Türkiye’nin İlk Yerli Ağır Ticari Şanzımanına Doğru Adım Adım…

Burak Gökçelik
burak gökçelik

Burak Gökçelik Mühendislik ve Teknoloji Geliştirme Lideri

Ford Otosan olarak geleceği şekillendirme arzusu ile çıktığımız yolda, Türk mühendisliğinin gücünü dünyaya kanıtlayan teknolojileri bir bir hayata geçiriyoruz. İnovatif ruh ve global vizyon sahibi olmanın yanında ciddi bir altyapı, Ar-Ge ve yatırım gerektiren bu sürecin meyvelerini görmek hepimizin gelecek konusundaki inancını da güçlendiriyor.

Bir önceki yazımda bahsettiğim “platooning-otonom konvoy” projesinin kısa sürede başarıyla ilerlemesinden sonra şimdi de sizlere 2 yıldır üzerinde çalıştığımız Türkiye’nin ilk ağır ticari şanzımanı projemizden bahsetmek istiyorum.

Motor ve aks ile bilirkte en önemli güç aktarma sistemlerinden olan şanzıman üzerinde, tamamen kendi mühendislik gücümüz ile yaptığımız çalışmalar, 2 yılın ardından kurduğumuz test odalarında test edilmeye başlandı. Eskişehir fabrikamızda üretimini gerçekleştirdiğimiz yerli ağır ticari şanzımanını, yine kendi ürettiğimiz kamyonlarda kullanarak bir ilke imza atma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Tamamen Türk mühendislik gücünün neticesinde kurduğumuz bu test odaları sayesinde, Ford Otosan olarak gerçekten de geleceğin ulaşımını şekillendireceğimizi deneyimledik. Toplamda 49,5 milyon avro yatırımla ortaya çıkan çalışmamızla ülkemizin göğsünü kabartmak için çaba gösteriyoruz.

Milli kaynaklarımızın ülke içerisinde kalmasını sağlayacak test odalarımız, uluslararası standartları karşılamasıyla da otomotiv sektöründe kilometre taşı denebilecek bir gelişme. Ülkemizde sıfırdan araç ve motor geliştirebilen ve bunları üretime geçirebilen tek otomotiv şirketi olarak, sahip olduğumuz inovasyon, Ar-Ge ve teknoloji gücümüzün farkındayız.

Bu noktaya büyük özveri, disiplin ve mücadeleyle geldik. Sektörümüzde elimizde tuttuğumuz ihracat liderliğinin yanı sıra patent lideri olarak da yurt dışına teknoloji lisansı veren tek otomotiv şirketi olmak da ayrıca sorumluluğumuz büyüklüğünü gösteren önemli bir işaret. Dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıran mühendislik, üretim ve inovasyon gücüyle; ortaya çıkardığımız projelerin en başından en sonuna kadar tüm sürecine hâkim olarak ortaya çıkardığımız ürünün tam anlamıyla “sahibi” olmak bizler için gurur verici.

Öz kaynaklarımızla tasarladığımız ve geliştirdiğimiz şanzıman test odalarımızda kullandığımız, dünyada ilk olma niteliği taşıyan konseptlerin patentlerini almak için çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü de belirtmek isterim. 2021 itibariyle kendi üretimimiz olan kamyonlarımızda yine kendi ürettiğimiz Türkiye’nin ilk yerli ağır ticari şanzımanını kullanmak için var gücümüzle çalışıyor ve heyecanla gün sayıyoruz. Kontrol kısmını açık kodlu olarak tasarladığımız, teknoloji geliştikçe onunla beraber gelişmeye açık olan test odalarımızla geleceğe birlikte ulaşıyoruz.