Ford EcoSport ile Gaziantep’te Lezzet Molaları…

Gaziantep

Sonbaharın gelmesiyle tatil rotaları değişiyor. Belki bir hafta sonu kaçamağı, belki de uzun zamandır planladığınız güzel bir Güneydoğu Anadolu gezisi. Tarih, kültür ve yemek turizmini bir arada yaşayabileceğiniz ender rotalardan biri. Gezi blogger’ı Seymen Bozaslan, yol arkadaşı Ford EcoSport ile önce Gaziantep’e, oradan Şanlıurfa’ya ve sonra da Nemrut’a gitti. Oralarda neler yapılır, neler yenir, nerelere gidilir? Tüm bu soruların cevapları #fordileyolda yazı dizimizde! Dizimizin bu seferki rotası Gaziantep… Keyifli okumalar ve iyi yolculuklar!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Bir Gaziantepli olarak #fordileyolda yolculuklarının en lezzet dolu rotası memleketime hoş buldum! Hem de ne hoş! 3-4 gün boyunca Gaziantep’te gezilecek yerler kadar yemek mekânlarını da keşfettik ve resmen yoldan çıktık. Ford EcoSport ile gezmelere, yemelere doyamadık adeta. Türkiye’de mutfağı ile ünlü şehir deyince aklınıza ilk neresi gelir diye sorulsa birçok kişi hiç tereddütsüz Gaziantep der. Gaziantep öyle bir şehir ki yemekleri, tarihi güzelliklerinin ve müzelerinin önüne geçmiş. Katmerden yuvalamaya, kebaptan baklavasına birçok lezzet var. Gaziantep'i hâlâ görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız üzülerek çok şey kaçırdığınızı söylemek istiyorum. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’nün “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girmiştir. Şimdi sizlere kısa kısa ama dolu dolu bir Gaziantep yemek mekânları rehberi sunuyorum. Ama öncesinde de uyarıyorum, aman! Yazının sonunda Gaziantep’e doğru yol alabilirsiniz. Benden söylemesi.

Akşam Simit (Kahvaltı)Gaziantep deyince akla hemen kebap ve baklavalar gelse de kahvaltıya gidilebilecek yerler de var. Akşam Simit bu yerlerden en öne çıkanı. Neden mi? Kişi başı 30 TL ödüyor ve neredeyse 3 öğünlük yemek yiyorsunuz. Önce bildiğiniz kahvaltılık lezzetler; sonrasında börekler, nohut, Antep zeytini, kaymaklı ve çikolatalı katmerler masaları şenlendiriyor. Personel çok ilgili. Mekân tertemiz ve servis gayet hızlı. Mekânın son kuşak temsilcisi Ömer Bey de genç olmasına rağmen deneyimi ve dinamizmi ile misafirlerini rahat ettirmeye çalışıyor. Gaziantep’te kahvaltı için Akşam Simit’i öneririm ve katmerin yanında bir de kahke denemeyi unutmayın derim. Uzun lafın kısası lezzet dolu bir kahvaltı için aklınızda olsun efendim... Pişman olmayacaksınız...

Adres: İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kantar İş Merkezi Altı No:6 Gaziantep Telefon: 0342 215 44 33

Halil Usta (Küşleme)Büyük bir zincir kebapçı olabilir miydi? Evet. İmam Çağdaş, Güllüoğlu gibi şubeleşebilir, büyüyebilir miydi? Evet. Ama kendisi tercih etmemiş. Ziyaretçilerinin övgüleriyle tanınmak, bilinmek daha önemli diye düşünmüş Halil Usta. Bir sözü var: “Şişim biter, işim biter.” Halil Usta sabah 11 gibi açıyor dükkânı. Öğleden sonra üç, bilemediniz dörtte de kapatıyor. Gelen yiyor. Dörtten sonra çalışmaz Halil Usta. Kuralları vardır. Hatta Gaziantepli olduğum halde kaç kere kapısında kapalı kepenge baktığımı bilirim. Kalabalık olabilir, ama bu sizi korkutmasın. Küşlemesi, simit kebabı, salçalı tırnak pidesi, salatası hepsi birbiriyle yarışan lezzetler. Türkiye’de sadece iki tane Halil Usta var. Bir tanesi Zeugma arkasındaki ilk dükkân. Burası pazar günleri kapalı. Diğer dükkân ise Metro Market yanında hemen. O da pazartesi günleri kapalı.

