Ford Focus ile Gelibolu’ya…

Gelibolu

Gezi bloger’ımız Seymen Bozaslan, Ford Focus ile çıktığı #FordileYolda rotasında Ege ile Marmara’nın buluştuğu Çanakkale’ye uzanıyor. Güzel bir yaz rotası olmanın yanı sıra tarihimiz açısından da önemli durakları barındıran bu yolculuğa gelin hep birlikte tanık olalım!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

4 yıldır yaptığım #FordileYolda rotalarının en minnet duygulu rotası olabilir Çanakkale Şehitliği rotası. Zira nasıl olmasın? Kısıtlı imkâna rağmen Çanakkale’yi savunan ve bu uğurda şehit olan askerlerimizin fedakârlıklarını bir kez daha hatırlamak ve onları son nefesini verdikleri yerde ziyaret etmek gerçekten büyük bir duygu seline sebep oluyor.

Çanakkale Zaferi Hakkında

İtilaf kuvvetleri, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’a gelerek şehri işgal etmeyi planlıyorlardı. 3 Kasım 1914 yılında denizde başlayan savaşlar 9 Kasım 1916’ya kadar karada da devam etmiştir. 18 Mart 1915 yılında ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırıda Türk ordusunun savaş stratejisi gereği denize döşediği mayınlar düşman donanmalarını büyük kayba uğratmış ve savaşın seyrini değiştirmiştir. 25 Nisan 1915 yılında kara çıkarmasıyla devam eden süreç, Türk ordusunun mücadelesi sonucunda bertaraf edilmiş ve 1916 yılında İtilaf Devletleri Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmişlerdir.

İtilaf Devletlerinin Çanakkale Boğazı’nı ve devamında İstanbul’u ele geçirmek istemesi savaşın en temel nedeniydi. 1916’da sona eren Çanakkale Savaşı’nın sonucunda ise 57 bin askerimiz şehit olmuş, 21 bin askerimiz hastalıktan ölmüş, 10 bin askerimiz kaybolmuştur. Türk tarihine destan olarak yazılmış olan bu savaşın sonucunda ise Boğazlar Türklerin hâkimiyeti altında kalmaya devam etmiş, İngiltere’de yönetim değişikliği olmuş ve Çarlık Rusyası’nın çöküşünü hızlandırmıştır.

Çanakkale Şehitliği Ziyaretinde Görülecek Yerler

1973 yılında kurulmuş olan milli parkta öyle enteresan bir atmosfer var ki; hikâyeleri okudukça veya dinledikçe kopup gidiyorsun o andan… İçinde gurur, minnet dolu birçok duyguyu aynı anda hissediyorsunuz. Kendi milletinizden birinin verdiği fedakârlığı dinledikçe üzülüyorsunuz, ama bir yandan da onların torunlarıyız diyorsunuz, bir gurur kaplıyor içinizi.

Şehitler Abidesi

1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Türk askerlerinin anısına yaptırılan anıt, Gelibolu Tarihi Yarımadası’nın simge yapısı konumunda. Burada Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve Kerkük, Musul gibi şu an sınırımız dışından gelen askerlerin mezarlarını da görebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi

1452 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Bizans’a yardım götürenleri engellemek amacıyla yaptırdığı Kilitbahir Kalesi tam feribot iskelesinin yanında yer alıyor. 1980 yılından bu yana da Kültür Bakanlığı “Korunması Gereken Kültürel Varlık” statüsünde yer alıyor.

Mecidiye Tabyaları

Koca mermileri taşıyan Seyit Onbaşı’nın da heykelinin bulunduğu Mecidiye Şehitliği ve Anıtı Gelibolu’nun en çok ziyaret edilen yerleri arasında geliyor. 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan tabya Çanakkale Savaşı’nda en çok etkilenen bölgelerden birisi olmuş.

Conkbayırı

10 Ağustos 1915’te Gazi Mustafa Kemal’in taarruz emri verdiği yer olan bölge Gelibolu’nun en sık ziyaret edilen ve Atatürk heykelinin bulunduğu yerdir. Tarihçilerin Conk Bayırı kaybedilse savaşı kaybedecektik yorumu da bu konumun ne kadar önemli bir savunma merkezi olduğunun kanıtı niteliğinde.

57. Alay Şehitliği

Mustafa Kemal’in “Size ölmeyi emrediyorum,” sözüyle canlarını ortaya koyarak savaşan 57. Alay savaşın kahramanları oldu. Düşmanın tam teşekküllü 8 taburuna sadece bir top bataryası ve süvari birliğiyle karşı gelen 57. Alay için İngiliz Subay General Hamilton “Gebe dağlar, Türk doğurmakta devam ediyor,” sözüyle karşılaştığı kahramanlığı ifade etmiştir.

Tarihi alanda ayrıca Soğanlıdere Şehitliği, Şahindere Şehitliği, Seddülbahir Kalesi, İngiliz Helles Anıtı, Anzak Koyu ve Anıtı, Kanlısırt Kitabesi, Mehmetçik Anıtı ve Atatürk’ün Gözetleme Yeri, İlk Şehitler Anıtı, Büyük Anafartalar Şehitlikleri, Kaymakam Yarbay Hasan Bey Şehitliği, Kesikdere Şehitliği, Kocadere Hastane Şehitliği gibi birçok şehitlik de yer alıyor.