EcoSport ile Şanlıurfa Keşfinde…

Şanlıurfa

Güneydoğu Anadolu gezimizde Seymen Bozaslan bu sefer Şanlıurfa’da. Yol arkadaşı EcoSport ile #fordileyolda yazı dizimiz için gezdi, gördü, tattı… Gelin biz de peşlerine takılalım, “Peygamberler Şehri”nde muhteşem bir keşfe çıkalım.

Yazı ve fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Güneydoğu’yu keşfe çıktığım rotamda en renkli #fordileyolda duraklarından biriydi Şanlıurfa. EcoSport’un mavisini en güzel gösterdiği yerler buralar bence. Taş ve kerpiç mimarinin süslediği yollarda EcoSport öyle güzel görünüyordu ki. Nereden mi biliyorum? Bakışlardan. Hadi, gelin neler var Şanlıurfa’da beraber bakalım. Ne dersiniz?

Şanlıurfa’ya Kaç Gün Ayırmalı?

Bana kalırsa 2 gece 3 günlük bir programda Şanlıurfa’nın birçok noktasını deneyimlemiş olacaksınız. Ayrıca yolculuğu da temmuz ağustos ayları dışında yapın derim. Ben her mevsimde Şanlıurfa’ya gelmiş biri olarak ağustos ayının gerçekten fena zorladığını söyleyebilirim. Kefilim bu duruma!

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Balıklıgöl

Hikâyesini hatırlarsınız. Dönemin kralı Nemrut bir rüyasını yorumlatır ve yorumlayan kişi, “Bu sene doğan bir erkek çocuk tarafından öldürüleceksiniz,” der. Hal böyle olunca Nemrut tüm erkek çocukları öldürtür. Annesi Hz. İbrahim’i korumak için bir mağaraya bırakır. Fakat Hz. İbrahim 10 yaşında tekrar kraliyete döndüğünde Nemrut tarafından kaleye çıkartılır ve günümüzde Balıklıgöl adıyla anılan ateşin içine atar. Fakat Hz. İbrahim atıldığında ateşler suya, odunlar ise balığa dönüşür. Balıklıgöl özellikle gün içinde hep çok kalabalık oluyor. Bu yüzden fotoğraf çekmek isterseniz sabah erken saatte ziyaret etmenizi öneririm.

Aynzeliha Gölü

Hz. İbrahim’in hikâyesini yukarıda okudunuz. Kral Nemrut’un kızı Aynzeliha, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını görünce o da arkasından atlar ve Balıklıgöl’ün hemen yanındaki göle düşer. O sırada da bu gölün oluştuğu söylenir. Günümüzde gölün çevresi çay bahçesi. İsterseniz gölde tekne ile dolaşabilirsiniz.

Rizvaniye Camii – Balıklıgöl

Balıklıgöl’ün hemen yanındaki cami. Adı pek bilinmez, genelde Balıklıgöl Camii olarak da söyleniyor ama asıl ismi Rizvaniye Camii. Eskiden kilise olan yapı 1716 yılından beri cami olarak Balıklıgöl’ün cephesinde yer alıyor.

Mevlid-i Halil Külliyesi – Dergah Camii

Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olarak biliniyor burası. Şehrin en önemli camisi olmanın yanı sıra buradan çıkan suyun zemzemden sonra en değerli ve şifalı su olduğuna inanılıyor. Şanlıurfa Kalesi Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer burası. Buraya geldiğinizde çocuklar etrafınızı sarıp, “Abi, iki sütunla fotoğrafını çekelim mi?” diye soruyorlar. Öyle de tatlılar ki, “Peki, abim,” demekten kendinizi alamıyorsunuz. Efendim, kalenin simgesi iki sütun. Bunun sebebi ise Hz. İbrahim’in mancınık sistemiyle ateşe atılması. Bunun içinde bu iki sütundan destek alındığı söyleniyor. Kale son yıllarda biraz yeşillendirilmiş, bunu gördüğüme gerçekten pek sevindim. Şehir yöneticilerinin ellerine sağlık.

Şanlıurfa Tarihi Çarşısı

Bu çarşı 100-200 yıl önce neyse hâlâ aynı gibi. Hatta gibisi fazla, öyle. Yöresel kıyafetlerden yastıkçılara, kuruyemişçilere, ciğercilere, kuyumculara, halıcılara, baharatçılara kadar birçok ürünü buradan satın alabilirsiniz. Balıklıgöl’e yürüme mesafesinde. Bir ihtiyacınız olmasa bile şehrin dokusunu görmek, ruhunu hissetmek için değerlendirebilirsiniz.

