Sağlık Yenilikten Doğacak

Fikirhane
gül ertuğ

Gül Ertuğ Mali İşler Lideri

Covid-19 ile mücadele, günümüzün en önemli konularından biri hâline gelmiş durumda. Hep birlikte deneyimlediğimiz bu pandemi günlerinde bireylerin, liderlerin ve şirketlerin üzerine çeşitli görevler düşüyor. Dünyamızı eşi benzeri görülmemiş oranda değiştiren ve dönüştüren bu salgınla mücadele ederken, çoğu şirketin faydalı olmak için gönüllü olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bizim de Ford Otosan olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu, daha ilk günlerden elimizi taşın altına koyarak gösterdiğimizi düşünüyorum.

Herkesin önemli adımlar attığı bu süreçte, vizyonumuz doğrultusunda fark yaratacak adımlar atmak için hızlıca harekete geçtik. Covid-19 ile ülkece mücadele ederken çorbada bizim de bir tuzumuz olsun diyerek pandemiyle ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarımıza destek vermek istedik. Hep birlikte ilk defa deneyimlediğimiz bir süreçten geçerken de teknolojinin günümüzdeki hızını ve yenilikçiliğin doğasındaki “insana fayda”yı kullanmamak olmazdı.

Bugüne kadar sahip olduğumuz tüm teknolojik ve yenilikçi bilgi birikimimizi bu süreçte sağlık çalışanlarına destek olmak için kullandık. Bu çabamızda, dileyen herkesin kolektif olarak geliştirdiği fikirlerle beslenen Fikirhane İnovasyon Platformumuzun rolü yadsınamayacak kadar büyük. Bu yılın başında yeni versiyonuna geçtiğimiz ve tüm birimlerimizin problemlerine çözüm üretmeye daha hızlı cevap verebilir hâle getirdiğimiz Fikirhane İnovasyon Platformumuzda, üzerinde durduğumuz yenilikçi anlayışımızın tüm aşamalarını uyguladık.

Öncelikle tüm çalışma arkadaşlarımızın yenilikçi fikirlerini sunması ve fayda sağlaması için 26 Mart’ta “Covid-19 ile mücadele kapsamında yenilikçi fikirler” mini kampanyasını başlattık. Çalışma arkadaşlarımız bu kampanyaya öylesine ilgi gösterdi ki 2 hafta gibi kısa bir sürede tam 556 adet fikirle katkı sağladı. Böylece, 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz fikir kampanyaları arasında, bu kadar kısa sürede gönüllülükle en fazla katılım sağlanan kampanyamız bu oldu.

Bu süreçte sağlık çalışanlarımıza destek vermek için ihtiyaçları hızlıca tespit etmeye odaklandık ve onlara hangi konularda nasıl yardımcı olabileceğimizi çözümlemek için ön çalışmalar yaptık. Gerek revirimiz ve kendi doktorlarımız, gerekse hastanelerden aldığımız duyumları değerlendirerek sahada en ön saflarda görev yapan sağlık çalışanlarının bir nebze daha iyi korunabilmesi için yüz siperliklerine ihtiyaçları olduğunu görüp bunları üretmeye karar verdik. Üç boyutlu yazıcılarda çok hızlı bir şekilde yaptığımız tasarım ve prototip sürecinin ardından ekibimizin ve tedarikçimiz BPlas’ın özverili çalışmasıyla 29 Mart’ta yüz siperliğimizin kalıbına başladık, 4 gün içinde kalıbı tamamlayıp 2 Nisan’da seri üretime başladık. Yüz siperliklerimiz gönüllü çalışanlarımız, BPlas ve Lojistik ortağımız Ceva’nın övgüye değer çabalarıyla, tam üç gün sonra ilk olarak çevre hastanelere, ardından da Türkiye genelinde dağıtılmaya başlandı. Toplam 158 hastaneye 31,000 adet siperlik ulaştırdık.

