Ford Otosan’daki Kariyer Yolculuğum ve Yeni Görevime Bakışım

Güven Özyurt
güven özyurt

Güven Özyurt Ford Otosan Lideri

Bugünkü “ben”de etkisi çok büyük olan ve 1990 yılında başlayan Ford Otosan kariyerim, hayatıma değer katan dönüştürücü bir deneyim… Kariyerimin 29. yılı, Ford Otosan Operasyonlar Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonum vasıtasıyla üstlendiğim yepyeni ve heyecan verici sorumluluklarım ile devam ediyor. Bu yazımda, hem bu göreve doğru uzanan Ford Otosan kariyerimi hem de yeni görevimi kendi gözümden anlatmak istiyorum. Ancak tüm bunları daha sağlıklı ve anlaşılır şekilde aktarabilmek için öncesinde kısaca kendimden bahsetmem gerekecek sanırım.

Ortaokula başladığım zamanki ismiyle Atatürk Kız Lisesi, bugünkü ismi ile Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nin üçüncü dönem erkek öğrenci mezunlarındanım. Müziğe ve spora olan merakımın temelleri lise hayatımda, kıymetli okulumda atılmış oldu. Ardından gelen İTÜ Makine Mühendisliği ile fakülteye ayak bastığım ilk anda, insanın hayattaki gayesini bulduğu anda yaşadığı aydınlanmayı deneyimlediğimi söylesem abartmış sayılmam. Ait olduğun dünyayı bulmak ve ne yapmak istediğini keşfetmek kadar kıymetli pek az şey var. 4 yılda tamamladığım bu bölümün hemen ardından, farklı bakış açıları kazanmak amacıyla İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’ne devam ettim. Otosan ile tanışmam, katıldığım bu programın bitimine doğru yaptığım çeşitli kariyer görüşmeleri esnasında gerçekleşti. Sonradan nikah şahitliğimi de yapmış olan, beni işe alan o zamanki değerli müdürüm ile bir cumartesi günü yaptığım görüşmemizin hemen ardından pazartesi günü Otosan’daki ilk görevime başladım. Böylece çocukluğumdan beri çok meraklı olduğum otomotiv dünyasına adım atarak bir hayalim daha gerçekleşmiş oldu. Bu kısımdan biraz detaylıca bahsetmemin nedeni, bünyesinde bulunduğum kurumun hayatımdaki yeri ve önemini daha iyi yansıtabilmek adınadır.

Farklı departmanlar farklı deneyimler…

Şirketimin isminin Otosan’dan Ford Otosan’a dönüştüğü kariyerimin ilk 10 yılında, çok farklı departmanlarda, farklı konumlarda görev aldım. Kalite ve servis mühendisi, ihracat uzmanı, genel müdür teknik asistanı, yeni projeler ekip lideri gibi görevler bunlardan birkaçı. Hepsi çok değerli deneyimlerdi. Çünkü departmanlarda iş ve bilgi anlamında kazandığım tecrübeler ve farklı liderlerle, ekiplerle çalışmak hem sektörümü çok daha iyi tanımak hem de şirketimin vizyonunu ve buradaki geleceğimi anlamak açısından müthiş faydalar sağladı. Ayrıca, çalıştığım farklı farklı departmanlarda kazandığım bu tecrübeler, mesleki anlamdaki donanımıma da inanılmaz bir katkı yaptı.

Ford Otosan’da 29. yılımı devirirken, şu anki görevime geçmeden önce, son 5 yıl boyunca satın alma genel müdür yardımcılığı görevini üstlendim. Her zaman kendime ve soranlara, yapabildiğim en iyi şeyin daha güzeline ulaşmak için çok çalışmak, geleceğe hazırlanmak olduğunu söyledim ve kendimi bildim bileli üretmek ve çalışmaktan muazzam bir haz duydum. Dolayısıyla Ford Otosan gibi bulunduğu sektörün gelişimine yön veren global ölçekli dev bir kurumda, 6 ay önce atandığım Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevine gelmemde, sahip olduğum çalışma tutkusunun büyük bir etkisi olduğu kanısındayım.