Şanlıurfa Müzesi

Şanlıurfa Müzesi beni benden aldı! Dışarıdan kocaman heybetli bir bina içinde öyle güzel dekor edilmiş bir müze var ki gerçekten çok etkilendim. İnsanlık tarihinin nereden nereye geldiğini, Göbeklitepe’nin hikâyesini ve topraktan çıkan Roma dönemi eserlerini burada görebilir, inceleyebilirsiniz. Harika bir müzik sistemiyle dinlenerek ve keyifle dolaştığınız müzede 2-3 saat rahatlıkla harcanabilir. Eski oyuncaklar, balmumu heykellerinden anlatış biçimleri, Göbeklitepe’nin gerçek boyutlardaki bir bölümü vs. her anlamda etkileyici, Tunç, Bakır, Demir çağ gibi dönemlerin salon salon ayrıldığı, ziyaretçilerini bekleyen önemli bir müze. (Müze kart geçiyor.)

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Müzesi biletinizle buraya da ek ücret ödemeden giriş yapabiliyorsunuz. Bölgede en iyi mozaik müzesi Gaziantep’te o kesin, fakat Şanlıurfa Müzesi de görülmesi gereken güzellikleri bünyesinde taşıyor. Yine son derece ferah ve profesyonelce hazırlanmış bu müzede eserlerin üzerinde camdan bir yürüyüş yolu üzerinde ilerliyorsunuz ve sağlı sollu yerleştirilmiş mozaikleri inceliyorsunuz. En belirgin mozaik, bir esir ve yanındaki zebra. Diğerleri ise farklı sebeplerden ötürü günümüze gelemediğinden hep yarım eserler. Ama ziyaret süresi kısa da olsa görmeniz gereken, etkileyici bir müze.

Takoran Vadisi (Baki Köyü)

Burası yeni Halfeti olarak geçiyor. Turizme kazandırılmaya çalışılan bir yer. Peki, Takoran Vadisine nasıl gidilir? Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda Siverek ilçesinden tabelaları takip ederek Takoran’a yol almak mümkün. Takoran’a geldikten sonra kanyonda tekne turu yapabilir veya doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Son derece keyifli, keşfe açık bir yer. Bu yolda tarlalar arasında geçerken bazen asfalt bazen de patikada ilerliyorsunuz. EcoSport’un performansını en iyi test ettiğim noktalardan birisiydi Baki Köyü. Aracın atak performansı, sürücüsünü rahatlattığı gibi yolda da güvenli bir yolculuk sağladı. EcoSport bu köy yolunda benden güzel bir not aldı!

Halfeti

Halfeti, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın ortak değeri olsa da belediyesi Şanlıurfa’ya ait olduğu için burada anlatıyorum. Şanlıurfa’dan 120, Gaziantep’ten ise 110 km uzaklıkta bulunan Halfeti’de son bir yıldır güzel bir iş yapılmış. Başıboş tekneler belediye kontrolüne girmiş. Hal böyle olunca yüksek sesle hız yaparak giden genç tekne kullanıcıları uzak tutulmuş. Her şey daha muntazam geldi gözüme. Tek farkla! Çirkin bir otel var Halfeti’de, tepede. Şehrin tüm dokusunu bozmuş, turizme katkı olayım derken baltalayan bir yer olmuş. Nasıl izin verdiler, hayret gerçekten. Buraya geldiğimizde gezilecek yerler Savaşan Köyü ve Rumkale. Savaşan Köyü’ndeki batık caminin fotoğraflarını yanındaki kafelerden ya da tekneden çekebilirsiniz. Rumkale için ise teknenizi kullanan arkadaşla konuşarak hemen karşı kıyısından fotoğraflayabilirsiniz. Hepsi yardımcı olur. İki saat kadar süren tekne turlarında kişi başı ücret 15 TL. Fakat tekne başı 250 TL gibi bir ücret verirseniz kaç kişi olursanız olun özel bir tekne kiralayabilirsiniz. Bu şekilde yüksek sesli müziğe daha az maruz kalarak bu turu keyifle gerçekleştirebilirsiniz. Halfeti’de 2000 yılında açılan kapaklar sonrasında 69 köy su altında kaldı. Tekne turu sırasında bazı binaların çatısını, camii minaresini ve daha bir sürü detayı görebileceksiniz.

Harran

Şanlıurfa’nın güneyine Akçakale’ye doğru giderken 40 km uzaklıkta Harran bölgesini ziyaret edin derim. Bölgede ağaç yetişmemesi nedeniyle kerpiç olarak bilinen evlerden bölgede 900’den fazla varmış. Bu evlerin en büyük özelliği ahşap malzemesinin olmaması ve yazları o meşhur sıcakta serin, kış boyunca da sıcak olması. Bir evde zamanında çok fazla aile yaşarmış. Hepsi aynı evde yaşar ve “hayat” denilen avluda sosyalleşirlermiş. Günümüzde bu şekilde yaşayan insanlar hâlâ var. Harran’da yerleşim halen mevcut. Bölgede iki adet örnek Harran evi var. Amaç kültürü anlatmak, yaymak. Bunlardan birisi Harran House olarak geçen Harran Evi. Diğeri ise Harran Kültür Evi olarak geçen bir yer. Dilerseniz yöresel kıyafetler de giyerek kendinizi buraya daha da ait hissedebilirsiniz. Buralara kadar geldiyseniz mutlaka uğrayın derim. Bu arada sokaklarda çok fazla çocuk göreceksiniz. Ömer adlı bir çocuk, “Abi, bir tur gezdirsen ya!” dedi. Öyle güzel bakıyordu ki, kayıtsız kalamadım. “Elbette,” dedim. “Abi ilk kez 34 plaka bir araca bindim,” dedi. #fordileyolda rotamın kesinlikle en samimi anlarından birisiydi.

