Buzun Peşinde: Macera Devam Ediyor!

Buzun Peşinde: Macera Devam Ediyor!

Buz tırmanışı, ülkemizde yılın çok kısa bir döneminde şelalelerin uygun koşullar altında donması sonucu yapılabilen bir tırmanış türüdür. #FordileYolda bu sefer buzun peşinde; Murat Gezer, Burak Gezer, Ertuğrul Kulaksızoğlu ve Cüneyt Atalay ile birlikteydi. Bu dört arkadaş yılın bu özel döneminde uygun buz koşulları yakalamak için Ford EcoSport ile 9 günlük bir yolculuğa çıktı. Gelin hep beraber bu macerayı Burak ve Murat Gezer kardeşlerin kaleminden okuyalım.

Yazanlar: Burak & Murat Gezer

5 yıldır kış aylarında gelenek haline getirdiğimiz buz tırmanışı için bu seneki rotamız İstanbul’dan başlayarak Ankara üzerinden Erzurum/Uzundere'ye kadar yaklaşık 1500 kilometrelik bir yolculuk. Tırmanış türleri arasında şüphesiz ki en sevdiğimiz buz tırmanışı. Bu tırmanış türünün sezonu oldukça kısa olduğu için Erzurum’da bulunduğumuz zamanı olabildiğince verimli geçirmeliydik. Aylar öncesinden buna yönelik antrenman ve planlamalara başlamıştık. Tarih yaklaştıkça hava durumunun geçen yıla göre daha soğuk olması bizi oldukça heyecanlandırıyordu. 7 Şubat Perşembe akşamı Ford EcoSport’un marşına bastık, tekerlekleri döndürdük. Ankara'dan ekibi toparlayıp ve biraz dinlendikten sonra hiç zaman kaybetmeden tekrar yola koyulduk. Ufak ve kısa molalar dışında neredeyse hiç durmadan bir buçuk günlük yolculuk ile Tortum Öğretmen Evi’ne ulaştık.

Gece güzelce dinlenip ertesi gün hem Erzurum havasına alışmak hem de tırmanmayı planladığımız şelalelerin durumlarını görmek için keşfe çıktık. Fakat biz yola çıkmadan 5 gün önce bir anda 10 derece yükselen hava sıcaklığı istediğimiz koşulları epey değiştirmişti. Hedefimizdeki bazı şelalelerde devasa çatlaklar ve erimeler oluşmuştu.

Yine de yükseklerde bulunan şelaleler güzel koşullar sunuyordu. Uzundere Cevizli Köyü’nde geçen yıl da tırmandığımız Sakalaçarpan donmuş şelalesinde biraz ısındıktan sonra Anadolu sütunu, Çetin Ceviz, Soru İşareti gibi daha uzun şelalelerin bulunduğu bölgeye geçtik.

Soru İşareti’nin koşulları bizim için oldukça idealdi. İlerleyen günleri bu bölgede bolca tırmanış yaparak geçirdik.

Tabii ki tek amacımız tırmanış yapmak değildi. Bunun yanında bir de kısa film çekmek istiyorduk. Hem tırmanış hem de çekim ekipmanı birleşince taşınması gereken bir sürü çanta oluştu. Ford EcoSport ile şelalelere olabildiğince yaklaşabiliyor olmak işimizi kolaylaştırdı. Yukarıdan çekim yapabilmek için Ertuğrul’un yükselebileceği bir sabit hat kurduk. Böylelikle birimiz tırmanırken o da yanında çekim yaparken yükselebilecekti. Tabii hem tırmanış hem çekim derken zaman akıp geçti. Biz de havanın kararmasını değerlendirip biraz da gece çekimi yaptık. Şelalenin yanında biraz üşüdük, ancak ortaya çıkan görüntüler üşümemize değdi.

Buz tırmanışı, ülkemizde 2015 yılında ilki düzenlenen festivalin ardından hızla gelişen ve daha fazla ilgi duyulan sporlar arasında. Erzurum/Uzundere çevresindeki iklim ve vadi sistemleri buz tırmanışına uygun şelalelerin oluşması için oldukça elverişli. Bu şelaleler, genellikle tepelerdeki karların gün içinde eriyerek güneş görmeyen yamaçlarda yavaş yavaş donmasıyla oluşmakta. Gece-gündüz sıcaklık farkı, o sezon yağan kar miktarı, buzun güneş görme süresi gibi birçok değişken buzun kalitesini ve tırmanış için uygunluğunu etkilemekte. Çok ani sıcaklık düşüşleri buzun üzerinde çatlaklara sebep olurken, ani sıcaklık artışları buzun tutunduğu kaya bloğundan ayrılmasına sebep olabiliyor. Güvenli bir tırmanış için hem bölgedeki hava durumu hem de tırmanılması planlanan şelalenin buzlaşma durumu sürekli olarak takip ve kontrol etmek gerekiyor.

Tüm tırmanış türlerinde olduğu gibi buz tırmanışında da eğitim almadan tırmanmak oldukça tehlikelidir. Aldığınız eğitimin yanı sıra buz koşullarını değerlendirebilmek için yeterli tecrübeye de sahip olmanız önemli.

Buz tırmanışı için buz kazması, krampon ve güvenliğiniz için kask, buz vidası, karabinalar, emniyet aleti, dinamik ip gibi teknik malzemeler kullanmalısınız. Eğer gerçekten bu sporu yapmak isterseniz çeşitli kulüplerden eğitim alarak kulüp malzemelerinden de faydalanabilirsiniz.

Dönüş yoluna çıkmadan Uzundere ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan yoldan her geçtiğimizde gözlerimizi alamadığımız Engüzek Kapı Kalesi’ne de uğrayıp fotoğraflarını çektik. Kale nispeten iyi korunmuş, ancak tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmamakta.

Geçen yıl gündüz gördüğümüz Kemaliye Karanlık Kanyon’u bu sene gece görmek istedik. Erzincan-Kemaliye yolundaki yoğun kar yağışı bizleri biraz yavaşlatsa da gün doğmadan hedefimize varabildik.

Toplamda neredeyse ülkenin bir ucundan bir ucuna 3600 kilometreden fazla yol yaptığımız bu gezide 9 gün boyunda 4 mevsimi de yaşadık, şiddetli yağmurlar, önümüzü görmemizi engelleyen tipiler, güneşli tırmanış günleri bize harika deneyimler yaşattı. Ford EcoSport bu yolculuğun keyifli geçmesinde oldukça etkiliydi. Asfalttaki harika sürüş deneyiminin yanı sıra yerden yüksekliğiyle hedefimizdeki şelalelere rahatlıkla eriştik.

Tırmanış ve Prodüksiyon Ekibi:

Murat Gezer

Burak Gezer

Ertuğrul Kulaksızoğlu

Cüneyt Atalay