Her yeni görev bir başka heyecan…

Ford Otosan ve meslekte geçirdiğim yılların birikimi doğrultusunda, geldiğim yeni görevimi kendi perspektifimden nasıl değerlendirdiğimi ve önceliklerimin neler olduğuna da değinmek istiyorum. Hayatımın her alanında benimsediğim, bulunduğum ortama güveni ve olumlu bakış açısını getirme misyonunu bu görevle beraber de sürdürmek ilk hedeflerimden biri. Çünkü böyle bir ortam sağlandığında, insanların hem kendine, hem birbirlerine olan güveninin ve açıklığının pozitif enerjiyi tetiklediğine, potansiyeli harekete geçirdiğine inanıyorum. Bunun sonucunda oluşan sinerjiden de doğru ve başarılı işler çıkacağını düşünüyorum. Diğer bir önceliğim; sektörün genellikle en zor, stresli ve yorucu dalı olarak değerlendirilen üretim dünyasıyla ile ilgili bu algıyı kırabilmek. Zira bana göre; her ne kadar zorlu bir alan olduğunu kabul etsem de, kişinin kendi potansiyelini fark etmesi ve ortaya çıkarabilmesi açısından en doğru yer olduğuna inanıyorum. Nedeni ise; hızlı karar verme ve risk alma, alınan kararların sonucunu anında görüp değerlendirebilme, yaratıcı çözümler üretme, sürekli gelişim, sorumluluk üstlenme gibi oldukça önemli yetkinlikleri kazanmak ve derinlemesine deneyimlemek açısından üretim dünyası biçilmiş bir kaftan. Amacım; bu eşsiz keyif ve gelişim fırsatını görünür kılmak, herkese aşılamak ve “ben de bunun bir parçası olmak istiyorum” dedirtmek. Diğer önceliğim ise ortak kültürümüz “Dinamik Denge”nin hayatımızın her alanına yayılmasını ve köklü olarak yerleşmesini sağlamaya hizmet etmek. Bunun için üzerimde çok büyük bir rol model olma sorumluluğu var. Koltuğunda oturan ve ulaşılmaz gibi görünen bir lider olmak yerine, ekibim ile iletişimde olmaya, birebir geri bildirimler almayı ön planda tutmaya ve gelişim odağımı hiç kaybetmemeye çaba gösteriyorum. Bu nedenle gücün tavandan tabana yayıldığı, farkındalığı ve öz güveni yüksek, sorumluluk almaya hazır pek çok karakterin bulunduğu, kendi kendini yöneten insanlar ve ekiplerin ortak dil ve enerjiyi yakaladığı bir organizasyona dönüşeceğimizden emin olduğum bu yolculuktan büyük bir heyecan duyuyorum.

Üretimin geleceğine atılan emin adımlar…

Ekip olarak temel gayelerimizden biri hem kendimizi hem de fabrikalarımızı geleceğin dünyasına hazırlamak. Bilgi üreten, bilgiden güç alan geleceğin akıllı fabrikası için gereken yeni teknolojiler ve altyapı, yeni ve farklı yetkinlikler, bugün olmayan görev tanımları, bu görevler için gereken yeteneklerin bulunması ve dönüştürülmesi gibi konular uzun zamandır gündemimizde ve öyle olmaya da devam edecek. Hatta geleceğin akıllı fabrikasının belli özelliklerini bugünden deneyimlemeye başladığımızı söyleyebilirim. Benim yapmaya çalıştığım; gelecek odağını bugünün ajandası içinde yaşatmak, ekiplerimizi desteklemek ve geliştirmek, engelleri ortadan kaldırmak ve vizyona giden yolda gerekli olan iş birliklerini beslemek.

Var olduğu günden bu yana sektöre yön veren, “Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olma” vizyonuna sahip Ford Otosan’ın, geleceğe hedeflenmiş ve giderek büyüyen çok büyük bir enerjisi var. Pek çok yeni problemin bizi beklediği ancak problemlerle karşılaştıkça yaratıcılığımızın, zekice tasarlanan çözüm ve buluşlarımızın artacağı, zorlu fakat çok heyecan verici bir süreç bizi bekliyor. Tüm ekip arkadaşlarımla birlikte bu yolda sağlam adımlarla ve birbirimizden güç alarak yürüyeceğimize eminim.