Aracınız İçin Hijyen İpuçları

Yeni Ford Puma

Eller yıkandı, maskeler takıldı… Yola çıkmaya hazırsınız. Peki ya aracınız?

COVID-19 pandemisi ile birlikte hijyen ve temizliği günlük hayatımızın neredeyse her noktasına taşıdık. Dikkat edilen sosyal mesafe, sürekli yıkanan eller, havalandırılan giysiler, dezenfektanlarla silinen eşyalar, paketler, telefonlar…

Ancak sürekli temas ettiğimiz, havasını soluduğumuz bir ortamımız da araçlarımız. Ford İngiltere baş tıbbi sorumlusu Dr. Jenny Dodman ve ekibi konu üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda araç hijyenini sağlamak için önemli ipuçları paylaştılar:

“Virüsün yüzeylerde ne kadar yaşadığı henüz kesin olarak bilinmiyor”

COVID-19 ile kontamine olmuş bir yüzeyden kaynaklanan bulaşma riski zaman içinde azalsa da virüsün herhangi bir yüzeyde ne kadar yaşayabileceği henüz kesin olarak bilinmemekte. Virüsün ömrü, bulunduğu yüzeye ve koşullara bağlı olarak değişebilmekte. Ayrıca aynı aileden gelen virüslerle ilgili yapılan araştırmalar, virüsün yüzeylerden bulaşma riskinin 72 saat sonra önemli ölçüde azaldığını ortaya koyuyor.

“Aracınızın içini temizlerken asla çamaşır suyu kullanmayın”

Otomobillerin içini temizlerken asla çamaşır suyu veya hidrojen peroksit içeren ürünler kullanmamalısınız. Ayrıca, parlama ve parmak izi önleyici gibi bazı özel kaplamalara zarar verebilecek amonyak bazlı ürünlerden kaçınmalısınız. Normal ev dezenfektanları COVID-19'a karşı yeterince etkilidir.

Otomobilinizin hangi alanları daha riskli ve dikkat edilmeli?

Temizlik sırasında direksiyon simidi, tutacaklar, vites kolu, düğmeler, dokunmatik ekran, silecek ve sinyal kulakçıkları, kol dayanakları, torpido tutacağı, kolçaklar ve koltuk ayarlayıcıları gibi sık dokunan alanlara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Emniyet kemerleri ve kemer tutamaçları her sürücünün temizlik kontrol listesinde de en üst sıralarda olmalıdır. Taktığınız emniyet kemeri muhtemel öksürük ve hapşırmalardan gelen zerreleri taşıyor olabilir.

“Otomobilinizi birlikte yaşamadığınız kimseyle paylaşmayın”

Otomobillerin dış kısmı için sosyal mesafe kuralı ve hijyen önlemlerini en sıkı şekilde uygulayan yıkama yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Eldiveni bir koruma şekli olarak görebilirsiniz. Ancak, bununla birlikte kirlenmiş bir yüzeye dokunursanız eldivenlerinizin tekrar kirlenebileceğini ve daha sonra eldivenli el ile yüzünüze dokunduğunuzda virüsün bulaşabileceğini lütfen unutmayın.

Otomobilinizi birlikte yaşamadığınız kimseyle paylaşmamalısınız, çünkü bu uzmanların önerdiği sosyal mesafe kurallarının dışına çıkmak olur.

“Aracınızı sık sık temizleyin ve araçta el dezenfektanı bulundurun”

Araç yüzeyinin COVID-19 ile kontamine olması ve bulaşma sürecinin kişiye göre fark göstermesini göz önünde bulundurarak otomobilinizi sık sık temizlemelisiniz. Ve tabii ki aracınızda mutlaka bir el dezenfektanı ve kolonya bulundurun.

COVID-19’dan korunmanın en önemli yolunun sosyal mesafeyi korumak, ellerinizi sık sık 20 saniye yıkamak ve sağlık otoritelerinin önerdiği tedbirlere uymaktan geçtiğini bir kez daha hatırlatarak sağlıklı günler dileriz!