2021 Plastics Re|focus Sustainability Innovation Awards’ta The People’s Choice Ödülünü Kazandık!

Plastics Re|focus Sustainability Innovation Awards’ta The People’s Choice

%50 geri dönüştürülmüş malzeme ile ürettiğimiz ve üretim sürecinde ortaya çıkan CO2'yi azaltan “Fan Davlumbazı” projemiz ile 2021 PLASTICS Re|focus Sustainability Innovation Awards’ta The People’s Choice ödülünü kazandık! Projemizin hayata geçmesi için emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz.

Geri dönüştürülmüş plastik kullanımının dünyamız için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelip endüstride ortaya çıkan atık üretimini en aza indirmemiz, temiz ve güvenli bir gelecek için olmazsa olmaz. Bu içgörüyle, sektörün yarattığı çevresel etkiyi minimuma indirecek, çevre dostu ve inovatif projelerimize şirketimizde ağırlık veriyoruz. Kazandığımız ödülle çabalarımızın takdir gördüğünü deneyimlemek, bizim için eşsiz bir mutluluk kaynağı!

Geri Dönüştürülmüş Plastik ile Yapılan “Ağır Ticari Araçlar için Fan Davlumbazı” Projemize Yakından Bakın

Gelelim ödül kazandığımız projemize. Bize People’s Choice ödülünü getiren projemizle hem geri dönüşümü destekliyor hem de karbon salınımını azaltıyoruz. Peki, bunu nasıl yapıyoruz?

Öncelikle iklim krizinin yarattığı etki ile beraber, her ürünün hem kendi karbon ve su ayak izini hem de diğer çevresel etkilerini azaltması gerektiği farkındalığıyla yola çıktık. Avrupa Birliği’nin imzalamış olduğu Yeşil Anlaşma’ya ve bunun gibi başka bağlayıcı regülatif değişimlere uyum sağlamak için düşük çevresel etkiye sahip ürünleri tasarlamayı planladık.

Yaptığımız incelemeler sonucunda, C segment bir araç için parça üretiminde araç başına 4 ile 8 ton arasında karbon salınımı gerçekleştiğini gördük. Bu segmentteki bir araç, tüm hayat döngüsü boyunca da 30 ile 45 ton aralığında karbon salınımı yapıyor.

Dünya çok uzun zamandır “satın al - kullan - at” düşünce yapısıyla dönüyor. Karbon salınımını azaltmamız için, “kullan - tamir et - yeniden kullan - geri dönüştür - geri dönüşümden üretilen üretimi tercih et” düşünce yapısına yoğunlaşmalıyız. Bu algımız doğrultusunda, geri dönüştürülmüş plastikten ticari araçlar için fan davlumbazı yapılması çalışmalarına 2019 yılında başladık.

Yaptığımız testler bize gösterdi ki, geri dönüştürülmüş plastikten ürettiğimiz malzemeler, ham petrolden üretilmiş olanlarla aynı performansı gösteriyor!

Projemizle Neler Kazandık?

Yaptığımız yaşam döngüsü analizleri neticesinde, geri dönüşüm plastikten üretim yaparak ortaya çıkan karbon ayak izini ürün başına 2,2 kg azalttığımızı gözlemledik. Bu da yılda 13,2 ton karbon ayak izinin silinmesi anlamına geliyor! Ayrıca analizlerimiz doğrultusunda, geri dönüştürülebilir malzemeden ürettiğimiz fan davlumbazı 11 çevresel etki alanının hepsinde ham petrolden üretilen muadillerine göre çok daha iyi sonuçlar veriyor.

Projemiz doğrultusunda, normalde yurt dışından tedarik ettiğimiz plastik kompozitin yerine yerli bir üreticinden temin ettiğimiz geri dönüşüm plastik hammaddesini koyduk. Hem yerel üretim kazandı hem de dünya!

Bir diğer kazancımız ise, ürün başına maliyetimizin %17 oranında azalması. Böylece daha ekonomik bir üretim modeline geçmiş olduk.

2025 yılına kadar üretim bantlarımızdaki geri dönüşüm plastik kullanımını %20 oranına çıkarmayı planlıyoruz. Bu kapsamda ürünlerimizde kullandığımız plastikleri çevreye etkisi daha az, yeşil dostu ürünlerden seçerek tasarımlarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Gelecekte çok daha temiz ve sürdürülebilir bir çevre için, hepimizin özenle çalışması gerektiğinin farkındayız ve bu farkındalığımız doğrultusunda durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz!

Siz de geri dönüşüm plastik ürünleri kullanmayı seçerek karbon salınımının azaltılmasına destek olabilirsiniz.