma altında olan köyde kahvaltı yapabilir, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız fotoğraf turu atabilirsiniz.

Gölyazı: Bursa’ya 40 dakika uzaklıkta olan Gölyazı, artık eski cazibesini maalesef yitirse de yine de görmek isteyebileceğiniz bir bölge olarak kabul ediliyor. Balık yemek veya sazlıklarda tekne turu yapmak isterseniz listenizde olabilecek bir belde.

Eski Karaağaç: Bursa’nın Avrupa Birliği Leylek Köyleri ağına üye bir kasaba burası. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız sabah 06.00 gibi orada olursanız leyleklerin teknelerin üzerine nasıl konduğunu ve balıkçılarla balığa çıktığına şahit olabilirsiniz. Yılda her haziran ayında festivali de olan köyde bir de kuşlar üzerine müze bulunuyor. İzmir yolu üzerinde Gölyazı’ya yakın bir noktada yer alıyor Karaağaç Köyü.

İznik: Bizans ve Selçuklu’ya başkentlik yapmış, Osmanlı’nın ilk camisi, medresesi ve ilk hayır kurumlarının olduğu, taşı toprağı tarih kokan bir bölge. İznik Gölü kenarındaki yeni işletmeleri deneyimleyebileceğiniz ve çini kültürünü yerinde gözlemleyebileceğiniz bir yer. İstanbul’da yaşayanlar için özellikle kolay ulaşılabilir bir hafta sonu rotası olabilir.

Mudanya Trilye: Hem Mudanya hem Trilye zamanında yaşayan Rumların izini taşıyor hâlâ. Tarih kokan sokakları, konakları ve sahil boyu uzanan çeşit çeşit mekânlarıyla keşfe hazır bir bölge.

Bursa’da Nerede Ne Yiyelim?

Kahvaltı: Gökhan Aperatif, Narlıbahçe Cumalıkızık ve Saitabat Kadınları Derneği

Yemek: Zennup, Kardeşler Pide, Kayhan Köfte, Rumeli Kardeşler Sofrası, Küçük Saray, Arap Şükrü Çetin, Kitapevi Restoran, İskenderoğlu, Uludağ Cemal ve Cemil, Bursa Kebapçısı

Kahve: Kozahan

Yol arkadaşım Ford Fiesta ile 3 gün süren Bursa yolculuğumda gerek şehir merkezinde gerek çevre ilçe ve kasabalarda harika keşifler yaptım. Yol boyunca keşif yaparken gerek sosyal medyada gerek sokakta en sık karşılaştığım soru aracın rengi oldu. “Hocam bunun rengi ne?” ile başlayan sorularla yol arkadaşım fazlasıyla dikkat çekti sokaklarda. İskender, çörek derken tarihi Bursa’da yaptığım yolculukta bana arkadaşlık ettiğin için çok teşekkürler Ford Fiesta !