Adres: Karşıyaka Mah. Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6 Şehitkamil-Gaziantep (Zeugma arkasında) Telefon: 0342 323 16 16

Adres: Osmangazi Mah. Abdülkadir Aksu Bulvarı No:96 Şehitkamil-Gaziantep (Metro Şubesi) Telefon: 0342 339 26 27

Mutfak Sanatları Merkezi Gaziantep (Meyveli Kebaplar)

UNESCO tarafından tescillenen şehirlerde Mutfak Sanatları Merkezi açmak mecburmuş. Belediyenin de desteğiyle açılan merkezde 250’den fazla yemek, dönüşümlü olarak her gün mönülerde yerini alıyor. Erikli, ayvalı gibi birçok kebap türünün yanı sıra Gaziantep’in en güzel lezzetleri burada sunuluyor. Sunumları da son derece güzel. Adeta Instagramlık poz veriyor yemekler burada. Fiyatlar da gayet uygun. Aklınızda olsun kesinlikle deneyin.

Adres: Karagöz Mah. Bozağa Sok. No:16 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 2205577

Löküs Ciğer

Gaziantep’in en iyi ciğercilerinden. Salaş bir ortam ve mükemmel bir ağırlama. Çalışanların samimiyeti bir süre sonra sizin de aynı dilde konuşmanızı sağlıyor. “Ağaam ciğer bitti mi?” diye sorduğumu bilirim.

Adres: Seferpaşa Mahallesi, Derekenarı Cad. No:27, 27400 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0532 285 68 01

Yesemek (Kebap ve Beyran)Yesemek Gaziantep’te son dönemde inanılmaz beğenilen ve ziyaret edilen bir mekân. Ustaların kalitesinden işletme yöneticilerinin ilgisine alakasına kadar birçok emek var. Verdikleri bu emek, işlerine kattıkları sevgi lezzetlerine de yansıyor. Yesemek’te benim en çok beğendiğim şey Yesemek özel kebabı ve beyran. Bu iki lezzette bence açık ara öndeler. Soğan kebabı, patlıcan kebabı, çiğ köftesi, içli köftesi de ayrıca oldukça başarılı. Yesemek aklınızda olsun efendim. Şansınız varsa beyran ile ateşin dansını da izleyebilirsiniz.

Adres: Kavaklık Mahallesi Ordu Caddesi No: 14 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 338 12 35

Sakıp Usta (Gece Beyranı)Başlığa aldanıp sadece gece mi beyran var burada diye aldanmayın. Gündüz de var tabii. Ama gece saati beyran içebileceğiniz en güzel yer burası. Sakıp Usta’nın mekânında beyran ve küşleme inanılmaz güzellikte. Gece bir eğlence veya meyhaneden dönüyorsanız aklınızda olsun Sakıp Usta. Bu arada, bu dükkânın hemen 100 metre ötesinde bir de tatlıcı var. Orada da gece künefesi atabilirsiniz. Ben buraya “Nöbetçi Lezzet” diyorum.

Adres: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Cad. No:55 27010 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 220 18 19

Recep Usta (Nohut Dürüm)

Nohut dürüm Gaziantep’te sabah yenilen bir kahvaltı kültürüdür. Haşlanmış nohudu baharatlı olarak tırnak pide içinde tüketebileceğiniz bir mekândır. Kesinlikle denemenizi öneririm.

Adres: İncili Pınar Mahallesi, 36001. Sok. No:4 27090 Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 215 15 68

İmam Çağdaş (Ali Nazik)

Gaziantep’e giden, gitmeyen herkesin diline dolanmış bir marka. Ama boşa değil tabii ki. Gaziantep’in en eski işletmesi. Hatta şöyle söyleyeyim, Gaziantep’te 4. kuşağı gören tek işletme İmam Çağdaş’tır. Baklavası, patlıcan kebabı zaten çok güzel. Ama burada karışık kebap ve elbette Ali Nazik yemenizi de öneririm. Sarımsakla barışık değilseniz, Ali Nazik yemek için Gaziantep’teki en doğru adres. Nasıl olmasın? Tecrübe akıyor.

