Turuncu Yol Arkadaşıyla Rota Eskişehir!

Yeni Ford Fiesta

Rota Eskişehir! Gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan’ın bu seferki yol arkadaşı turuncu Ford Fiesta. Seymen Eskişehir’i karış karış gezerken test merkezimizi, üretim fabrikamızı ve Bilim Deney Merkezi’nde sergilenen ecotorq motorumuzu ziyaret etmeyi de ihmal etmemiş. Bu rotada Seymen ile hem havalı hem de turuncu Ford Fiesta, Eskişehir’in tadını birlikte çıkardı. Onlar erdi muradına, biz okuyalım doya doya… Keyifli okumalar!

#FordileYolda sloganıyla çıktığım yolculuklardan beni en çok etkileyen şehirlerden birisi oldu Eskişehir. Geçmişinin izinde sıfırdan kurulmuş bu şehirde gezilecek yerleri keşfederken yoruldum gerçekten, ama değdi. Eskişehir’i tanıma fırsatından ve ülkemde böyle bir şehir olmasından ötürü öyle mutluyum ki anlatamam.

Her mevsimde bence Türkiye’de gidilebilecek en özel şehirlerden Eskişehir. Özellikle genç gezginler ve çocuklu aileler için kesinlikle tercih edilmesi gereken bir şehir. Minimum 2 gece 3 günlük bir gezi ile çoğu yerini keşfedebileceğiniz, müze turu yapmanın aslında çok da sıkıcı olmayacağını hissedeceğiniz güzeller güzeli bir müze şehridir burası. Peki, Eskişehir’e gelirseniz gezilecekler listesinde neler var beraber bakalım mı?

“Evet.” dediğinizi farz ediyor ve Yeni Fiesta ile İstanbul’dan 3 saat yolculuk yaparak geldiğim Eskişehir’de görülecek yerleri kısa kısa sıralıyorum.

Odunpazarı: Eskişehir’in başlangıç hikâyesi burası derler. Zamanında 5 farklı tepeye ölü koyunlar asılmış ve en geç çürüyen tepe burasıymış. Hâl böyle olunca da buraya yerleşmiş zamanında insanlar. Bu yüzdendir ki; eski konakları, avluları ve birçok müzeyi burada görebilirsiniz.

Kurtuluş Müzesi: Eskişehir’in kurtuluş mücadelesini en iyi anlayacağınız yer burası. Milli mücadele döneminde gösterilen özverinin kahramanlık hikâyelerini okuduğunuzda gözleriniz yaşaracaktır. Duygusal etkisi ağır olan bir müze.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi: Eskişehir’de namıdiğer belediye başkanı Yılmaz Hoca’nın elinden yapılan balmumu heykellerini görmeniz, Eskişehir’in nasıl sanatla bir uyum içinde olan bir şehir olduğunu bir kez daha anlamanızı sağlayacaktır.

Canlı Tarih Sahnesi: Android heykellerle Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün meclis konuşmasını burada izleyebilirsiniz. Ses ve heykel senkronizasyonu öyle güzel yapılmış ki kendinizi cumhuriyet kuruluşunda hissedeceksiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi burası. 58 yerli, 10 yabancı sanatçının eserlerinin sergilendiği ve kendine hayran bırakan bir müze. Cam şeffaflığının sanatla birleşmesinden ortaya çıkan bu müze Eskişehir’in en ziyaret edilen noktalarından.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı: Eskişehir dünyanın en büyük lületaşı rezervine sahip bölgesi. Hal böyle olunca bunu sanatla birleştiren ustalar maharetini konuşturmuş ve bu çarşıda toplanmış. Hediyelik eşya düşünürseniz burayı değerlendirebilirsiniz.

Kentpark: Plajı olan bir park var Türkiye’de. Eskişehir’de şezlongu olan bir tematik park.

Porsuk Nehri: Eskişehir’in şüphesiz simgesi gondollar. Porsuk Nehri üzerinde isterseniz gondol turu yapabilir ve bir an kendinizi “Avrupa’da mıydım?” diye bir düşünce içerisinde bulabilirsiniz.

Sazova Bilim ve Kültür Parkı: Çocuklu aileler için 2 gün boyunca ziyaret etseniz yine de etkinlik bulabileceğiniz bir park burası. Android heykellerle yapılan, Keloğlan, Nasreddin Hoca’dan hikâyeler dinleyebilir, Eti Sualtı Dünyası’nda keşif yapabilir, her kulesi Türkiye’nin bir kulesini simgeleyen masal şatosunda kendinizi bir masal kahramanı gibi hissedebilirsiniz.

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi: Yine Sazova’da yer alan ziyaret edilesi bir yer Sabancı Uzay Evi. Dilerseniz seanslarını öğrenerek ve cam tavan altında koltuğunuza yaslanarak yukarıya bakabilir ve karadelik, samanyolunu izleyebileceğiniz büyülü bir 20 dakika geçirebilirsiniz. Bir de Bilim Deney Merkezi’nde sergilenen bir motordan bahsedeceğim sizlere. Geleceğin mühendislerine ilk yerli kamyon motorunu tanıtmak amacıyla Ford Otosan’ın gönderdiği Ecotorq motor, burada yer alıyor. Görmeye değer…

Frig Vadisi: Doğa yürüyüşü sevenler için ve arkeolojiye ilgisi olan gezginler için ideal bir rota. Seyitgazi ilçesinde yer alan Frig Vadisi’nde Yazılıkaya Köyü özellikle keşfedilmeye açık bir bölge.

Sivrihisar: Eskişehir’e 95 km uzaklıkta bir ilçe Sivrihisar. Fakat beyaz badanalı evleri ve neredeyse her köşe başında yer alan heykeller ile Eskişehir’de kesinlikle görülmesi gereken yerler listesinde.

Ford Otosan Motor Test Merkezi: Ford Otosan’ın üretim fabrikasında yer alan ve 2014 yılında açılan bu yer 4 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirildi ve ileri teknolojileriyle dünyadaki benzerlerine öncülük ediyor. Burası, Türkiye’de 13 litre üzeri motor testi yapabilen ilk tesis olma özelliğine sahip.

Ford Fiesta ile yaptığım bu yolculukta aracı deneyimleme ve yeniliklerinden faydalanma fırsatım da oldu. Öncelikle renk beni benden aldı. Turuncu bir araç gerçekten farklı bir hava veriyor sürücüye, bunu bir kabul edelim. Ayrıca, bu segmentte panoramik camlı bir araç sürüşü yapmak da sınıfının çok üstü olduğunu bir kez daha kanıtlar nitelikte. Ferahlığından mıdır, daha spor gözüktüğünden midir nedir bilinmez ama panoramik cam keyfi sürüşe renk katan bir başka etken. Bir de 10 hoparlörlü bu araçta uzun yol keyfi de son derece mutlu eden bir başka etken oldu. Eskişehir’de gezilecek yerler böyleydi. Bir başka #FordileYolda yolculuğunda görüşmek üzere…