Ford EcoSport ile Türkiye’nin En Kuzeyine…

Ford EcoSport ile Türkiye’nin En Kuzeyine…

Gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan’ın bu seferki #fordileyolda rotası bizi yurdumuzun en kuzeyine, Sinop’a götürüyor. Birçok düşünür ve edebiyatçıya ev sahipliği yapan bu şehir günümüzde hâlâ huzurun başkenti niteliğinde. Gelin Seymen Bozaslan’ın Ford EcoSport ile çıktığı yolda peşlerine takılalım!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Evet, Türkiye’nin en huzurlu şehri. TUİK araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de en huzurlu şehri Sinop’u yeni Ford Ecosport ile keşfetmek için yollara düştüm. Hem biraz mantı yemek için hem de Sinop’un doğasını keşfetmek için çıktığım bu yolculukta bakalım neler var…

Sinop Gezilecek Yerler

Sinop Cezaevi

Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Refii Cevat, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Celal Zühtü Benneci, Sebahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel gibi yazar ve şairler kalmış Sinop Cezaevi’nin zindanlarında. Üç tarafı denizle çevirili bir kale burası. Tarihi Sinop Kalesi üzerinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanında tersane olarak kullanılan, 1882 yılında cezaevine dönüştürülen tarihi Sinop Cezaevi bugün “müze” olarak hizmet veriyor. Dünyada, cezaevinin ünüyle anılan şehirlerin sayısı çok az olsa da Sinop Cezaevi; sürgünleri, kaçmanın imkânsızlığı ve zaman zaman cezasını orada çekmiş ünlü kişileri ile anılıyor. Burası; “Girilir, ama çıkılmaz,” denilen, nemden kibritin bile yanmadığı söylenen, mahkûmların çürümek veya ceza sürelerini tamamlayamadan ölmekle karşı karşıya kaldıkları Sinop Cezaevi. Sinop’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.Sinop Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi de Sinop’ta görmeniz gereken yerler arasında. 2006 yılında açılan müzede sikke bölümler, küçük buluntular, taş eserler gibi birçok değerli dönem izleri bulunuyor.

Diyojen Heykeli

Sinop Cezaevi’nin hemen çaprazında, şehrin girişinde bulunan Diyojen Heykeli şehrin simge yapılarından birisi. Peki, Diyojen kimdir? Diyojen ile ilgili olan rivayetlerden birisi; medeniyete karşı çıkan Diyojen fıçı içerisinde yaşamaktadır ve mal varlığı olarak da sadece bir su kabı bulunmaktadır. Yine rivayete göre bir gün eli ile su içen bir çocuk görmüş ve o çanağın da fazla olduğuna inanıp onu da atmıştır. Felsefe âşığı olarak bilinen Makedonya Kralı Büyük İskender kendisinden bir isteğinin olup olmadığını sorduğunda, “Gölge etme, başka ihsan istemem,” cevabını vererek kendini meşhur eden sözü söylemiştir. Sinop’ta seveni de var, sevmeyeni de ama bu felsefe adamının bir dönem Sinop’ta yaşadığına inanılıyor.

Erfelek Şelalesi

Bu yolculukta Ford EcoSport’un bu renginin doğa ile ne kadar uyumlu olduğunu fark ettim. Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop’a 30 km uzaklıkta. Yeşillikler arasında çok güzel bir yolu var ve kırmızı EcoSport bu yolculuğa son derece yakıştı. Sinop’ta gezilecek yerler listesinin her zaman zirvesinde olduğu kesin. Küçük, büyük 28 şelaleden oluşan Erfelek Şelalesi 1997’de tesadüfen baraj yapımında fizibilite sırasında keşfedilmiş. Kamp ve trekking için uygun olan bölgede ayrıca bir de kafe bulunuyor. Atıştırmalık bir şeyler tüketebilir veya kahve içebilirsiniz.

İnceburun

Türkiye’nin en kuzey noktası burası. Şehir merkezine 20, Hamsilos’a 12 km uzaklıkta olan ve 38 metre yüksekliğinde bir fenerin bulunduğu özel bir bölge burası. Karadeniz’i derinden hissedebileceğiniz, Hamsilos Tabiat Parkı yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz çok güzel bir yer gerçekten.

Sinop Plajları

Hep derim. Birinin gözlerini kapatıp buraya getirseniz Akdeniz veya Ege diyebilir. Bazı plajlar, koylar öyle güzel ki gerçekten bir tarafınız yeşil, bir tarafınız mavi olacak şekilde güzel bir yolculuk olabilir sizin için. Sinop’un en güzel yerlerinden biri kesinlikle plajları. Gitmenizi önerdiğim Sinop plajları ise şöyle,

  • Güzelyalı Plajı
  • DSİ Plajı
  • Mobil Halk Plajı
  • Yuvam Plajı
  • Kumkapı Plajı
  • Öztürkler Aile Kampı

Şahin Tepesi

Türkiye’de gün batımı en güzel nerede izlenir derseniz bence bunlardan biri Sinop Şahin Tepesi olur. Ben değil, fotoğraf anlatsın.Hamsilos

Hamsilos, Türkiye’nin tek fiyordu olarak geçiyor. Ama tam olarak fiyort mu ondan da pek emin olamıyorum. İskandinav’da gördüğüm fiyortlara pek benzetemesem de son derece müthiş, doğa harikası bir yer. Piknik yapabileceğiniz, hamakta sallanabileceğiniz harika bir yer.

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi şehrin merkezinde, liman yanında bulunan ve hâlâ tüm heybetiyle şehrin en güzel simgelerinden biri. Kalenin burç kısımlarında günümüzde bir kafenin olması ilginç geliyor göze ama yine de dinlenebileceğiniz bir kısım mevcut. Kalenin merdivenlerinden direkt en üst kata çıkmış oluyorsunuz ve muhteşem sahil manzarasını izleyebiliyorsunuz.

Akgöl

Akgöl, Ayancık tarafında bulunan Sinop Merkez’e biraz uzak bir konumda bulunan bir gölet. Fakat çevresi oldukça bakımsız geldi bana. Biraz elden geçse çok güzel bir tabiat parkı olacaktır. Gelecek dönemde adını daha sık duyabiliriz. Yolu biraz patika, fakat Ford Ecosport’un yol tutuşu ve güvenli sürüşü ile yolculuk gayet keyifli geçti.

Sinop’ta Nerede Ne Yemeli?

  • Cem’s Kitchen (yöresel lezzetler)
  • Örnek Mantı (Sinop mantısı)
  • Mantıcı Melahat (Sinop mantısı)
  • Zeyden Mutfak (kahvaltı)
  • Okyanus Balık Evi (balık)
  • Elika Mutfak (yöresel lezzetler)
  • Sahil Ocakbaşı (akşam yemeği)
  • Ali Baba’nın Lezzet Durağı (et)
  • Demirkollar Fırın (fırın ürünleri)
  • Erfelek Öztürk Restoran (kahvaltı ve yöresel lezzetler)
  • Kalyoncu Pide (pide)
  • North Star Balık (balık)

Yaklaşık 1500 km yaptığım bu yolculukta Sinop, Safranbolu ve Kastamonu’da küçük molalar vererek birçok yer keşfetme imkânım oldu. Ford EcoSport’un multimedya özelliği yine yolculuğuma eğlence katarken, yol tutuşu ve sürüş rahatlığı da bir sürücü olarak beni çok rahatlattı açıkçası. Bu arada yolculuk sırasında tanıştığım bir sürü insan oldu. Her birinin de sorduğu soruların başında şu geliyordu: “Yeni mi bu araba? Güzelmiş!”