Adres: Şekeroğlu Mah. Gümrük Cad. Uzun Çarşı No:49 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 220 45 45

Aşina (Gaziantep Ev Yemekleri)

Ev yemeği için en doğru adres Aşina. Gaziantep’te onlarca kebapçının arasında ev yemekleri ile öne çıkmak gerçekten zahmetli ve emek isteyen bir şey. Ayvalı saray kebabı, alaca çorba, yuvalama ve daha nice güzel lezzeti burada bulabilirsiniz. Gaziantep UNESCO’ya hangi lezzetlerle girmiş sorusunun en net cevabı buradaki ev yemekleridir. UNESCO, Gaziantep lezzetlerini sadece kebap ve baklavayı değil, 500’ün üzerinde lezzet çeşidini deneyerek onayladı. Bu açıdan baktığınızda Aşina gibi mekânların önemi daha da artıyor. Yöresel lezzetler için tek geçiyorum.

Adres: İncili Pınar Mah. Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı, Anadolu İş Merkezi No:4-5-7-8 Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 220 49 49

Kırkayak Antep Evi (Sıra Gecesi ve Ev Yemekleri)

Gaziantep’in yöresel yemeklerini yiyebileceğiniz mekânlardan bir diğeri. Kebap mönüsünün yanı sıra kuru dolma, yuvalama ve ekşili çorba gibi birçok yöresel lezzeti bulabileceğiniz bir mekân. Bu arada, cumartesi günleri sıra gecesi de oluyor aklınızda olsun.

Adres: Alleben Mahallesi, 27090 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 232 15 00

Akınal Gar Restoran (Meyhane)

İstanbul, Haydarpaşa Garı içindeki meyhaneyi seviyorsanız burası da tam o ayarda. Kendine has mezeleri ve alkollü ortamıyla bence Gaziantep’te en samimi sohbet edilecek duraklardan biri.

Adres: İstasyon Meydanı, TCDD Gar Binası, Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 324 69 00Bambu (Sıra Gecesi)

Gaziantep’te sıra gecelerinin en güzel adreslerinden birisi. Bayağı keyifli oluyor, tavsiye ederim. Sıra gecesi ve rezervasyon için önceden aramanızı öneririm.

Adres: Binevler Mah. 81022. Sok. No:4 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0530 130 7227

Bayazhan (Şık Akşam Yemeği)

Sadece yemek için değil, alkollü bir şeyler içmek için de ideal bir yer. Aynı zamanda “kent müzesi” de olduğu için yapısıyla beni her zaman kendisine hayran bırakmıştır. Bu geniş avlulu mekân şehrin en elit yerlerinden biri. Hem ortamı, hem müşteri kitlesi açısından gayet güzel bir yer. Eğer şık bir mekân arıyorsanız burası tam size göre. Diğer mekânlara kıyasla fiyatlar biraz daha yüksek.

Adres: Akyol Mahallesi, Atatürk Bulvarı 119/1, 27010 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 221 02 12

Hışvahan (Şık Akşam Yemeği)Gaziantep’te tarihi bir handa şık bir akşam yemeği yemeyi düşünürseniz Gaziantep Kalesi’nin karşısındaki Hışvahan’ı öneririm. Dekorasyon konusunda dünya çapında dereceye sahip bu mekânda Gaziantep lezzetlerine ve hanın büyülü atmosferine kapılmamanız mümkün değil.

Adres: Handan Bey Sokak. No:23 Gaziantep Telefon: 0342 230 77 77

Metanet (Beyran)

Buraya günün üç öğününde de uğrayabilirsiniz. Ama önceliği sabaha tanımanızı öneririm. Sabaha karşı beş gibi açılan bu mekânda yiyeceğiniz beyran çorbası ve katmer güne enerji dolu bir şekilde başlayabilir ve şehri keşfe çıkabilirsiniz. Öğleden sonra ve akşam için ise birçok kebap türü var. Benim tavsiyem patlıcan kebabı. Ama yine de Metanet’in ana lezzeti beyran.

