3 Boyutlu Yazıcı ile Prototip Üretimi

Cem Temel Akıllı Fabrikalar
cem temel

Cem Temel Operasyonlar ve Yatırımlar Lideri

Üretim sürecinde gelişen teknolojiye uyum sağlamanın önemini daha önce akıllı fabrikalardan bahsederken vurgulamıştım. Bugün sizlere konu ile ilgili küçük, ama oldukça somut çıkarımları olan bir örnek vermek istiyorum. Konumuz 3 boyutlu yazıcılar.

Yeni projelerde çalışan imalat mühendislerimiz 1,5 sene sonra devreye alınacak olan bir araçta kullanılacak herhangi bir parça üzerinde önce dijital ortamda çalışırlardı. Ekranda bu parçanın boyut ve özelliklerini belirleyip parçanın prototipini başka bir tedarikçiye, üreticiye yaptırırlardı. Malzeme olarak maliyetli, ayrıca zaman alan bir süreçti. Olur da prototip üzerinde bir revizyon gerekirse hem maliyet artardı hem de süreç uzardı.

Prototip üretiminin en önemli amacının üretim şartlarında deneme ve kontrolü sağlayarak hem tasarım hem de üretim şartlarını doğrulayabilmek olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Bu anlamda da prototip üretim sürecinin uzamasının sonuçlarını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesiyle bizler de doğrudan kendi fikirlerimizi, kendi tasarımlarımızı hazırlayıp daha hızlı ve daha maliyetsiz bir şekilde kendi bünyemizde prototip haline getirebiliyor, iterasyonlarla tekrar modifiye edip hızla geliştirebiliyoruz.

Bunun bize, Ford Otosan’a kattığı değer; maddi anlamdaki kârlılığın yanı sıra zaman anlamındaki kârlılık ve elbette Türk mühendislere tüm fikirlerini, somut bir şekilde hayata geçirme imkânı sunuyor olmamızdır. Artık bizim mühendislerimiz de ekranda gördükleri parçaları 3 boyutlu yazıcı ile “basıp” gerekli süreçleri hızlandırıyor, geleceğin araçlarını tasarlarken teknolojinin hızına ayak uyduruyorlar.