Engeller Aşılmak İçindir!

Ali R. Aksoy
Yazarlar

Ali Rıza Aksoy İnsan Kaynakları Lideri

Uzun zamandır yürüttüğümüz ve “Engelsiz Fabrikalar” adı altında yaptığımız çalışmalar neticesinde, engelli ve engelsiz tüm çalışanlarımıza rahat bir çalışma ortamı sunmak istiyoruz. Nasıl ki engelli bireyler için eğitim, sanat ve spor gibi haklar için kolaylıklar sağlanıyorsa, ülkemizin kalkınması ve yaşamın bir bütün olarak ele alınması için istihdamda da engelli bireylerimizin etkin katılımını artıracak düzenlemelere gidilmelidir. Devlet ve kamu kurumlarının yanında özel sektör olarak bizler de engelli bireylerimizin iş hayatına katılımını artıracak, onlara kendilerini güvenle geliştirecek ortamları yaratmalıyız diye düşünüyorum.

Sürdürebilirlik Raporu”muzda da daha önce bahsettiğimiz gibi Down sendromlu ve otizmli gençlerimizle birlikte çalışmanın hem bizim hem de onlar için ne kadar geliştirici olduğuna birlikte şahit olduk. Sosyal hayatlarında artık çok daha fazla kendine güvenen ve kendini geliştiren bu gençleri topluma kazandırmaktan dolayı mutluyuz. Bu yıl içerisinde hayata geçirdiğimiz ve engelli çalışanlarımızın daha fazla sorumluluk alabileceğini, zor işlerin de üstesinden gelebileceğini kanıtlayan iki projemizle bu sene CLAD (Chairman’s Leadership Awards for Diversity) olarak bilinen Ford Başkanlık Ödülleri’nden iki ödülle birden döndük.

Ödül aldığımız projelerden ilki, “İşaret Dili ile Dokunuş”. Bu projede, Yeniköy Fabrikası Montaj Ekibimizden 15 gönüllü çalışanımız 4 ay süren işaret dili eğitimi aldılar. Fabrikamızda kullanılan özel teknik terimleri de kapsayan bu eğitimde, işitme engelli çalışma arkadaşlarıyla hiçbir tercümana ihtiyaç duymadan iletişim kurmaya, eğitim vermeye ve daha samimi ilişkiler kurmaya başladılar. İşitme engeline sahip bireylerle daha sağlam empati kurmaya başlayan çalışanlarımızın yanı sıra, işitme engelli çalışanlarımız da sürece daha iyi hâkim olmaya ve kendilerine daha fazla güvenmeye başladılar.

Ford Başkanlık Ödülleri’nde bize ödül kazandıran ikinci projemiz ise; “Engellerimiz Fark Yaratıyor”. Gölcük Fabrikası Montaj Ekibi tarafından yürütülen bu projede ise amacımız engelli çalışanlarımızın sorumluluğu yüksek pozisyonlarda daha fazla rol almasını sağlamaktı. Atölye ekip liderlerinin üstlendiği özel koçluk görevi sayesinde engelli çalışanlarımız farklı ve zor süreçlerde görev alarak engellerin nasıl aşılabileceğine dair güzel bir örnek teşkil ettiler. Engelli çalışanlarımızın yanında kadın çalışanlarımızı da kapsayan bu projede, kadın çalışanlarımız da yüksek sorumluluk gerektiren işlerin başarıyla üstesinden gelerek kadın gücünün ne kadar önemli olduğunu kanıtladılar.

Her zaman söylediğimiz gibi engellerimiz sadece bedenlerde olsun, yeter ki kalplerimizde, zihinlerimizde olmasın. Gerekli eğitimlerle, uygun koşulları sağladığımız ve birbirimize inandığımız sürece tüm engeller kolayca aşılır. Sözlerime son verirken her iki projede de emeği geçen ve bize bu güzel ödülleri kazandıran tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.