Adres: Kozluca Mah. Kozluca Cad. No:11 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 231 46 66

Cumba Künefe (Künefe)Burası çok özel bir mekân. Neden mi? Şu şekilde: Mekânın işletmecisi ve ustası diyor ki, “Şubeleşmemeye çalışacağım. Çünkü lezzetim bozulur diye çok korkuyorum.” Gaziantep UNESCO tarafından böyle tescillendi işte. Lezzetini koruduğu için. Hasırı, künefesi, dışı Maraş içi Antep dediği lezzetleri ve kaymağıyla resmen baklavaya kafa tutan bir lezzet künefe. Bu arada, künefeden sonra mutlaka kahve de için. Sunumları pek bir güzel.

Adres: Emek Mah. Ali Ünler Bulvarı No:71/A Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 322 24 42

Katmerci Zekeriya Usta (Katmer)Katmer 135 yıllık bir gelenek. İşine gücüne gidenler sabah erkenden enerjisini toplasın diye yapılırmış eskiden. Evde de yapılmazmış; esnaf ticaret yapsın, para kazansın, destek olalım diye sadece dışarıda yapılırmış. Buraya gidecek olursanız Zekeriya Usta’nın bu kadar ince hamuru nasıl açtığına hayret edeceksiniz. Ustanın güler yüzü, katmerin enerjisiyle güzel bir güne başlamak için en doğru mekân. Bir de küçük tavsiye: Katmerin yanında süt içince daha lezzetli oluyor.

Adres: Çukur Mah. Körükçü Sokak Hilmi Geçidi 16 D: C-D Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 230 09 71

Elmacı Pazarı Güllüoğlu (Baklava)Dünyanın en eski baklavacısı burası dersek abartmamış oluruz. Baklavanızı işini doğru ve güzel yapan insanların elinden yediğinizin en büyük kanıtı. Güllüoğlu hikâyesinin başladığı yer işte burası. Ailenin temsilcisi Murat Güllü oldukça ilgili ve donanımlı bir beyefendi. Baklava için mutlaka uğramanız gerek.

Adres: Karatarla Mah. Elmacı Çıkmazı No:4 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 231 21 05

Koçak Baklava (Baklava)

Gaziantep’in en iyi baklavacılarından yine. Ama havuç dilimi ve fıstık dürüm nasıl İmam Çağdaş’ın liderliğindeyse, burası da fıstıklı baklava konusunda bayağı başarılı. Yaprak şöbiyeti de oldukça iyi.

Adres: Ali Fuat Cebesoy Bulvarı Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3 Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 322 21 31

Ayıntap Baklavaları (Baklava)Gaziantep’in en iyi baklavacısı diyemem, ama şöbiyette oldukça başarılılar. Yediğim en iyi şöbiyeti burada yediğimi söyleyebilirim. Ayrıca ustalarından Levent Usta, İmam Çağdaş hikâyesini başlatan ustalardan.

Adres: İncilipınar Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:28 Şehitkamil-Gaziantep Telefon: 0342 215 22 01

Çelebioğulları (Baklava)

Bence Gaziantep’in en iyi fıstıklı ve kuru baklavasın burada yiyebilirsiniz. Kesinlikle öneririm. Teşekkürlerinizle kulağımı çınlatacaksınız.

Adres: Kocaoğlan Mahallesi Org. Demokrasi Bulvarı No: 43 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 226 15 16

Tahmis Kahvesi (Menengiç Kahvesi)Yılların mekânını uzun uzun anlatmama gerek yok. Ama son yıllarda çok hoşuma giden bir değişiklik var burada: Çalgı ekibi. Siz kahvenizi yudumlarken sazlı sözlü türküler söyleyen 4-5 kişilik bir ekip inanılmaz eğlenmenizi sağlıyor. Gerçekten muhteşemler. Menengiç ve çeşitli yemişlerin bulunduğu kuruyemiş tabağı ve bakır kahve takımlarıyla yapılan sunumları ile burası da Gaziantep’e gelip de görmeden dönmemeniz gereken noktalardan biri.

Adres: Suyabatmaz Mah. Şehitler Cad. Eski Buğday Pazarı No:21 Şahinbey-Gaziantep Telefon: 0342 232 89 77

Tarihi Kır Kahvesi (Dibek Kahvesi, Zahter Çayı)

Kalenin eteğinde, cam sanatları merkezine doğru olan bir konumda bulunan bu kır kahvesinde otantik bir atmosferde, keyifle kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Adres: Seferpaşa Mah. Köprübaşı Sok. No:4, Kale Bitişiği, 27400 Gaziantep Telefon: 0342 220 71 79