Ford Trucks ile Dünden Bugüne ve Geleceğe

Serhan Turfan
serhan turfan

Serhan Turfan Ford Trucks Lideri

2020 yılının ilk günlerini yaşarken, 60 yılını kutladığımız, geçmişinden bugüne ilham verici hikâyesiyle hep gurur duyduğum Ford Trucks’ı sizlere de bizzat anlatmak istiyorum.

İleri görüşlülüğü ile her zaman takdire şayan adımlar atmış olan Vehbi Koç’un hamleleri sayesinde; 1959 yılında Ford ile yapılan anlaşma üzerine Türkiye’de otomotiv sanayinde yepyeni bir başlangıç yapılmış oldu. 1960 yılında ise bu fabrikada ilk üretimlerimize Ford Thames kamyon montajı ile başlamış olduk. Bu hızlı başlangıcın ardından aynı fabrikada, 1965 yılında D1210 imalatına başlandı. Bu tarihten itibaren 17 yıl süresince, D750 ve D1210 modellerinden oluşan D serisi üretimi 60 binin üzerindeki üretimi ile pazarın lideri olarak kaçınılmaz bir başarıya ulaştı. En başından itibaren “yerli üretim” hedefi ile ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamak amacı güden Vehbi Koç’un vizyonu ve tüm çalışanların emeği çok geçmeden karşılığını alıyor. 1977 senesinde imzalanan lisans anlaşması ile D1210 kamyonunun ve Transit serisinin Türkiye’de imal ve satış hakkı ile yerli üretim iznine sahip oluyoruz. Şimdi dönüp geriye bakınca, Ford Trucks’ın çok özel bir konuma geleceği daha ilk andan, işe “dünyada montaj hakkına sahip ilk bayi” gibi bir ayrıcalık ile başlamasından belliymiş denebilir.

1982’de Eskişehir’deki İnönü fabrikasında yapılan ilk işbaşıyla D1210 kamyonunun ilk kez yerli üretimine başlanmış oldu. Hemen bir yıl sonra Ford Cargo kamyonların üretimine başlayarak bu ürünle de pazarda lider konuma yükseldik. Geliştirdiğimiz 185PS’lik motora sahip Cargo 2520 kamyonu ile elde edilen bu başarılar aynı zamanda Ford’un en büyük kalite ödülü olan “Q1 Preferred Quality Award” ödülü ile de tescillendi. 2003 yılına geldiğimizde ise H298 Cargo kamyonlar için %100 Türk iş gücü ile %100 yerli üretilen Ecotorq motorun üretimine başlandı. Ford Otosan olarak oldukça faydasını gördüğümüz bir dönüşümü de 2011 ile 2014 yılları arasında yaşadık. Bu süreç içerisinde Türkiye’deki tüm plazalarımızı 4-S olarak yeniledik.

Bundan sonra 2016 yılına dek; global bir vizyon ile geliştirilen rekabetçi ve yeni nesil ürünler, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’e açılma, Kuzey Afrika’da ilk Ford Trucks bayiliği, Rusya’da kamyon üretim iş birliği anlaşması, %100 Ford Otosan mühendisliğinin eseri olan yeni nesil Ecotorq Motor 2016 gibi gelişmeler ile çok çok sağlam ve emin adımlarla ilerlemeye devam ettik. 2017’ye geldiğimizde ise artık durdurulamaz bir büyüme hızımız, sağlam tecrübelerimiz ve başarılarımız ile dünyanın gözünü üzerimizde toplamaya çoktan başlamıştık. Bu yıl içerisinde Avrupa’daki büyüme hızımızı artırarak, 3 farklı ülkede tesis açılışlarına imza attık. 60 yıllık kamyon tecrübemizin bahsettiğim bu serüveninden sonra, geçtiğimiz yıl Hannover’de ilk lansmanını yaptığımız andan itibaren en güzel övgülerle karşılaştığımız F-MAX ile ortaya çıktık. Sektörel anlamda dünyanın en prestijli ödüllerinden IToY ve Rusya’da düzenlenen Comtrans Uluslararası Ticari Araçlar Fuarı’nda “Yılın Kamyonu” ödüllerinin, büyük bir gururla sahibi olduk. Bu noktadan sonra ilk adımlarımızı attığımız Avrupa pazarındaki yayılımımızın hızlanması kaçınılmaz oldu. Polonya, Litvanya, Portekiz ve İspanya’nın ardından Batı Avrupa’daki büyümemizin ilk fazını İtalya ile bu yıl içinde tamamladık. 2023 itibarıyla ise distribütörlük ağımızı 80’i aşkın ülkeye ulaştırmayı hedefliyoruz. Avrupa ülkelerinden gelen yoğun ilgiye bakılırsa, beklenen tarihten de önce bu hedefe ulaşmamız mümkün gibi görünüyor.

Biz Ford Trucks için her şeyden daha önemlisi, tüketicilerin nezdindeki kazanımlarımız ile ülke ekonomisine olan katkılarımız. Bu anlamda da bulunduğumuz konumdan oldukça memnun olduğumuzu belirtmeliyim. Ford Trucks’tan vazgeçemeyen sadık bir müşteri portföyüne sahip olmamız, güven duyulan ve sevilen bir marka olduğumuzu görmek, hissetmek, hepimizi en çok gururlandıran büyük bir değer bizim için.

Tüm Ford Otosan ekibi olarak 2020 yılını; başarılarla dolu bir yılı geride bırakmanın verdiği gurur, mutluluk ve öz güvenle karşıladık. Dünden bugüne bütün bu süreçte emeği geçen eski ve mevcut çalışma arkadaşlarımıza bireysel olarak teşekkür ediyor ve hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Bu yıl içerisinde de sizlerle yine heyecan verici çalışmalarımızı ve başarılarımızı paylaşacağıma eminim. Ford Trucks; 60 yıllık tecrübesinin gösterdiği yolda yeniliği kovalamaya, ülkemiz için yeni kulvarlar açmaya ve geleceğe liderlik etmeye devam edecek.