Göbeklitepe

Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de öyle güzel bir müze yapılmış ki hayret edersiniz. Dünyanın medeniyetine yön veren ve Mısır Piramitleri’nden bile 6000 yıl eski olarak değerlendirilen bu tapınakta son dönemin en güzel müzesi yer alıyor. Tüm dünyanın aktığı bir yere de bu yakışırdı zaten. Şehir merkezinden 14 km uzaklıkta yer alan Göbeklitepe’de hologram ve belgesel odaları, kazı alanı ziyareti, anı dükkânı ve kafe olmak üzere bazı bölümler var. Özellikle hologram kısmı çok profesyonelce hazırlanmış. Kazı alanında ise ziyaret son derece etkileyici. T şeklinde hazırlanan tapınak taşlarının her biri 40 50 ton ağırlığında. Üzerindeki kabartmalar için ise en az 300 saatlik bir çalışmaya ihtiyaç var. Dönemin şartlarında yerleşimler hep su kenarında olurken burada neden böyle büyük bir emek verilmiş bilinmiyor.

Şanlıurfa’da Nerede Konaklayabilirim?

Manici Otel: Osmanlı padişahları ve Osmanlı renkleriyle konsept olmuş Balıklıgöl’ün hemen dibinde yer alan bir otel. Son iki Şanlıurfa seyahatimde de burada konakladım. Gayet memnun edici bir yer. Dilerseniz gecelik 70 TL’ye yemekli sıra gecesi etkinliklerine de katılabilirsiniz.

El- Ruha: El-Ruha, Şanlıurfa’nın eski ismi. Bölgenin en otantik otellerinden birisidir. Aklınızda olsun.

Elçi Konağı: Bütçesi bir tık daha uygun, ama konforu ve personel ilgisiyle memnun eden bir tesis. Değerlendirebilirsiniz.

Şanlıurfa’da Nerede, Ne Yesem?

Ciğerci Aziz Usta: Meşhur ciğerci Aziz Usta olarak da biliniyor. Çarşıda eski dükkânında hâlâ. Kendisi ciğeri getirir. Masalarda bulunan soğan, isot, tuz ile sen kendi dürümünü kendin yaparsın. Mis gibi hizmet! Ciğer ve ayran kişi başı 15 TL.

Cevdet Usta: Meşhur Birecik işi Haşhaş kebabı için aklınızda olsun. Dedecan Ocakbaşı: Patlıcan kebabında Gaziantepliler oldukça iddialı olsa da buranın da az kalır yanı yok gibi. Önerilir efendim.

Taşsaray: Biraz protokol mekânı gibi olsa da son derece güzel, nezih bir mekân. Misafir ağırlayabileceğiniz, derli toplu bir yer.

Altın Restoran: Şanlıurfa’da en çok tavsiye aldığım mekândır. Birçok kebap çeşidinin bulunduğu güzel bir yer. Lezzetleri de tatmin edici seviyede.

Diğer tavsiyeler: 

• Kadir Ustanın Yeri

• Arapoğlu Ciğercisi

• Ali Usta Kuşbaşıcı

• Köprübaşı Kahvaltı Salonu

• Şanlı Miroğlu Tatlıcısı

• Edessa Künefecisi

Sıra Gecesine Nerede Gitmeli?

Şanlıurfa’da sıra gecesi muhabbet demek, müzik demektir. Gençlere adabı öğretmenin yeridir. 60-70 TL ödeyerek yemekli sıra gecelerine katılabilirsiniz. Çardaklı, Cevahir Konak, Manici Urfa, Gülizar Konuk Evi aklınızda olsun. Alkollü derseniz kaldığınız otele sorun derim. Manici’de var diye hatırlıyorum. Her cuma ve cumartesi akşamları Urfa’da sıra gecelerinden sesler gelir. Davul zurnasız, gazelsiz olmaz!

Şanlıurfa’da yol arkadaşım EcoSport ile #fordileyolda için çok yer keşfettim gerçekten. Şanlıurfa’nın yeniden dirilişine, turizme olan katkılarına da yakından şahit oldum. Müzeleri, ören yerleri, lezzetleri ve kültürüyle Türkiye’nin önemli bir değeri olan Şanlıurfa’da EcoSport’un performansını daha iyi deneyimlediğim iki yol oldu. Halfeti ve Baki Köyü. İkisinin de ortak noktası aracın asfalttan koptuktan sonra da aynı tempoda yoluna devam etmesi, sürücüyü tedirgin edecek bir sürüşe mahal vermemesiydi. Ayrıca aracın cam tavanı, sportif yapısı ve dinamik görüntüsü de sürücüye karakterli bir araç kullandığını hissettiriyor. Bir sonraki #fordileyolda rotasında görüşmek üzere!