Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu'na Doğru

Serhan Turfan

31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Eskişehir'de eğlence ve spora isim sponsoru olduk! Ford Trucks Genel Müdür Yardımcımız Serhan Turfan ile Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu, koşmak ve F-MAX'imizin üretim tesisi Eskişehir Fabrikamız üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Sizinde aynı keyifle okumanızı dileriz.

Merhaba Serhan Bey, nasılsınız?

Teşekkürler, Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu sebebiyle oldukça keyifli ve heyecanlıyım.

Koşmayı ne kadar sevdiğinizi biliyoruz. Bu yarı maratonla aslında iş ve hobiniz bir anlamda birleşiyor, ama hedefiniz bundan daha fazlası, değil mi?

Evet, Eskişehir bizim kalemiz. 37 yıllık bir geçmişe sahibiz burada. Ford Trucks olarak, Ford Otosan olarak bu şehirde olmak, bunca yıldır burada olmak… Çok önemli üretim süreçlerini burada gerçekleştiriyor olmak ve bu süre içinde artık Eskişehirli olmak. Hem kamyon ve çekicilerimizin hem de Duratorq ve Ecotorq motorlarımızın üretildiği şehir burası.…Türkiye'de hem motor, hem araç hem aktarma organlarını aynı anda üreten tek tesis..... Bu iş kısmı… Hobi kısmı da dediğin gibi koşmak. Koşmak aslında benim için bir hobiden çok daha fazlası, bir yaşam biçimi. Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu bu anlamda hem isim sponsoru oluşumuz hem de koşacak olmam sebebiyle ayrı bir heyecan kaynağı benim için.

Ford Otosan olarak sanat, spor, kültür, eğitim, sağlık gibi çok önemli alanlarda gerek sponsorluk gerekse de farklı projelerle farklı roller üstlenerek toplumumuz için fayda yaratmayı önceliklendiriyoruz. Bu anlamda varlığımızı sürdürdüğümüz şehirler bizim için ayrı bir yere sahip. Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu’na bu yıl ilk kez isim sponsoru olduk. Uluslararası bir başarıya ulaştığımız F-MAX’imizin de üretim merkezi olan Eskişehir’e bu anlamda bir katkıda bulunmanın marka olarak sorumluluğumuz olduğu kanısındayım.

Eskişehir’i biraz anlatır mısınız? Eskişehir size ne ifade ediyor?

Eskişehir benim için çok özel bir şehir. Doğup büyüdüğüm şehir. Ama daha da önemlisi dünya standartlarında bir şehir. Hem kültürel dokusu, hem mutfağı, hem mimarisi, Porsuk Çayı, Sazova, Odunpazarı, metrosu… Eskişehir ülkemiz için çok büyük bir değer ve gurur kaynağı. Biz de dünyaya açılan, yayılan bir marka olarak Eskişehir’i tanıtmaya önem veriyoruz. Eskişehir’le kimyamız aslında bu anlamda çok örtüşüyor, birbirimize benziyoruz. Biz de dünya standartlarını yakaladığımız yılın kamyonu ödüllü F-MAX’i, dünya çapında yollarda olan Transit’lerin motorlarını ve arka akslarını burada, Eskişehir’de üretiyoruz. Türkiye’de kamyon, motor ve güç aktarma organları gibi farklı üretimleri aynı çatı altında toplayan tek fabrikayız ve Eskişehir’deyiz.

Geçtiğimiz haftalarda Kocaeli fabrikamız küresel bir başarıya imza atarak WEF’in “Global Lighthouse Network” listesine girdi ve bizleri çok gururlandırdı. Aynı gururu Eskişehir fabrikamızla da yaşamak istiyoruz ve bu doğrultuda Ürün Geliştirme birimimizle birlikte çok önemli ve değerli adımlar atıyoruz. Aslına bakarsanız biz Eskişehir’de 37 yıldır bir maratondayız ve bu maratonun bitiş çizgisi yok. Türkiye’nin tam teşekküllü ağır ticari boyahanesini burada, Eskişehir fabrikamızda devreye aldık. Ülkemizin yine ilk ağır ticari test alanı Eskişehir fabrikamızda bulunmakta. Geçtiğimiz günlerde yine Türkiye’nin ilk ağır ticari şanzıman test odalarını oluşturduk. Motor, arka aks derken ağır ticari bir aracın en önemli aktarma organlarından biri olan şanzıman üretimine de bu vesileyle yakında başlayacağız. Kısacası Eskişehir bana çok şey ifade ediyor.

