Bugün Uluslararası Hemşireler Günü!

Hemşire

Bu öne çıkan günün anlam ve önemi, aylardır dünyaca içinde bulunduğumuz salgın sürecinde çok daha farklı hissediliyor. Doğduğumuz, doğurduğumuz andan başlayarak eğitim, iş ve hatta sosyal yaşantımızda hepimizin mutlaka şefkatini gördüğü, özverisine ve sabrına hayranlık duyduğu tüm hemşirelerimize, sağlık sektörünün “pelerinli” kahramanlarına bir kez daha teşekkür ediyoruz!

1800'lerin başında, hemşire olarak çalışan kadınlar daha alt sınıf olarak nitelendiriliyor ve saygı görmüyorlardı. Halk, hemşirelik mesleğine uygunsuz anlamlar yüklüyordu. Dahası hastaneler bakımsız, kalabalık ve hatta pisti. Ancak Florence Nightingale bütün toplumsal normları reddederek kendini hemşireliği öğrenmeye ve öğretmeye adadı. Sadece baktığı hastaların değil, değiştirdiği hastane düzeniyle birçok hastanın hayatına dokundu. Her koşulda olması gereken yerde, ön saflarda yerini aldı. Kırım Savaşı sırasında İngiliz askerlerine bakmak için geldiği İstanbul, Üsküdar’daki Selimiye kışlasındaki sağlıksız koşulları yoğun bir şekilde çalışarak düzeltti; %42 olan ölüm oranını %2’ye düşürdü.

Nightingale, hayatı boyunca önyargılarla mücadele etti ve hemşireliği “melek” olarak tanımlanacak boyuta taşıdı. İşte tam da bu yüzden Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs tarihi, her yıl dünyanın her yerinde “Uluslararası Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde yasalar gereğince 2007’ye kadar sadece kadınlara ait bir meslekti hemşirelik… Hemşirelik eğitimi alan erkekler 2007 yılına kadar maalesef sadece sağlık memuru olarak hizmet verebildiler. Bu meslekteki cinsiyet ayrımını ortadan kaldıran yasanın kabulüyle bir önyargı daha yıkıldı ve tarihin tozlu sayfalarında kaldı…

Toplum olarak sağlığın önemini bir kez daha anladığımız şu zor günlerde maddi manevi desteklerimizle, dileklerimizle, alkışlarımızla yanlarında olduğumuz, şükranlarımızı sunduğumuz, minnet duyduğumuz tüm hemşirelerimizin Uluslararası Hemşireler Günü kutlu olsun! İyi ki varsınız!