Geleceğe Bugünden Hazırlanıyoruz!

Güven Özyurt
güven özyurt

Güven Özyurt Ford Otosan Lideri

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Gelişmiş İmalat ve Üretim biriminin Asya, Avrupa ve Amerika’da aralarında bizim de bulunduğumuz 30’un üzerinde topluluk üyesi ve 400’ün üzerinde yan sanayi şirketinin üst düzey yetkilileriyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları geleceğimizle ilgili önemli çıkarımlar oluşturmamızı sağladı.

Bildiğiniz gibi dünya çapında daha önce eşi benzeri görülmemiş boyutta etkileri olan büyük bir salgın yaşamaktayız ve bu salgın ölümcül etkilerinin yanı sıra oluşturduğu bilinmezlikler ve belirsizliklerle sadece sağlığımızı değil, günlük rutinlerimizden yaşam tarzlarımıza, alışkanlıklarımızdan bakış açılarımıza kadar hayatlarımızı derinden etkiledi ve bizleri büyük bir değişimin eşiğine getirdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun bu etki ve değişimlerin üretim, imalat ve tedarik süreçlerinde kalıcı olarak izlerini göreceğimiz yansımalarını değerlendirdiği bu çalışma; dayanıklılık bağlamında da bizlere önemli bir kılavuz olmakta. WEF’in sosyal medya hesaplarından ve web sitesinden tümüne ulaşabileceğiniz çalışmanın öne çıkan aksiyon planları ve stratejilerini değerlendirmek ve görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Karşımıza çıkan ve acil olarak ele alınması gereken en önemli konu başlığı elbette çalışanların korunması ve iş sürekliliğinin sağlanması. Raporda da önerildiği üzere biz de Ford Otosan’da çalışma arkadaşlarımızı korumak, tedarik güvenliğini sağlamak, finansal etkileri azaltmak ve talep düşerken belirsizliğin devam ettiği pazarda aksiyonlarımıza yön vermek için proaktif hamlelerle önlemler alıyoruz. Sadece çalışma arkadaşlarımızı değil, tedarikçilerimizi de destekleyebilmek ve sürekliliği sağlayabilmek adına farklı bakış açıları geliştiriyoruz. Tüm bunları hızla yaparken topluma katkıda bulunacağımız projeleri de devreye alıyoruz. Bu bağlamda tedarikçilerimiz ve servis sağlayıcılarımızla beraber ürettiğimiz ve ihtiyaç sahibi hastanelere dağıtımını gerçekleştirdiğimiz yüz siperliği, aerosol box ve tulumları örnek gösterebiliriz.

Raporda hızlandırılması gereken girişimler olarak yer alan toparlanmaya hazırlanma ve direnci arttırma başlığı ise salgının dünya çapındaki şirketlere olan etkisi ile salgın sonrası senaryolara hazırlanmaya odaklanıyor. Bu doğrultuda bizler de hem çalışma arkadaşlarımız hem de tedarikçi ve paydaşlarımız ile bu süreçte önce sağlık diyerek hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz tüm “normalleşme” süreçlerinde önceliği insan sağlığına veriyoruz. Gönüllü ekiplerimizin ve Fikirhane’de ortaya çıkan projelerimizin öncelikli çalışmalarının bu yönde olduğunu burada da belirtmek isterim.

Sağlıkla ilgili aksiyonların ardından elbette işlerin operasyon süreçlerinin yeni normalimize adaptasyonunu da hızla gerçekleştirmemiz gerekmekte. Her türlü krize hızlı tepki vermede gelişmiş üretim teknolojilerine yapılan yatırımlar büyük role sahiptir. Biz de Ford Otosan olarak vizyonumuza giden yolda dijitalleşme süreçlerimizi hızlandırmış olmanın ve akıllı fabrikalarımızın katkılarını salgının ülkemizde görüldüğü andan itibaren fazlasıyla yaşadık. Üretimin bir süreliğine durması iş ve çalışma hayatlarımızı tam anlamıyla sekteye uğratmadı; bu süreci farklı kazanımları olan medikal ürünler geliştirerek, üreterek değerlendirdik ve önceden hazırlıklı olduğumuz dijitalleşme adımları sayesinde tüm süreçlerimizi evlerimizden yönetebildik. Bu deneyimimizle istikrarlı bir risk yönetimi kurarak işletme modellerimizi, raporda da tavsiye edildiği üzere, daha esnek ve merkezileştirilmemiş bir yapıya izin verecek şekilde uyarlamak; ilerleyen günlerde yaşayacağımız normalleşme süreçlerinde bize büyük katkı sağlayacaktır.

Yine bu süreçlerde kurum dışı ilişkilerimizi yeniden tanımlama fırsatının yanı sıra sektörler arası iş birliği modelleriyle yeni iş kolları oluşturmanın mümkün olduğunu gördük. Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olma vizyonumuzun en önemli adımlarından biri olan inovasyon stratejimizin bu doğrultuda çok daha güçlü bir kasa dönüşeceğinin sinyallerini yine bu dönemde hep birlikte gördük.

Bu salgının uzun vadeli etkilerinden söz etmek için henüz erken olsa da değişeceği öngörülen yaşam biçimleri biz üreticilere bazı ipuçları veriyor. Sanayi özelinde baktığımızda teknoloji geliştirme ve inovasyonun önümüzdeki günlerde ne kadar önemli bir yere sahip olacağını bugünden söyleyebiliriz. Raporun adaptasyon önerisine cevap vermeye yeni başlayacak sanayi şirketleri olacaktır, ancak biz bu konuda özellikle çalışma, üretim ve tedarik sistemlerimizde teknolojik geliştirme ve inovasyonu salgından çok daha öncesinde kullanmaya başladığımız için salgın gibi bir krizin uzun vadeli etkilerini minimumda yaşayacağımızı, adaptasyon süreçlerinde daha hızlı aksiyon alabilecek manevra deneyim ve kabiliyetine sahip olduğumuzu öngörüyoruz.

Gelecekte bizleri bekleyen her türlü senaryoya adapte olabilmek için gereken tüm hazırlıkları bugünden yapıyoruz. Bizlere bu süreçte varlıklarıyla ve emekleriyle destek olan tüm çalışma arkadaşlarımıza, paydaşlarımıza, iş birlikçilerimize ve tedarikçilerimize teşekkür ediyor, sağlık dolu günler diliyorum.