Bir yandan, sağlık çalışanlarımızı korumaya yönelik attığımız adımlara bir başka yenilikçi ürünle daha devam ettik. Sırada Aerosol Box’ların tasarımı, üretimi ve dağıtımı vardı. Hastaların entübe edilmesi sırasında doktorların korunmasına yönelik en etkin medikal araçlardan olan Aerosol Box’ların tasarımı Ford Otosan Sağlık Merkezi, imalat mühendislerimiz ve Farform firmasının yaptığı geliştirmelerle yenilendi. Sağlık profesyonellerimizin müdahalelerini kolaylaştırmayı, onları korumayı hedeflediğimiz Aerosol Box’ların üretimine yine canla başla çalışan ekip arkadaşlarımızın emekleriyle 3 Nisan’da başladık. Aerosol Box’larımız yalnızca 2 gün gibi bir sürede önce çevre hastanelere ardından ise ihtiyaç duyulan sağlık merkezlerine sevk edilir duruma geldi ve günde 240 adet üretim kapasitesine ulaştı.

Teknik ekiplerimizin müşterinin sesini dinleyip gerçek ihtiyaç neyse onu karşılamaya yönelik yaptıkları MVP çalışması ile çok ilginç bir prototip yapmaya başladık. Ekibin FOxygen adını verdiği bu cihaz kandaki oksijen seviyesini ve nabız değerlerini ölçüp bilgileri kablosuz olarak cep telefonları ve bilgisayarlara gönderen bir cihaz ve yazılım. Cihaz Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi talebi üzerine geliştirilmeye başlandı. Sensörleri sayesinde doktor ve hemşireler hastanın odasına girmeden Covid-19 hastaları için kritik olan ve sık kontrol edilmesi gereken kandaki oksijen seviyesini görüntüleyebilecekler. Bu sayede bulaşma riski ve hastanın odasına girmekten dolayı oluşan maske, tulum ve eldiven sarfında azalma sağlanacak. Cihazımızın kavram kanıtlaması sürecini ve diğer gerekli testleri başarı ile geçip daha geniş ölçekte sağlık çalışanlarımızın hizmetine sunulabilmesini iple çekiyoruz.

Bu kadar kısa sürede tüm projelerimizi acil ihtiyaç hâlindeki sağlık çalışanlarına üretip ulaştırmak için en çok da çalışma arkadaşlarımızın yaratıcılıklarına ve yenilikçi bakış açılarına güvendik. Onların bu ürünlerin fikirden üretim aşamalarına kadar geçen süreçteki tüm katkılarıyla birlikte bugüne kadar toplam 1.150 adet Aerosol Box, 148 hastaneye; 31.000 adet yüz siperliği 158 hastaneye teslim edildi.

Burada yeri gelmişken böyle bir zamanda tüm çabalarıyla minik de olsa bir katkı sağlayabilmek adına fikirlerini bizimle paylaşan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür etmeliyim. Gönderilen tüm fikirlerin hepsi birbirinden değerliydi. Biz de tüm projeleri inceleyerek bir bir değerlendirdik ve İK, Kurumsal İletişim, Ürün Geliştirme kategorileri de dâhil olmak üzere bugüne kadar tam 95 adet öneriyi uygulamaya geçirdik bile.

Bizim Ford Otosan olarak önemsediğimiz ve öncüsü olmak istediğimiz konu işte bu yenilikçilik anlayışı. Çünkü tüm dünyada da görüyoruz ki hangi sektörde olursa olsun, kriz dönemlerinde en büyük etkiyi yaratan yine yenilikçi fikirler oluyor. Biz de yaşadığımız bu zorlu süreçte farklı bir dünyanın kapılarının aralandığına tanık olurken elimizi taşın altına koyarak sorumluluk duygusuyla hareket etmenin ve sağlık çalışanlarımıza destek olmanın gururunu yaşıyoruz.

Türkiye genelinden gelen yoğun talebi karşılamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Desteğimiz ilerleyen günlerde de sürecek.