Markalar bir anlamda şehirlerin kültür elçileridir. Kocaeli fabrikamız küresel bir başarıya imza atınca o şehri de dünyaya açıyor; üretim gücümüzü, yatırımlarımızı gözler önüne seriyor. Eskişehir’deki ağır ticari üretimimiz de bu bağlamda gerçekten takdiri fazlasıyla hak ediyor. Türkiye’nin ilk ağır ticari araç motorunu burada ürettik ve geliştirerek üretime devam ediyoruz. Ford Cargo efsanesini F-MAX’le taçlandıran ve artık global bir değere dönüşen Ford Trucks ile devam ettiriyoruz.

Serhan Bey, adınız en az Ford Trucks kadar koşmakla da anılıyor. Biraz koşu üzerine konuşalım?

Koşmak benim için bir yaşam biçimi. Sadece bir spor değil aynı zamanda bir meditasyon. Koşmak sadece fiziksel sağlığınıza değil, ruh sağlığınıza da çok iyi gelen bir aktivite. Tam bir stres topu. Sabah koşularının ardından güne ne kadar dinç başladığımı anlatamam. Veya kötü geçen bir günün ardından koşmanın ne kadar iyi geldiğini... Çünkü zihnime kadar yenilenmiş oluyorum. Bu nedenle koşmayı bir rutin haline getirdim. Tüm seyahatlerimde mutlaka çantamda bir şort ve spor ayakkabısı bulunduruyorum. Tüm arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum. Ama ofiste bazen görüyoruz, gerinen esneyen arkadaşlarımızı… Koşsalar veya herhangi bir spor yapsalar dinç olacaklar. Koşmak da şart değil, yürümek yeterli. Yüzmek, bisiklete binmek, kürek çekmek, basketbol, futbol hiç fark etmez; herhangi sevdikleri bir sporu yapmak, hayatlarına büyük fark katacaktır.

O kadar da karamsar olmamak lazım, Serhan Bey.

Karamsarlık değil, aslına bakacak olursanız Ford Otosan bünyesinde koşu grubumuz var, birçok spor kulübümüz ve birçok sporcu arkadaşımız var. Kupalar kazanıyoruz. Spor dünyasına sponsorluklarımızın yanı sıra katılımcılarımızla da katkıda bulunuyoruz. Ama günün sonunda sadece Ford Otosan olarak değil, genel olarak ülkemizde yerleşmiş bir algı mevcut. İşin gücün var, yorgun argın eve gelmişsin, şimdi çıkıp spor yapmaya ne gerek var? Ya da sabah neden 1 saat erken kalkıp koşasın ya da herhangi başka bir sporu yapasın? Adeta spor yapmamak için bahane üretiyoruz.

İşim gereği dünyanın birçok noktasına gittim, koştum. Parkurlar, insanlar… Yerleşmiş bir kültür söz konusu. Bebeğiyle koşanlar, köpeğiyle koşanlar… Yürüyenler… İnsan imreniyor. Demin markaları şehirlerin kültür elçilerine benzetmiştim; bizler de, yani en azından ben kendimi öyle hissediyorum, görüyorum; topluma rol model olma sorumluluğuna sahibiz. Sadece iş hayatımızla değil, iş hayatı dışındaki hayatımızla da örnek, öncü olmalıyız. Bu yöneticimiz, bunca işinin arasında nasıl vakit buluyor da koşuyor yerine bu yöneticimiz bunca işinin arasında koşabiliyorsa ben de koşarım dedirtebilmek gibi bir misyonum da var. Bu yüzden bu tarz organizasyonları daha da destekliyorum, daha da içlerinde olmayı tercih ediyorum.

Bu anlamda Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu sizin için ayrı bir yere sahip olmalı?

Ford Otosan Eskişehir Kurtuluş Yarı Maratonu bu misyonumla tamamen örtüşen bir organizasyon. Hem Ford Otosan, Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı olarak hem de Serhan Turfan olarak sahiplenebildiğim bir organizasyon. Farkındalık yaratarak varlığımızı sürdürdüğümüz toplumumuza katkıda bulunmak en önemli görevlerimizden biri. Ve demin üstlendiğimi söylediğim misyon tam olarak şirket kültürümüzün de bir yansıması niteliğinde.

Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederiz, Serhan Bey.

Asıl ben teşekkür ederim. Maraton için başvurular devam ediyor, katılmak isteyen herkesi bekleriz. Koşmam diyorsanız da yürüyebilirsiniz. Eskişehir gerçekten görülesi bir şehir, mutlaka gelin, görün.