Evden Çalışma Denge İster!

Denge

Evet, daha önce hiçbirimizin deneyimlemediği, yaşarken öğrendiğimiz bir süreç yaşamaktayız. Günlük rutinlerimizin, alışkanlıklarımızın, asla vazgeçemem dediklerimizin, hatta hayatta yapamam diye düşündüklerimizin altüst olduğu; bir bilimkurgu filminin sahnesindeki figüranlar gibi hissettiğimiz bir süreç…

Sokaklar, caddeler, parklar, sahiller boş… Kuş sesleri daha duyulur halde. Okullar kapandı, birçok iş kolu hizmet veremez oldu, birçoğuna sınırlama getirildi… Evden çalışma imkânına sahip olan iş kolları da çeşitli sistemler üzerinden işlerini yürütmeyi sürdürüyorlar.

Yakın bir döneme kadar borsa ya da maç sonuçlarını takip ettiğimiz şekilde dünya genelindeki ve ülkemizdeki hasta, kayıp ve iyileşenleri bu sefer heyecanla değil, büyük bir kaygıyla takip ettiğimiz şu dönemde sürekli olarak evden çıkmadan çalışıyor olmanın da zorluklarını hem kendimize hem de evimizi paylaştığımız sevdiklerimize istemeden hissettiriyoruz.

Dinamik Dengemizin en önemli yapı taşlarından biri olan İş-İnsan Dengesi ve İnsani İlişki prensibimiz, bu yeni düzenimizde daha da önem kazandı. Bu sıra dışı süreci yaşarken işlerimizi devam ettirme konusunda gösterdiğimiz özeni; kendi özel yaşamımıza ve iş birliği halinde olduğumuz tüm çalışma arkadaşlarımıza da göstermemiz gerekiyor.

Aslında çok da zor değil; keskin çizgiler yok, bolca empati var.

Evet, hepimiz evdeyiz. Ama evde olmamız 7/24 çalışıyor olduğumuz anlamına gelmiyor. Mesai saatlerimiz belli.

Acil bir durum olmadıkça mesai saatleri dışında iş amacıyla telefon, e-posta ve hatta Whatsapp kullanmayın, kullandırtmayın. Şimdiden yazayım da sabah unuturum demeyin, bunun için bir post-it kullanabilirsiniz…

Sizin olduğu kadar çalışma arkadaşlarınızın da dinlenmeye, ailesine ve/veya kendisine vakit ayırmaya ihtiyacı olduğunu düşünerek mesai saatleri dışında isteyeceğiniz herhangi bir isteği tekrar gözden geçirmenizi öneririz. Gerçekten acil mi bu istediğiniz?

Mesai saatleri içinde molalarınıza, öğlen saatinize uyun. Uyanlara da saygı gösterin. Ofisteyken bunu yapabiliyordunuz; değişen sadece mekân, insanlar değil…

Elinizdeki işin çok önemli olduğunu düşünerek karşınızdakinden buna öncelik vermesini istiyor olabilirsiniz, ama onun da elindeki bir başka işe aynı önemi vermiş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. İş planlamalarınızı ekipçe yaparsanız daha verimli bir akış sağlayabilirsiniz.

Bu süreç yukarıda da dediğimiz gibi hepimizin ilk defa yaşadığı bir süreç. Bu süreci en verimli ve en sağlıklı şekilde atlatmaya çalışırken kendinize ve çalışma arkadaşlarınıza göstereceğiniz yaklaşımı empatiyle ve saygı sınırları içinde belirlemenizi ve dengenizi oluşturabilmenizi dileriz.